Г-н Стоянов, какво ви мотивира за втори път да станете

...
Г-н Стоянов, какво ви мотивира за втори път да станете
Коментари Харесай

Администрацията трябва да служи на творците

Г-н Стоянов, какво ви стимулира за повторно да станете зам.-министър на културата?
Желанието ми да работя за българската просвета. В нашата област има ясно изразен недостиг на хора с управленско-мениджърски взор. След като в мандатите си сполучливо осъществих няколко основни за бранша политики, си дадох сметка какъв брой ефикасни може да са инструментите на държавната машина, когато се употребяват вярно и интензивно. Аз съм човек на действието и имам вяра, че когато си подредим къщата, наречена Министерство на културата (МК),  разтеглим потенциала му, с подобаващите условия притеглим млади и готови хора и дадем на министерството ясни политики и визия - то безшумно и дейно ще си прави работата. А на фокус ще са създателите. Но би трябвало бъде даден явен знак, че културата в действителност е приоритет за страната.
Как създателят Виктор Стоянов балансира с уговорките на админа Виктор Стоянов?
В дребното си свободно време навестявам културни събития, тъй като мониторингът на подкрепените от МК събития също е доста значим.
Във ваше изявление още преди години казахте: „ Нашите политици би трябвало да схванат, че културата не е единствено нещо, за което се харчат пари, а което изкарва пари “.  Има ли го към този момент разбирането, че българската просвета може да е доходоносна?
Смятам, че от ден на ден хора на високи позиции в страната към този момент не просто схващат, а работят за това. Творческите промишлености изненадват даже икономистите с невъобразим растеж на своя стопански резултат. Един от най-важните индикатори за премерване на успеваемостта е привличането на задгранични вложения. Динамиката за интервала 2008-2021 година демонстрира растеж - от малко над 415 млн. евро през 2008 година до над 616 млн. евро през 2021 година Радио-телевизионният пазар  е привлякъл вложения от над 200 млн. евро. За да подобрим работата си и да отговорим на новите провокации в бранша, нашият екип има упоритостта да сътвори звено „ Стратегия и разбор “, за което се надяваме да получим и нужната поддръжка.
Какво е „ Сърцето на Машината “, наречена Култура, в случай че използваме като метафора името на филм, чиято музика е ваше дело?
Сърцето на машината „ Култура “ е формирано от сърцата на хората, за които тя е призвание; както и от сърцата на хората, отворени за просвета. Отвъд сухите числа, които за един същински създател са тъкмо това – просто цифри (поне до момента в който не влезе в магазина), стоят цялостните салони с публиката, която има силата с 20-минутни непрекъснати овации да възвиси актьора по този начин, както никаква материална облага на света не би могла.
Как културата в България претърпява?
Тя се развива и се показва на извънредно равнище по света. Ще загатна единствено невероятния триумф на новия филм на Стефан Командарев „ Уроците на Блага “ - той беше в прогнозите на интернационалните кинокритици за евентуалните кандидати за премия „ Оскар “ за интернационален филм. Или пък церемония турнето на Софийската опера и балет в Турция. Или невероятната широкомащабна археологическа галерия, която гостува в Република Северна Македония. Успехите на наши типичен музиканти по целия свят, присъединяване им във водещи международни оркестри на огромни международни подиуми... Поглеждайки от горната страна, ще видите, че съотношението „ Успехи – финансиране “ задминава доста доста други сфери.

Кои са най-печелившите промишлености в бранш „ Култура “?

Има доста печеливши действия, само че ще обърна внимание на видеоигрите - отрасъл, който през годините се развива с невиждани темпове. И като качество на креативния артикул, и като възвръщаемост. Това е процъфтяваща активност, за което свидетелства и фактът, че приходите от нея в Европейски Съюз през 2020 година, в която по-често хората си стояха у дома, са били 4,3 пъти по-високи, в сравнение с за цифровата музика, и 1,8 пъти по-големи, в сравнение с за услугата „ видео по поръчка “. Но отново споделям – културата надалеч не е единствено числа.
Как Планът за възобновяване и резистентност способства и подкрепя развиването на културата в България?
Националният фонд „ Култура “ извършва план „ Развитие на културните и креативен браншове “. В него се планува реформиране на обществените разноски за просвета. Планът регистрира значимата роля на културата за икономическото и общественото развиване на градовете и районите, както и тяхната дарба да способстват в допълнение за превъзмогване на разликите. МК реализира с положителни темпове и плана „ Дигитализация на сбирки на музеи, библиотеки и архиви “, ориентиран към изцяло реформиране на политиките на страната по дигитализиране, запазване, предпазване и разпространение на културното завещание.  
Какви благоприятни условия виждате плановото финансиране да обхване по-големи елементи от българската просвета?
То има своето главно място в държавната политика. Нужно е образование и повишение на потенциала в културния бранш за по-добро създаване и ръководство на културни планове. В момента в МК работим по основаването на идея за настоящ указател на професионалните актьори и други експерти в региона на културата, от която да следва и нормативна база, даваща съответен обществен статут за артистите и експертите в региона на културата.
Медийната просветеност е тематика, с която сега сте мощно зает. Кое постанова този фокус и какво да чакаме като резултат от вашите старания?
Медийната просветеност е обвързвана с дезинформацията. Мащабните акции за дезинформация са огромно предизвикателство за Европа и изискват съгласуван отговор от страните и от институциите на Европейски Съюз, онлайн платформите, новинарските медии и жителите на Европейски Съюз. Затова съм мощно зает с тази тематика, като задачата ни е да осигурим финансиране на дейностите по образование на всички участници в този развой.
Текстът е част от бр. 118 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР