Г-н Зарков, с начертаните за преговорите две категорични червени линии

...
Г-н Зарков, с начертаните за преговорите две категорични червени линии
Коментари Харесай

Формулата е ясна – силно правителство и устойчиво мнозинство

Г-н Зарков, с начертаните за договарянията две безапелационни червени линии – във връзка с РСМ и Истанбулскака спогодба, Корнелия Нинова изпрати Българска социалистическа партия в графата на дясноконсервативните националистически партии. Как приемате това?

- Най-важната тематика сега са договарянията и тяхното завършване. Ясна е потребността от мощно държавно управление, зад което да стои стабилно болшинство, без ГЕРБ и Движение за права и свободи. Хубавото е, че тези червени линии не попречиха намирането на единодушие. Надявам се, че няма да се появят нови линии на разделяне.

След като това бяха единствените две непреодолими линии на разграничаване, ще се усеща ли уютно Българска социалистическа партия, в компанията на дясноконсервативните националистически партии?

- Няма да тичам от въпроса. Не са това тематиките, които биха дали добавената стойност на Българска социалистическа партия, като единствената лява партия в актуалната коалиция. Именно като лява партия нашата отговорност е да допринесем за обществения образ на бъдещото ръководство, което ще бъде доминирано от десни партии. Какво може да оправдае колаборацията сред идеологически съперници. Първо, нуждата от смяна и то в съответно измерение – правосъдната промяна. Второ, когато от „ Продължаваме промяната “ споделят, че България не е бедна, а окрадена страна, те са прави, само че до половина. Защото доста се краде, само че постоянно по легален път.

Статуквото си беше подготвило и уместно законодателство.

- В България действа система от десен вид, която в последните 12 година беше обострена от мафиотизирането й. Преразпределението основава от ден на ден неравенства. И се стигна до логиката: всеки самичък си преценя(а не преценя, както е правилното). Младите решиха, че мястото им не е в България. Това са серия от въпроси, които ще сложим незабавно след тематиката за премахване на корупцията. А Българска социалистическа партия би трябвало да се трансформира още веднъж в достоверна лява партия.

Думичката „ още веднъж “ тук е основната. Защото остава усещането, че госпожа Нинова е петимна за двупроцентовия електорат на Вътрешна македонска революционна организация и към него насочва своите послания.

- Не мога да приказвам от името на госпожа Нинова. Националистическите настройки не дават резултати за партия като Българска социалистическа партия.

Излиза, че вие жертвате присъщия си електорат, с цел да гоните неприсъщия?

- Така излиза.

Съществува презумпцията, че сговорчивостта на госпожа Нинова към сътрудниците от смяната ще продължи най-късно до локалните избори, когато тя още веднъж ще опитва да втвърди тона и да еманципира Българска социалистическа партия, което мощно ще наклони лодката на бъдещото ръководство. Струва ли ви се нелогично това?

- Времето е наситено и двегодишен интервал е прекомерно дълъг интервал. Първа и първостепенна задача е съставянето на държавно управление. България е страна, която е предходна през обединения и в близко бъдеще ще се ръководи от съдружни държавни управления. Коалиция не е просто разпределение на министерства.

Формулата 8-4-3-2 – стандартът на мислене на политиците е много резистентен, в случай че съдим по хипотезите на човек от вашата партия.

- Не приказвам за съответните параметри, а за правилото. Не става „ Ти вземи земеделието, а аз правораздаването “. Не това е предстоящото. Правилният метод е болшинството, без да прикрива разликите си, да изведе общите цели и да ги преследва дружно. И когато стигнем до оня миг, в който кабинетът си е приключил работата, тогава да се върнем към естественото политическо разделяне и идеологическия спор. Аз също се сготвям за този миг.

Теснопартийния нрав от дълго време е архаизъм в модерния свят, най-накрая и у нас прохожда блоковото политическо мислене и преимущественото внимание към перифериите, за сметка на фанатизираните твърди ядра. Усеща ли се този полъх вътре в политическия бранш?

- Имаме нов политически феномен - България към този момент е разграничена на дребни партии. Дори първата политическа мощ е дребна партия. Ниската изборна интензивност също би трябвало да бъде оценена от политиците. И да, вървим в посока, когато партиите не биха могли да разчитат на автоматизираното гласоподаване на своите фенове. Що се отнася до Българска социалистическа партия, тя би трябвало да стъпи на своите членове, само че да бъде привлекателна, а не отблъскваща и за останалите гласоподаватели. Днешните проблеми желаят леви решения.

Това регистрират и някои от десните политици - нашият коефициент Джини за степента на неравноправие е рекорден за цяла Европа.

- Вие го казахте. Рекордно неравноправие, което се задълбочава от влизането ни в Европейски Съюз насам. И то в два параметъра – вътре в България и България измежду другите. Обществото ни е атомизирано и по политически, и по стопански, и по обществен принцип. И това е резултат от дългогодишни политически действия. На олигарсите им е по-лесно да се разправят с всеки един поотделно.

По време на договарянията за съглашение като че ли всички изпитваха терзание да не докачат с нещо Българска социалистическа партия – не се отрони и дума нито за Крим, нито за Истанбулската спогодба. Не са ли тези две тематики цивилизационен белег за модерна Европа?

- Нито статутът на Крим, нито Истанбулската спогодба сега са на дневен ред пред българското общество. И идващото държавно управление няма да реши нито единия, нито другия въпрос. Такива въпроси няма.

Дори слагането на тези въпроси е много ясно известие към Европа и сътрудниците ни.

- Големите известия, които би трябвало да бъдат изпратени към Европа са свързани с целите на самата Европа. И са обусловени от проектите за финансиране и прословутия проект за възобновяване и резистентност. Тези цели са зелена стопанска система и цифрова промяна. Под възобновяване не се схваща да се върнем на предходното равнище, а да отидем на идващ стадий. У нас 80% от хората на трудов контракт работят за по-малко от 1000 лева, а 3/4 от пенсионерите са в риск от беднотия.

Политическият и стопански конгломерат ГЕРБ-ДПС иззема последователно лексиката на тези, които го прогониха от властта – те приказват за корупция, зависимости, пленена страна, че даже и за калинки. Наясно ли е секторът на смяната, че освен грешките, само че даже и елементарното закъснение на процесите може да му коства загуба на идеята?

- Така е и аз намирам това за напълно обикновено. ГЕРБ и Движение за права и свободи откриват ролята на съпротива. Когато бяха на власт – очевидно или неявно – те реагираха на опозицията с експанзия. Новото болшинство и ръководство би трябвало да покажат висока политическа просвета.

Не омаловажавате ли обстоятелството, че и в този момент в зоната на ГЕРБ и Движение за права и свободи са съсредоточени съществени финансови, медийни и административни запаси? Няма ли да се окажат локалните избори през 2023 година решителната борба за оцеляване на измененията или за реституция на статуквото?

- Споделям вашия разбор. Местните избори постоянно са били най-важните – и политически, и от позиция на директните ползи на хората. Този път те ще са натоварени с в допълнение значение, тъй като ще съвпаднат със средата на мандата, в случай че държавното управление е сполучливо. И ще бъдат на практика избор на доверие. Както и опция за реванш на статуквото. Конкретно за Българска социалистическа партия, това ще бъде огромният късмет за възобновяване на въздействието.

Очевидно е, че вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия не е еднородна, а в партията като цяло върви компроматно замерване със стотици милиони. Остава усещането, че и в управлението, и в опозицията хора са се облагодетелствали от ръководството на ГЕРБ. Не е ли срамно това за партия, която претендира да е лява?

- Не употребявам етикети, само че спектакъла ни е нещастен. Тези взаимни нападки в партията са част от онази национална политическа просвета, която желаеме да променим. Резултатите от изборите евентуално глобяват и това.

Как обяснявате парадокса: електорално Българска социалистическа партия върви стремглаво надолу, а Нинова бравурно печели вътрешнопартийни избори? Дали няма да се окаже, че в опазването на властта лидерката на Българска социалистическа партия е по-умела от Борисов и Доган?

- Не мисля, че може да има база за съпоставяне. Нека отчетем обстоятелството, че Корналия Нинова подаде оставка. Очаквам вътрешнопартийните избори да отговорят на въпроса за ролята на достоверната лява партия в българското общество.

В този смисъл, продължава ли в редиците на Българска социалистическа партия да се счита, че социалдемокрацията е дребнобуржоазна и враждебна на напредъка идеология?

- Дебатите сред социалисти, комунисти и социалдемократи съществуват, съществували са и постоянно ще съществуват. Този спор би трябвало да ражда сила, а не да се изражда в личностни пререкания.

Да разбираме ли, че в случай че станете ръководител на Българска социалистическа партия, ще допуснете в партията да съществува социалдемократическо крило?

- То би трябвало да бъде едно от водещите. На нас ни би трябвало това ляво, в което да се припознаят хората, които са подписали трудови контракти и продават труда си. Впрочем, другите - с гражданските контракти - имат още по-голяма потребност от отбрана.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР