Гъбата Шиитаке (наричана Императорската гъба и Гъба Жен-Шен) има три

...
Гъбата Шиитаке (наричана Императорската гъба и Гъба Жен-Шен) има три
Коментари Харесай

Гъбата шиитаке срещу заболяванията от рак и СПИН

Гъбата Шиитаке (наричана Императорската гъба и „ Гъба Жен-Шен ”) има три хиляди годишна история на обработване и потребление за лечебни и кулинарни цели.

  • Съпътстваща терапия на раковоболни и при страдащи от доброкачествени тумори на храносмилателните органи (слюнни жлези, вътрешности, корем, жлъчка, панкреас), на черния дроб, белите дробове, яйчниците и при левкемия.
  • Химиотерапия (за намаляване на страничните ефекти)
  • Атеросклероза, нараснал холестерол
  • Високо кръвно налягане и проблеми с кръвоснабдяването
  • Опасност от инфаркт
  • Жълтеница, нараснало равнище на пикочна киселина
  • Артрит
  • Ревматизъм
  • Бронхит
  • Отслабена имунна система, инфекции (гъбични, вирусни, бактериални, хламидиални и др.)
  • Синдром на хроничната отмалялост
  • Диабет
  • Алергии
  • Стомашни язви
  • Автоимунни болести (Множествена склероза- възтановява миелиновата обвивка на нервните влакна; склеродермия, полиартрит, лупус еритематодес, бронхиална астма, автоимунен тиреоидит)
  • Мигрена
  • Бучене в ушите
  • Вирусен Хепатит B
  • Психоневрологични болести (страх, безпокойствие, меланхолия, нощно напикаване)

Шиитаке се загатва в многочислени литературни сведения като лековита гъба с необятен набор на деяние. Гъбата или екстрактът от нея се ползват с огромен триумф като съпътстваща терапия при раково заболели в Китай и Япония, както и неотдавна в Съединени американски щати, Русия, Унгария, Германия, България и други

Преди епохи, „ чума “ за човечеството е била даже елементарната простуда. В сегашното, актуалното общество е изложено на по-сериозни вирусни инфекции, които могат да доведат до гибел, като хепатит Б (заболяване на черния дроб, което се предава посредством преливане на кръв, потреблението на нестерилни игли или по други кръвни пътища), ХИВ (вирусът, който предизвиква СПИН) и някои типове рак, които потвърдено се предизвикват от някои вируси.

Гъбата Шиитаке / Шийтаке е изследвана от десетилетия поради нейните свойства да покачва имунната система на пациенти с ракови болести. Сега, откриватели от Япония настояват, че извлек от гъбите Шиитаке, наименуван „ LEM “ може да се употребява за лекуване и на по-сериозни вирусни инфекции, в това число хепатит Б и ХИВ.

В Япония „ LЕМ “ е в центъра на голям брой проучвания. Проучвания в лабораторни условия демонстрират, че за разлика от общоприетото лекарство AZT (което се ползва за закъснение на развиването на СПИН), екстрактът от гъба Шиитаке е малко отровен за естествените кафези и мощно отровен за клетките, инфектирани с ХИВ.

Учените също по този начин разкрили, че „ LEM “, съдържа субстанции, които покачват образуването на кафези на костния мозък. Точно в костният мозък се образуват най-вече кафези на имунната система. Предполага се, че причина за това бързо формиране на нови кафези са лигнините (основната съставна част на диетични фибри) в „ LEM “.

При проби в епруветка, „ LEM “ лигнините са посочили, че стопират пролиферацията (деленето) на ХИВ клетките и предотвратяват увреждането на Т-клетките, както и че предотвратяват увреждането на клетките от вируса на херпес симплекс I и II. Тези две вирусни инфекции постоянно съпровождат ХИВ-инфекцията. Изследванията в лабораторни условия са обещаващи, само че са нужни и клинични опити, с цел да се потвърди успеваемостта на „ LEM “ лигнините върху вируса на ХИВ в организма.

В източния свят, от гъбата Шиитаке към този момент от десетилетия се създава натурално лекарство против рак, наречено „ лентинан “ (lentinan). Учените са го изследвали и във връзка с резултата му против ХИВ в лабораторни условия. Доказано е, че композиция от „ лентинан “ и AZT е била до 24 пъти по-ефективна за инхибиране (спиране) на ХИВ, в сравнение с независимата приложимост на лекарството AZT. Клинични опити с композиция от „ лентинан “ и разнообразни други анти-ХИВ медикаменти са били утвърдени в Япония още в края на 1980 година и са посочили безапелационни позитивни резултати.

Няколко лечебни заведения в Съединени американски щати също са провели дълги и деликатно следени клинични опити с „ лентинан “. Подобно на тактиката на японските откриватели, те употребявали „ лентинан “ за лекуване на пациенти със СПИН, като го комбинирали с разнообразни анти-ХИВ медикаменти. Американците също открили, че тази комбинирана терапия превъзхожда лекуването единствено със общоприетоо фармацевтично анти-ХИВ лекарство.

Онова, което е потвърдено при мишките през 70- те години, през днешния ден към този момент е неведнъж доказано и при хората. Причината за високоефективното противовирусно деяние е в рибонуклеиновата киселина на гъбата Шиитаке. Тя е приета за изключително мощен стимулатор на производството на интерферон, който работи против сякакви инфекции. Антитуморното й деяние се дължи най-вече на съдържащия се в гъбата полизахарид лентинан.

В подобен случай, тя се използва като маслен препарат (смесена с ленено олио или зехтин) и тогава може да се назначава дори и на деца до 5 годишна възраст.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР