Габриел Морис е световен пътешественик и пътеписец, който обикаля целия

...
Габриел Морис е световен пътешественик и пътеписец, който обикаля целия
Коментари Харесай

Един янки в Пловдив: Впечатленията на Габриел Морис за най-стария град в Европа

Габриел Морис е международен странник и пътеписец, който обикаля целия свят от през лятото на 1990 година, когато е на 18 години. Той е създател на няколко книги. Има канал в youtube, където качва видеата си от дестинациите, които посещава.

Една от последните спирки на американеца е Пловдив. Видеото е от 14 юли. Вижте неговите усещане за града. Все отново постоянно е забавно да научим какво мислят другите за Пловдив. Особено чужденците.

" Пловдив е доста забавен град. Има красива архитектура и много руини от римско време. Това е най-старият жив град в Европа ", стартира той своето видео.

Морис е впечатлен от красивата черква " Св. Петка ", заведенията за хранене в центъра на град, положителната храна и евтините цени.

Пътешественикът обръща съществено внимание на смесването на няколко култури в града - тракийска, гръцка и римска. Прави самобитна мини лекция по история, до момента в който е в античните руини в центъра.

След това се насочва към пространството към Пощата. 

" Площадът е огромен. Отсреща има прекрасен парк. Има нещо тук от напълно друга ера (б.р. - засяга постройката на Централна поща). Не съм сигурен, само че наподобява да е част от комунистическата епоха. В България от 1944 до 1990 година е властвал комунистическият режим ", отбелязва той.

" Не знам български, само че наподобява да е боен мемориал ", споделя той за паметника на Гюро Михайлов.

Следват фрагменти от Стария град, посещава църквата " Св. Димитър " и Античният спектакъл. 

" Азбуката на България е кирилицата. Тя е основана в България по време на Първото българско царство. В наши дни на кирилицата пишат доста нации, в това число и Русия. Езиците на Българи и Русия са колкото и близки, толкоз и разнообразни ", споделя американецът, до момента в който върви към Античния театър.

" Прекрасна панорама. Уникална симбиоза сред древност и модерност ", приказва той за най-известната забележителност на Пловдив.

Къща " Клианти " и храм " Св. Константин и Елена " са идната му спирка. И двете места му оказват мощно влияние.

" Красиви улици с приятни заведения за хранене. Може тук да се изпие хубава крафт бира ", отбелязва за " Капана ", до момента в който минава през квартала, с цел да отиде до Римския стадион.

Възхитен е по какъв начин Джумая джамия се намира на пъпа на най-вече християнския Пловдив и това не нервира никого 

" Изумително е по какъв начин в не чак толкоз огромен град като Пловдив може да се потопиш в толкоз разнообразни култури ", споделя за край в своята обиколка в Пловдив.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР