Г-н Тодоров, Вие имате най-добър поглед върху нивото на електронните

...
Г-н Тодоров, Вие имате най-добър поглед върху нивото на електронните
Коментари Харесай

Близо 50% от всички административни услуги вече са достъпни електронно

Г-н Тодоров, Вие имате най-хубав взор върху равнището на електронните услуги, което е достигнато в страната. Кои от улесненията за бизнеса, жителите и администрацията ще откроите?
С екипа ми успяхме да реализираме доста през миналите месеци. В рамките на служебния кабинет отчитаме забележителен растеж в потреблението на електронни услуги, ограничение на хартиения развой, спестени средства и време за всяка група на обществото. От всички 2571 административни услуги близо 50% към този момент са налични централизирано по електронен път през портала egov.bg. Разбира се мъчно бихме осъществили всичко без поддръжката на другите администрации.

Mога да дам и образци за реализирани действителни резултати:
Електронно бяха декларирани над 2300 еднократни помощи за възпитаници в първи и осми клас през Системата за несъмнено електронно връчване. Спестени са време и такси на родителите;Реализирахме пилотен план: Заявяване на електронни услуги посредством медиатор „ Български пощи “ ЕАД. Бяха декларирани 667 услуги единствено за 5 месеца през 5 пощенски станции в едва обитаеми региони. Най-заявяваната е: Отпускане на целева помощ за отопление;Разработихме нова услуга, посредством която жителите към този момент могат да ревизират и да заплащат в действително време налични отговорности, свързани с локални налози и такси, за което не дължат преводни такси и комисиони;Унифицирахме процеса по заявяване на електронни административни услуги от една централизирана точка. Това разреши заявяване на услуги към всички общински администрации единствено с едно заявление;Въведохме системата за електронно заплащане на МЕУ в Имотния и Търговския указател, посредством която жителите и бизнеса могат към този момент без спомагателни такси да заплащат декларираните услуги;Разработихме електронно увещание за студенти и ученици;Върховният касационен съд стартира работа в Единната осведомителна система на съдилищата. По този метод всички съдилища в страната работят в новата централизирана осведомителна система с унифицирани работни процеси и правила за ръководство на делата;Съвместно с Министерство на здравеопазването изградихме систематична съгласуваност сред 350 лечебни заведения и Спешна помощ, като за първи път се обезпечи информация за свободните болнични кревати в действително време за екипите на Спешна помощ. Така съкратихме фрапантно времето за хоспитализация на незабавни медицински случаи.Кое може да е единствено на един клик разстояние, а този „ клик “ към момента не е вероятен?
Всеки ден работим, с цел да бъде този „ клик “ действителен и вероятен за всичко. Гражданите разполагат с изцяло функциониращата и комфортна алтернатива за бързо и елементарно заявяване и възнаграждение на електронни административни услуги посредством портала egov.bg. Ще дам образец и с електронното здравно досие и мобилното приложение „ еЗдраве “. Само с едно допиране на екрана се  получава цялостна информация по отношение на здравния статус- всички прегледи, експерти, предписания, операции, които са ви осъществени са на един „ клик “.
Посоката на развиване е към по-удобни и по-достъпни електронни услуги. Иска се отпадане на задължението за заявяване на услуга с дипломиран електронен автограф. Кое бави това, щом даже до данъчните услуги имаме достъп с ПИК, а има и други надеждни начини?
Към момента електронният автограф е най-широко употребяваното средство за електронна идентификация и заради това той се изисква за заявяването на множеството електронни услуги. Има услуги, за които се позволява идентификация на жителите и с ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт, което средство също има своята правна наредба. Видът на услугата и информацията, която се достъпва, респ. получава, дефинират с кое средство за електронна идентификация ще се съобщи. Както знаете, Министерството на вътрешните работи в края на 2022 година подписа контракт с немско-български консорциум за създаване на системата за издаване на български персонални документи от ново потомство, в които ще бъде вграден електронен идентификатор. По този метод всеки жител ще може да съобщи електронна административна услуга като се разпознава посредством идентификатора в персоналната си карта.

Достъпността има още един аспект, който доста постоянно се подценява, само че е извънредно значим – а точно услугите да бъдат налични онлайн и за хората в неравностойно състояние, които имат разнообразни типове увреждания. В това отношение сме трансформирали в своя задача да улесним достъпа до разнообразни артикули и услуги за тези групи жители.
С каква скорост върви цифровизация на информацията в страната и интеграцията сред обособените системи. Сложно ли е да се вкара задължението за администрацията да припомня за изтичащи периоди на документи; да се сътвори опция за електронно връчване на фишове, актове и наказателни постановления, да се развие е-здравеопазването...
Новите технологии и дигитализацията с невиждана скорост трансформират работните процеси в цялата администрация. Бъдещето ще е от ден на ден цифрово и мобилно. От софтуерна позиция всичко е допустимо. Дори бих споделил, че ние имаме подготвеност да осъществяваме и в огромна степен все още осъществяваме всичко това с помощта на хоризонталните системи, които поддържаме и развиваме. Но отново стигаме до въпроса с нормативната уредба.

С последните оферти за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство, които подготвихме и внесохме за разглеждане, се цели точно това – да бъде уредено връчването на фишове, актове и наказателни постановления по електронен път. Законопроектът вкарва също по този начин и обвързване за администрацията самодейно да припомня на жителите, когато наближава приключването на периода на даден документ и той следва да бъде възобновен.

Проектозаконът бе утвърден от Министерския съвет, след което импортиран за разглеждане и гласоподаване в Народно заседание при започване на месец ноември, предходната година. А при започване на тази година сполучливо го защитихме и в парламентарната Комисия по електронно ръководство. За страдание, интервалът на работа на последния парламент бе къс и предложенията не съумяха да бъдат признати, само че ще чакаме идващото Народно заседание да ги прегледа.

Междувременно към този момент имаме работещи образци по какъв начин системите се употребяват самодейно за облекчение на жителите и бизнеса – доста добра процедура имат в Национална организация за приходите.

Разбира се, в ежедневната си работа се сблъскваме с редица проблеми и усложнения, само че се стремим да ги позволяваме дейно взаимно с нашите сътрудници.
Дигитализацията изисква надеждна киберзащита. Как гарантирате сигурността на информацията на държавните и общинските структури? Какво се прави, в случай че стане пробив и какво се прави за възстановяване на киберсигурността на другите равнища – администрация, бизнес, жители?
Киберзащитата е отговорност на всяка една организация, без значение дали е държавна, общинска или частна. Ако МЕУ поеме директна киберзащита, това би довело до нарушение на съществени правила от Конституцията – независимостта на институциите да вземем за пример. Затова и методът ни е по-различен: Ние организираме държавната политика във връзка с киберсигурността, като сътворяваме нормативните условия и правим инспекции за тяхното съблюдаване. Например в края на декември 2022 година беше призната новата Европейска инструкция за мрежова и осведомителна сигурност, в чието сформиране участвахме интензивно, а в този момент екипът на министерството ще я транспонира в нов Закон за киберсигурността.

Разбира се, в структурата на министерството работи и Националният екип за реакция на произшествия с компютърна сигурност, прочут повече като CERT-BG, който реагира на зародили произшествия, постоянно в кооперация с други държавни институции, като Киберпрестъпления от Министерство на вътрешните работи или екипи от ДАНС. Важно е да отбележа, че киберсигурността е развой – атакуващите постоянно изобретяват нови офанзиви, нов злотворен код, а ние би трябвало да се приспособяваме. Именно поради това работата в тази област в никакъв случай не стопира. Организираме разнообразни акции, срещи, презентации, които целят да покачат осведомеността на жителите и бизнеса по тематиката, тъй като изцяло осъзнаваме, че една от сериозните спирачки за навлизането на дигитализацията е точно неналичието на доверие. А киберсигурността се стреми точно към това – доверие в технологиите и системите, а оттова – и доверие в страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР