- Г-н Витков, обявихте, че Глас народен ще се яви

...
- Г-н Витков, обявихте, че Глас народен ще се яви
Коментари Харесай

Избирателят би трябвало да се гнуси от пребоядисаните партии

- Г-н Витков, обявихте, че " Глас национален " ще се яви независимо на изборите. Защо по този начин?

- Не мисля, че такова явяване е неприятно. Напротив. Самостоятелното явяване на една партия на избори ненапълно е много самоуверено. Нямаме самоцел безусловно да влезем в Народното събрание и непременно. Един път направихме неточност и в този момент по-скоро я изправяме. Целта на групировка, която се стреми да влезе в Народно събрание, би трябвало да бъде най-много да образова гласоподавателите. И освен своите гласоподаватели, а всички. Да знаят какво се случва в страната, какви са процесите, с цел да могат да създадат правилния избор.

Всички приказват за смяна, че желаеме да се промени моделът на ръководство, само че в действителност конкретиката се губи в сходни изречения. Говори се ангро.

- Как смятате да ограмотите гласоподавателя?

- Може би звучи смешно, само че фактически не е. Малко от хората имат действителна визия какви са процесите в българската политика. Коя партия защо се бори, историята й, какви са нейните претенденти, нейните членове и прочие Не се познава самият избирателен развой, технологията. Ще дам образец - все едно един ай ти експерт да организира диалог с дърводелец на база програмиране и обществени мрежи. Нещата не са толкоз елементарни, колкото наподобяват. Когато се приказва за политика, би трябвало да се приказва в конкретика. " Глас национален " се стреми към това и ще бъде главната задача на партията. 

Медиите имат силата да споделят, да насочват мнението на обществото, само че в действителност повърхностното мнение не е вярното. Много по-дълбоко би трябвало да се влезе в българската политика, с цел да може да се реализиран измененията, които желаят жителите.

- Каква ще е кампанията в изискванията на пандемия? Няма да могат да се събират доста хора на едно място и прочие  

- Ами ще се събират на две места. Шегувам се. Ще бъде доста сложна акция, несъмнено. Най-важният инструмент в тази ситуация ще бъдат медиите - малките екрани, радиата. Партиите, които нямат средства и които не влизат в социологията, нямат допуск до тях. Но за наслада в XXI век имаме интернет и надлежно обществени мрежи, където можем да изпращаме своите послания, дела, политики и да разбираем защо се борим, както и да водим смислени полемики.

Вече 10 година се занимавам с политика и за мен най-важен е персоналният диалог. Срещата с индивида. Политиката не е единствено говорене по медиите и интернет. Личните срещи са най-важното, тъй като се виждате с другия очи в очи и той може да има една визия за теб от медиите, само че когато се разговорим, се случва нещо напълно друго. Вижда, че против него не стои обликът, който е основан, а действителен човек с същински дела.

- Как ще разсеете подозренията, че нямате шансове за Народното събрание и се явявате единствено поради самото присъединяване?

- Злобата и подозренията в никакъв случай не могат да бъдат отстранени. Не желая да разпръсквам нищо. Колебанието е един от инструментите в политиката - да се всее съмнение, подозрение, с цел да не се гласоподава. Което е и най-големият проблем. Много хора  - съвсем половината от гласоподавателите, не отиват до урната, а в това време желаеме някаква смяна. Тя не може да се случи по този начин. Защото от 30 година процентите на партиите на статуквото - Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, от 10 година и ГЕРБ, са все едни. Колкото по-малко хора гласоподават, тяхната мощ става все по-голяма. Не може да има смяна, в случай че хората си стоят у дома и се надяват някой в трето лице само число да ги оправи. Който желае смяна, би трябвало целеустремено и непрекъснато да гласоподава. Дори и да се разочарова.

Големите партии ще желаят да се гласоподава по-малко, с цел да бъдат по-силни и все да ръководят.

- Казвате, че 10-ина година към този момент сте в политиката. Но не изпускате ли доста благоприятни условия за промяната, за която говорите, като не участвате реално в политическия живот?

- В политиката, както и в атлетиката, има бегачи на къси дистанции, спринтьори и бегачи на дълги дистанции. Нашата цел са дългите дистанции. Не желаеме да влезем в Народното събрание непременно с 4 %. Влизайки в ръководството, примерно с 4 или с 5%, в този момент ще го забележим и Слави Трифонов, като влезе с над 10%, какво ще направи, нямаме мощ да се противопоставим на статуквото на трите партии, за които приказвах нагоре. 12 депутати, да речем, не могат да трансформират нищо. Могат да имат законодателна самодейност, само че тя няма да се одобри.

Не считам, че сме изпуснали времето. Бавно, последователно и поредно с неточности в растежа ще реализираме задачата си. А тя е, когато се образуват задоволително политически сили, само че да са в действителност разнообразни и да работим с тях. Както виждам,българският гласоподавател доста бързо не помни. Забравя, че Мая Манолова беше бранител на държавното управление " Орешарски ", на Пеевски, когато го назначиха за началник на ДАНС, и прочие

Не се трансформират хората с магическа пръчка. Един темперамент не се трансформира внезапно на 180 градуса. Сега виждаме, че и Цветанов се пробва да ни се показа като нов. Някакъв политически спектакъл, към който нормалният гласоподавател би трябвало с гадност да се обръща от такива планове. Те имат единствено обслужваща функционалност, нямат концепция за смяна. Тяхната цел е да влязат в Народното събрание, да " захлебят ", както казва народът, и да се договорят. Реална смяна няма да има.

-  Не е ли допустимо с обединения от вида на тази на Слави Трифонов да извършите съюз и да започнете смяната, за която говорите?

- Чистоплътността е на първо място. Не е допустима такава коалиция, тъй като Слави стартира целенасочена клеветническа акция против мен, против " Глас национален ". Дори когато постигнахме помирение, от групировката му се извиниха, по-късно продължиха по същия метод. Не е вярно да се държиш по този начин към дребните партии. Скачайте на огромните, пичове! Скочете на ГЕРБ, на Движение за права и свободи, на Българска социалистическа партия!

В същото време виждаме, че " ИТН " нямат действителна стратегия, която да е сериозна. Намаляването на дотациите на 1 лев, електронно гласоподаване са общи популистки дела. Нямат никаква стойност като смяна. Какво значи електронно гласоподаване?! Как ще бъде проведено, през какво ще се гласоподава, кой ще го управлява? Подобно гласоподаване може доста по-лесно да се манипулира. Затова някои оферти не би трябвало да се хвърлят във въздуха, все едно, че гърмим с пушки като на Нова година. Не видях една съответна политика, която хората на Трифонов да предложат. За мен групировката му е повтаряне на тази на Николай Бареков.

- Месеци наред жителите, изключително младите, бяха извънредно дейни. Имам поради митингите против Борисов  и Гешев, само че някак тази енергия изчезна.

- Нашата естрада е дребна и по тази причина не се чува задоволително добре. Ще го кажа отново - политически фигури нямат място на цивилен митинги. Тези фигури, които се явяват там, имат една цел - да обяздят митинга и да акумулират гражданската сила в гласоподаване. Просто казано - да си вдигнат % на избори. Гражданският митинг не би трябвало да бъде замърсяван от политически фигури. Присламчват се Мая Манолова, " Демократична България ". Пичове, в случай че имате политически цели, само крещенето на " Оставка ", " Оставка "  не е задоволително. Какво решение оферирате?! 

Протестите, които се случиха лятото, легитимираха едни фигури от близкото минало, които пренамазаха цвета си и в този момент са чисти и неопетнени. Няма по какъв начин да стане! " Отровното трио " споделя: " Ние сме уредници на митинга ". Не може да бъдеш уредник на цивилен митинг. Като жител не желая да стоя на страната на Мая Манолова, нито на президента и прочие  

- Чувствате ли се квалифициран да управлявате?

- С 4 % не можеш да управляваш. Можеш да подкрепиш основаването на кабинет или пък да отидеш в съпротива. И да кажеш желаеме да се проведат още едни избори, тъй като това държавно управление не ни харесва. Когато се влезе в цикъл все нови и нови избори, по този начин може и да се случи разбиването на статуквото. Един, два, три бързи избора, при които се появяват нови обединения. Така го виждам безкръвния метод на смяната.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР