- Г-н Вълчев, Има такъв народ не вярвате на социолози

...
- Г-н Вълчев, Има такъв народ не вярвате на социолози
Коментари Харесай

Дори и да са първи на изборите, ГЕРБ ще са извън властта

- Г-н Вълчев, " ИТН " не вярвате на социолози и техните прогнози, само че в какво вярвате?

- Вярваме в диалозите, които водим с хората, и на мненията, които получаваме директно от тях. Не че не имаме вяра в социологията, само че тя не е водеща и не строим по нея някакво наше държание. По някакъв метод. За нас няма по-пряка социология от срещите с българите.

- Какво ви споделят те? Питам ви и тъй като имахте шанса лятото като първа политическа мощ да сте обединител и да управлявате, само че го пропиляхте и сгрешихте...

- Няма да употребя нито думата пропиляхме, нито думата сгрешихме. Защото в последна сметка, когато имаш 65 депутати в Народното събрание, нищо не опира единствено до твоето предпочитание и воля, само че е и въпрос на останалите какво са подготвени да дадат и да създадат. Има една мисъл, че „ вярата и желанието вършат нещата вероятни, само че не ги вършат лесни “. В нашия случай беше тъкмо това.

Този е и един от въпросите, на които най-често отговаряме по време на акцията ни – за какво нямаше държавно управление? Защото сега, когато се случи, нямахме подобаващата медийна среда, в която да можем да го разбираем. Със сигурност нямахме към себе си нито другарски настроени медии, нито по този начин настроени социолози, политолози и други, които да обяснят нашето държание. Общо взето за всички беше преференциално да ни посочат и да кажат - ето те са отговорни.

Мисля, че точно в тази посока в този момент даваме всички вероятни знаци, че ще се опитаме да избегнем разминаването в диалозите, разминаването при първични позиции и прочие

Малко мъчно се водят диалози, когато те още от начало стартират с декларация, че не се желае нищо, че не се търсят нито постове, нито съответни имена, а единствено ден по-късно се оказва, че не е тъкмо по този начин. Ние тези неща не ги чухме „ очи в очи “, а ги научихме от медиите, което ни остави с усещане, че може би и това е било желанието на нашите възможни сътрудници - да стигне дотук. До още едни избори. Може би са виждали и друга разстановка на силите. Но сега нещата са други и се вижда, че евентуално и те са били подведени и излъгани от вероятното развиване на събитията.

- Казвате, че не сте имали медиен комфорт. Ще измененията ли общественото си говорене?

- Вече не ни ли проличава, че сме се трансформирали? Можем да му сложим " зелена чавка " за поправено. По време първите парламентарни избори през април, както са написани разпоредбите за медийно присъединяване в студия и прочие, като извънпарламентарна партия във формат сходен на " Минута е доста " имахме 30 секунди да разбираем какво желаеме да вършим. Повечето партии го използваха единствено да се покажат. За нас не е формат, който ти дава опцията да покажеш това, което мислиш и искаш да направиш. Ако нещо остава същото, то е да не приказваме тогава, когато няма какво да кажем.

Слави Трифонов е последният човек, който желае да се трансформира в идващия избавител и който ще изскача от всяка " консервена кутия ", от всяко радио и от всеки тв приемник. По време на актуалната кампания предимно приказват нашите адвокати, финансисти, икономисти, които работят по съответни тематики. Опитваме се да ограничим до най-малко политическото говорене, без което не може, само че когато отиваш на трети избори за половин година, не сме глупави и знаем, че на хората лозунги не им се слушат. А им се слушат съответни решения. Хората задават такива въпроси, все едно са на парламентарен надзор.

- От призмата на времето и от поуките, които сте си извадили през миналата съвсем година, при новия парламент по какъв начин ще работите и с кого?

- Ние сме нова партия, която има желанието да се оправи и показва възторг, пробвайки се да зареди и другите с него. Поглеждайки обратно, мисля, че всяка една от страните можеше да бъде малко по-търпелива и по-диалогична. Може би и някои трябваше да бъдат по-преки и по-честни в желанията си, които имаха, с цел да се случат по избран метод нещата. Надявам се, че този път ще избегнем говоренето през медиите. И каквото има да се каже, ще стане очи в очи, равнопоставено и без слагане на предварителни условия, каквито имаше след предходните избори. Заявления от рода – в тази страна нищо няма да се случи без нас, ние ще бъдем хората, които ще дефинират и прочие

Този път демонстрираме, че каквото и да бъде разположението на силите в идващия парламент, ние сме тези, които ще бъдем отворени и подготвени за диалози. Слави Трифонов използва думите " примирение " и " разговор ". Ако тези две думи могат да покажат някаква водеща линия, мисля, че е тя.

- В този ред на мисли - в едно бъдещо съдружно управление в каква посока могат да бъдат отстъпките ви и в каква - не?

- Смирението най-много е вътрешно. Пред нашия възторг най-много нещата да се случат бързо и по метода, по който смятахме, че би трябвало да станат. Смирение пред други и отвод от хрумвания – не. Няма от какви хрумвания да се отхвърляме, тъй като с всички, които ние провиждаме като възможни сътрудници, общо взето сме на 99 % идентични позиции - отношение на правосъдна промяна, на стопански ограничения, на обществени и прочие Може би има някаква разлика в тактиката, методите, в тайминга на нещата, само че като цяло стоим на едната страна.

Мисля, че когато мощни хора угнетен своето его да бъдат „ магистър елеганциу “ на някакви договаряния, ще се случат нещата. Ако се водят диалозите първо за хрумвания, а след това се дефинира кой къде застава да извършва тези хрумвания персонално, ще бъде много по-лесно. Струва ми се, че не сме единствените, които го осъзнават този път.

- Но има един различен проблем – по какъв начин ще работите с Кирил Петков и Асен Василев, за които „ извадихте томахавки “ и които даже, съгласно социологически сондажи, могат да се окажат втора мощ на изборите? Въпросът с поданството на Петков повдигнахте точно вие от Има Такъв Народ, а Василев непосредствено обвинихте в плагиатство.

- И в двата случая за момента бяхме кардинално прави. Посочвайки нещо, не сме излъгали, както виждаме и от решението на Конституционния съд, както и от всичко, което се случва. Ако някой е позволил волно, несъзнателно, неточности, пропуски и т. н., то няма по какъв начин да пренесем тези негови неточности върху цялата група от хора, които той съставлява. Няма да създадем това, което бе против нас по времето на 45-ия и 46-ия парламент, поради държанието или изявления на един човек. Със сигурност в „ Продължаваме промяната “ продължаваме да виждаме хора, с които можем да водим разговор и то на един и същи език.

- Изводът ми е, че сте стигнали до огромна „ еволюция в главата “, откакто бяхте по този начин революционни...

- Не би трябвало да гледаме на нещата по отделно. Имаше един съответен миг, в който водейки диалози за държавно управление, бяхме сюрпризирани от декларацията на господин Христо Иванов, бяхме сюрпризирани, че уточни персонално две имена, които би било хубаво да бъдат част от едно бъдещо държавно управление, макар че в диалозите не бе изречено. Последва една наша реакция, която целеше да покаже за какво не виждаме в този миг тези хора да заемат каквито и да било възможни позиции. Нека да гледаме картината в целокупност, а не да си спомняме " тези нападнаха този ". Всичко беше част от друга конюнктура. В последна сметка едно е, когато разпространяваш измислени обстоятелства, с цел да направиш конспирация и да опетниш нечие име, друго е, когато посочиш обстоятелства, които се потвърждават.

- Чака ни тежка зима и да речем, че стигнете до консенсус с Политическа партия, Демократична България и новите обединения да се обедините против партиите на статуквото. Какви ще бъдат първите ви стъпки?

- Нашите визии са, а и вътрешното ни предпочитание е обединението да не става на база на думата " против ". Аман в нашата политика на обединявания против някого. Срещу значи опрени тил в тил и гледайки на всички страни да мятате всичко на всякъде против тези, с които не сте. Силно се надявам, че диалозите ще бъдат поради нещо и за нещо, в което мощно имаме вяра. И за нещо, по което освен имаме идентични хрумвания, само че и идентични ограничения за справяне. Убеден съм, че както нашите специалисти са създали свои законодателни оферти и са подготвени да ги внесат в първия ден на Народното събрание - стопански, обществени, финансови, по същия метод се готвят Демократична България, Политическа партия, както и другите партии.

Важното е диалозите да се водят бързо и съответно. Този път сигурно никой няма да чака увъртания от сорта " дайте да забележим, да изчакаме една седмица " и т. н. Още от вечерта на изборите, когато се отворят резултатите и се види кой къде е, ще знаем подредбата. Тя е значима най-много, с цел да се видят кои са възможните мандатоносители, тъй като чисто официално, от тях ще би трябвало да идват поканите за диалозите.

- Хубаво, само че съгласно проучванията партията на някогашния министър председател Борисов - ГЕРБ, ще е първа мощ на 14 ноември. Как ще стане? 

- Да, само че същите тези прогнози демонстрират, че тази партия най-вероятно няма да има нужното болшинство, с цел да сформира независимо държавно управление. Най-вероятно и тя ще предложи на някого и тогава, в случай че партиите, които нарекохте " на смяната ", съблюдаваме начертаните линии с кого изобщо може да се договаря и с кого не, логиката сочи, че даже и победител, ГЕРБ не би следвало да сформира държавно управление. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР