Г-н Величков, от „Продължаваме промяната“ заявиха, че ще призоват главния

...
Г-н Величков, от „Продължаваме промяната“ заявиха, че ще призоват главния
Коментари Харесай

Велислав Величков пред Фрог: Този ВСС ще пожертва Гешев само срещу сделка да не се пипат задкулисните схеми в съдебната власт

Г-н Величков, от „ Продължаваме промяната “ обявиха, че ще призоват основния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката. Мислите ли, че това ще се случи?

Трябва да са ясни две неща. Ако новото реформистко болшинство в националното заседание излезе с обща декларация, с което призове освен основния прокурор, само че и Висш съдебен съвет да подадат оставките си, това ще бъде доста мощен политически сигнал и безапелационна поръчка за необратими промени в правосъдната власт.

Но такава декларация няма да има никакъв юридически резултат.

Тя не може да задължи който и да е, да подаде оставката си, нито може да принуди Висш съдебен съвет да отпочне процедура за освобождение на основния прокурор, в случай че той откаже да подаде оставката си. Така, че при липса на позитивен отговор от страна на господин Гешев и на Висш съдебен съвет, след такава поръчка, би трябвало да последва законодателно деяние. Т. е незабавна смяна в закона за правосъдната власт, посредством която да се реализира разформироване на Висш съдебен съвет. Тъй като, когато си споделил „ А “, не можеш да не кажеш и „ В “. Ако призовеш основния прокурор да си подаде оставката и той не го направи, същото важи и за Висш съдебен съвет, ние изпадаме в институционална рецесия сред двете управляващи –парламентарна и правосъдна.

Как се излиза от сходно състояние?

За да бъде тази рецесия позволена с разпоредбите на демокрацията и със законовите похвати, би трябвало да последва смяна в закона за правосъдната власт, с която да се провокира освобождение на сегашния състав на Висш съдебен съвет. Това ще се случи доста по-лесно, в случай че трима души от съдийската гилдия дадат своите оставки и се прибавят към другите двама, тъй че на процедура съдийската гилдия да бъде в неспособност да работи. Но даже и това да не стане, Народното събрание би трябвало да откри метод и форма да освободи сегашния Висш съдебен съвет, с цел да открие опцията от нов състав на Висш съдебен съвет да се организира процедурата по освобождение на Иван Гешев като основен прокурор. В интервала от време, в който това се чака да стане, ще излезе и решението на Конституционния съд, който най-вероятно ще удостовери, че министърът на правораздаването има право да желае начало на процедура за освобождението на основния прокурор. Ако това не последва, тогава декларацията, даже и да бъде призната от 47-то Народно събрание, ще има по-скоро негативен резултат.

Защо?

Защото ще значи, че цялата пара е в свирката, а локомотивът по-късно не потегля. Т. е, в случай че има такава декларация и няма оставка, би трябвало да има следващи дейности, които да обезпечат опцията за разформироване на Висш съдебен съвет и освобождение на основния прокурор. И избор на нов подобен - от нов и по друг метод определен Висш съдебен съвет.

Изглежда, че най-голямата парламентарна група са възприели концепцията ви у нас да няма служба основен прокурор.

Така е, „ Продължаваме промяната “ възприеха концепцията за унищожаване на длъжността основен прокурор от Инициатива „ Правосъдие за всеки “. В редиците на Има Такъв Народ също има последователи на тази концепция. Затова ние доста се надяваме това нещо да се организира посредством бъдеща конституционна промяна, когато президентът внесе своя парламентарен план или когато съответния брой народни представители внесат план за изменение на Конституцията. Най-вероятно това ще се случи не по-рано от 5-6 месеца от тук нататък, с оглед конституционните условия. Но се надяваме, че това ще бъде едно продължение на промяната, която ще стартира през Закон за съдебната власт. Ще се направи относителен парламентарен модел с фигурите и пълномощията на основните прокурори в другите европейски страни. Има и такива, в които няма основни прокурор. Но в нито една европейска страна няма основен прокурор с сходни пълномощия, безотговорност, безконтролност и без опция действително за предварителното му освобождение.

Какво очакване от сходен спор?

В него да бъдат въвлечени специалисти, конституционалисти и т. н, тъй че да има късмет да се реализира конституционно болшинство. Тъй като сега обстановката е такава, че сме доста надалеч от нужното конституционно болшинство от 160 гласа. А няма да има никаква изгода, в случай че това предложение влезе, сложи се на гласоподаване и бъде отхвърлено. По-скоро този път би бил нездравословен. Ние считаме, че нормално Народно събрание може да направи такава конституционна смяна, защото по никакъв метод не се размества салдото сред управляващите и всичко се случва единствено в границите на прокуратурата. Но конституционно болшинство би трябвало да се търси. Надяваме се, че след половин година ситуацията ще бъде по-различно. Но тази концепция има време да бъде необятно обсъждана, до момента в който има публичен, политически и парламентарен консенсус. По-добре тази концепция да се случи по-късно, в сравнение с да бъде отстреляна рано, рано.

Имате ли опасения, че някой или нещо може да резервира Иван Гешев като основен прокурор до края на неговия мандат?

Той си е на поста, сега няма процедура за освобождението му. И към момента нищо не го заплашва. Да, актуалният състав на Висш съдебен съвет ще направи всичко по силите си, с цел да резервира Гешев на поста. И тези хора, които стоят зад кадровиците на Висш съдебен съвет, ще продължат да стоят зад Гешев, до момента в който се убедят, че без да го жертват, не могат да спасят други свои позиции в правосъдната власт. Възможността за премахване на Гешев като основен прокурор ще се появи тогава, когато Висш съдебен съвет се почувства заплашен за самия себе си. И кадровиците зад Висш съдебен съвет се почувстват застрашени да получат нов, реформистки състав на правосъдния съвет, който няма да обслужва техните ползи. Тогава може би ще потърсят сделка - те единствено това и вършат.

Как ще наподобява сделката?

Гешев против липса на други действителни промени в управителния орган на правосъдната власт.

Да разбираме Гешев против личното им оцеляване, по този начин ли?

Да. И против това да не се пипат работещите подмолни схеми в правосъдната власт. Тогава те биха могли да жертват Гешев. Но това напълно не значи, че няма да упражнят въздействието си при избора на идващ основен прокурор. И тъкмо по тази причина споделям, че до момента в който не се промени състава на Висш съдебен съвет, разпоредбите на избор на основен прокурор, нищо няма да се промени. Освен да отпадне хватката на по-силовите похвати, каквито употребява актуалният основен прокурор. Може просто да се омекоти ръкавицата.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР