Г-н Заков, след завръщането си от САЩ обявихте, че чакаме

...
Г-н Заков, след завръщането си от САЩ обявихте, че чакаме
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Поръчката на вторите 8 самолета F-16 е без алтернатива

Г-н Заков, след завръщането си от Съединени американски щати обявихте, че чакаме заместващи изтребители поради забавянето на българската поръчка за F-16. Кога ги чакаме, с какво ги заместваме, при какви условия?

- Първите 8 самолета F-16 Block 70 следва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2025 година според обновения график. Промяната в периода на доставка, както знаете, се дължи на закъснение по веригата за доставки на фирмата-производител заради пандемията от COVID-19. Към момента задачите и дилемите на изтребителната авиация се извършват със самолети МиГ-29. В Министерството на защитата се обследват всички благоприятни условия за осъществяването на дилемите по защита на въздушното пространство до идването на новите самолети – от поддръжката на МиГ-29 (с всички съпътстващи проблеми – наказания, липса на аварийни елементи и т.н.), до наемането или закупуването на използвани самолети. Предстои в най-скоро време да бъде взето решение за това въз основата на информация, която чакаме да получим, за съществуването и предлагането на такива самолети.

Ако ни бъдат предоставени остарели F-16, да вземем за пример, ще поръчаме ли въобще и останалите 8?

Поръчката на вторите 8 самолета F-16 Block 70 е без конкуренция. Придобиването на втори 8 самолета F-16 Block 70 e вторият стадий от Проекта за капиталов разход " Придобиване на нов вид военен аероплан ". Можем да приказваме за приключен план едвам при съставяне на ескадрила с всички нужни на Военновъздушни сили качества.

Само осем самолета не са задоволителни за осъществяване на дилемите на Военновъздушни сили, а употребата на две разнообразни платформи (8+8) би била меко казано проблематична във връзка с логистиката и подготовката на инженерно-техническия и летателния състав. Естествено, значима е и крайната цена, а тя ще стане известна след приемането на плана на контракт (LOA – Letter of Offer and Acceptance).

Какво става с инфраструктурата на " Граф Игнатиево ", до каква степен се стигна с построяването ѝ, на стадий планиране ли е още?

- Обектите в авиобаза Граф Игнатиево се проектират, като за към 10 от тях има издадени позволения за градеж и строителството ще стартира през месец юни 2022 година

Какви разноски можем да си позволим във връзка с втората оферта, от какво можем да се лишим, ще има ли разсрочено заплащане и прочие?

- Всичко, което е било належащо да бъде направено от страна на Министерството на защитата във връзка с усъвършенстването на втората оферта е направено и, както към този момент отговорих, чакаме да получим втората оферта. Не са направени взаимни отстъпки със качества, които биха били сериозни.

При планувани финансови разноски за планове от към 8 милиарда лв. до 2032 година (инвестиционната план-програма от края на мандата на ГЕРБ- " Обединени патриоти " ), какви са плановете в този момент – има ли проверка от финансовото министерство с оглед и чаканата актуализация на бюджета?

- Програмата за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България до 2032 година, призната с решение на Народното събрание на 11 февруари 2021 година, дефинира стратегическата рамка и главните параметри на отбранителната политика и построяването и поддържането на съответни на рисковете и заканите отбранителни качества на Въоръжените сили до 2032 година В нея се планува създаването на дълготраен капиталов проект - стратегия до 2032 година, по който работим в този момент в Министерството на защитата. За нас основен приоритет е ускореното превъоръжаване и модернизацията на въоръжените сили.

В разработвания капиталов план-програма ще заложим на метода за уравновесено развиване на типовете въоръжени сили. Предвиждаме реализирането на девет предпочитани плана - придобиване на бойна техника за създаване на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада, развиване на качества за артилерийска поддръжка, придобиване на 3D радари, създаване на система за противовъздушна защита за обектово и зоново покритие, придобиване на безпилотни летателни апарати, придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници, придобиване на муниции за Военноморски сили, придобиване на брегови противоракетни комплекси и придобиване на полево информационно съоръжение.

За модернизацията на въоръжените сили ще разчитаме с изключение на на средствата от държавния бюджет и на интензивното потребление на външни източници за финансиране, като другите стратегии и фондове на НАТО и Европейски Съюз и изключително на стратегическото партньорство със Съединени американски щати. Ще построяваме и развиваме съвременни качества и посредством присъединяване в многонационални планове в границите на двата съюза.

В Закона за държавния бюджет през тази година разноските за защита възлизат на 1,73 % от Брутният вътрешен продукт (с 0,03% повече от референтния процент). Капиталовите разноски в бюджета на Министерството на защитата за 2022 година са към 294 милиона лв., а в централния републикански бюджет са планувани над 406 милиона лв. - за създаване на интегрирана система и инфраструктура за асимилиране, употреба и обезпечаване на новия вид военен аероплан, за придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада и за придобиване, рационализация и поддръжка на въоръжение и техника.

Както е известно, България одобри Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, който сега е в осъществяване. Днешните провокации, обаче, постановат да мислим за ускорено превъоръжаване и рационализация, които ще изискват забележителен запас. Затова не трябва да се учудваме, в случай че достигнем тези 2% още през 2023 година Само по този начин ще осигурим боеспособна войска, съответна на средата на сигурност.

Модернизацията е основополагаща за построяването на съвременна и боеспособна Българска войска, само че смисъл на всички тези старания придават хората в защитата. Именно по тази причина ще настояваме при декларираната в съдружното съглашение идна актуализация на бюджет 2022 да се плануват спомагателни целеви средства за повишението на приходите на военнослужещите.

Трябва ли да се преформатира планът за пехотата в разходната му част с оглед повишаване на цени, инфлация и така нататък Възможно ли е България сама, или с американско, френско, да вземем за пример, или друго присъединяване, да създава машини за пехотата?

- Проектът за придобиване на бойна техника за създаване на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада е и остава предпочитан за Министерството н защитата. Естествено, че би трябвало да се актуализира финансовата рамка – въпреки всичко тя е от 2019 година От тогава светът мина през разнообразни рецесии, като нито една от тях не докара до понижаване на цените – в противен случай – цените в международен мащаб се покачиха в пъти.

Дали е допустимо България сама или с американско, френско, да вземем за пример, или друго присъединяване, да създава машини за пехотата – няма нищо невероятно. Въпросът е на каква цена и подготвени ли сме като страна да влагаме такива суми за основаване на индустриални мощности за лимитираните количества, които придобиваме. За какво ще се употребяват тези индустриални мощности откакто се произведат тези 150 машини (което ще отнеме 1,5 - 2 години)? Може би е по-икономически оправдано да се фокусираме върху основаване и асимилиране на качества за следваща поддръжка, рационализация, ремонт и така нататък вместо локално произвеждане.

Съвсем различен е въпросът за потребление на съставни елементи и системи, които към този момент се създават у нас – оптически принадлежности, електронни системи и прочие. Считам, че би трябвало да се търси оптимално ангажиране на българската отбранителна промишленост в процеса на произвеждане на машините. Така и бъдещата поддръжка би била по-евтина, а и по-независима от трусовете в интернационалната търговия със артикули с двойна приложимост.

Как финално ще наподобява многонационалната бойна група, в чиято подготовка взе участие механизирана рота " Страйкър " от Сухопътните войски на Съединени американски щати?

- Многонационалната бойна група, ситуирана на наша територия, беше образувана при започване на април от напълно български подразделения. Нейните функционалности са отбранителни и възпиращи, а задачата ни е да предадем ясно обръщение за готовността и единството на Алианса за противопоставяне на експанзия по отношение на която и да е било страна-членка. В състава на бойната група беше включено формирование от Съединени американски щати – механизирана рота „ Страйкър “, с която беше извършена усилена взаимна подготовка на полигон „ Ново село “.

С еволюцията на разбиранията в НАТО за състава на бойните групи, изключително след началото на войната на Русия против Украйна, се чака в близко бъдеще Италия да поеме от България ролята на рамкова страна на бойната група. До 800 военнослужещи от Италия се чака да дойдат у нас, като в състава на многонационалната бойна група ще продължи да има съответно българско присъединяване. Министерският съвет към този момент одобри решение за одобрение поемането от Италианската република на ролята на рамкова страна на бойната група и разрешаване пребиваването на територията на България с политико-военен темперамент на въоръжени сили на страни-членки на Алианса по отношение на осъществяване на съюзнически отговорности в състава на бойна група на територията на Република България.

Изпълнението на националните задължения по линия на подсилване на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО, в това число и по построяването на предното наличие на Алианса на югоизток, е без конкуренция. В дълготраен проект, посредством придобиването и развиването на нужните модерни качества, задачата е България да обезпечава в оптималната степен независимо своята сигурност, в границите на груповата защита, утвърждавайки позицията ни на генератор на непоклатимост в района. Това е наш ангажимент по член 3 от Вашингтонския контракт.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР