- Г-н Стоев, каква е Вашата оценка за състоянието на

...
- Г-н Стоев, каква е Вашата оценка за състоянието на
Коментари Харесай

Ангел Стоев: Собствениците на ВЕЦ-а в с. Кадиево да отстран...

- Г-н Стоев, каква е Вашата оценка за положението на реките в Пловдивска област предвид на настъпващия дъждовен сезон?  
- Дейността по поддръжката на речните корита е предпочитана за нас, изключително след тежкото злополучие, което сполетя няколко карловски села и обитаеми места в общините Калояново и „ Марица “. През пролетния сезон има по-голям риск от наводнения, в сравнение с през есенно-зимния. През пролетта, като се изключи че има възможност от значителни превалявания, стартира и бързо размразяване на снеговете, тъй че заплахата от високи води е доста по-голяма. 
- Кои са най-рисковите сектори и чии са уговорките за поддръжката им?
- Критичните сектори в Пловдивска област са главно по реките Марица, Стряма, Чая и Въча. Нашите превантивни дейности по поддръжката им са основани на отчет на Басейнова дирекция ”Източнобеломорски регион “-Пловдив. В него ясно са обрисувани сериозните сектори, като за това са осведомени Областната администрация и общините,  с цел да може да се обезпечи проводимостта - кметовете в обитаемоте места, а Областната администрация - отвън тях. Проблемните сектори се инспектират от назначена междуведомствена комисия, която изготвя отчет и издава рекомендации за разчистване със наложителен темперамент. В тази връзка Областната администрация

има подписани контракти с няколко компании,

по които те имат ангажимент да почистват и укрепват коритата на реките отвън обитаемоте места, като сериозните сектори се дефинират и разпореждат на база на отчетите на Басейнова дирекция. За някои от компаниите се чака довеждане докрай на съгласувателните процедури с Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция и тогава се издава позволение за започване на дейностите по разчистване.

Основните проблеми са по поречието на р. Марица и по тази причина концентрираме своите старания за обезпечаване в оптималната степен на нейната сигурност посредством разчистване в набелязаните сериозни сектори и недопускане на заплаха от наводнения. По река Въча също има проблеми в региона на мини ВЕЦ-а край с. Кадиево,  следим положението също на Стряма и Чая.

Критично остава положението на р. Марица в Пловдив. Ние към момента
чакаме Общината да извърши своя ангажимент
и да почисти от растителността коритото на реката в рамките на урбанизираната територия, за което има обезпечени от страната 1,5 млн. лева, само че по различни аргументи към този момент година няма подписан контракт с компания реализатор.

Има също един сериозен сектор по Марица, който е на границата между  Пловдивска и Старозагорска област. Ние организирахме срещи със експерти от Областна управа-Стара Загора, с цел да решим по какъв начин ще стане почистването и  коригирането на речния сектор. Очаквахме подпомагане от Министерството на земеделието в лицето на „ Напоителни системи “,  които трябваше да свършат това, само че отхвърлиха. Сега търсим друго бързо решение за този сериозен сектор.
Проблемен е и един сектор до Стамболийски,
който, на процедура, е станал към този момент непристъпен. За почистването му има подписан контракт с компания „ Агроника инвест “ ЕООД още преди да  поема поста на регионален шеф, само че не може да се работи по него, тъй като е обжалван от природозащитна организация и към този момент повече от 1,6 г.  няма никакво правосъдно решение. Това е извънредно притеснително, тъй като при вероятно повишаване на равнището на реката има действителна заплаха от наводняване в кв. Полатово. Ние нямаме право да се намесваме в работата на правосъдната система, само че е значим въпросът:  Кое е по-важно - животът на хората, имуществото им, стопанските действия или някой заплашен скотски тип?! Според информацията, с която разполагам, делото е планувано през 2021 година за  декември 2022-ра.
- Какъв е Вашият коментар във връзка на сигнала на Любомир Томов, че по река Въча се носят дървета в региона на Кадиево?
- Ние нямаме постъпил писмен сигнал от господин Томов, а няколко фотоси на телефона, от които излиза наяве, че в коритото на реката, в региона на мини ВЕЦ-а край селото, има дървета, които всеки един миг могат да паднат в нея и да основат сериозна заплаха от наводняване. В тази връзка съм упълномощил Областна администрация и Басейнова дирекция да намерят законово решение и да накарат притежателите на ВЕЦ-а да почистят рисковите дървета в територията, на която оперират. Ако паднат, те фактически

могат да затлачат  моста и да провокират злополучие. 

- Кметовете нормално споделят, че нямат средства за реките. Каква помощ оказва или ще окаже държавното управление на общините за поддръжката им, посредством Междуведомствената комисия за предварителна защита от бедствия и повреди или други фондове? 

- Вече няколко пъти показвам ясно мнение, че кметовете би трябвало да мислят дълготрайно във връзка с почистването на речните корита в границите на границите на техните територии.  Планирането им би трябвало да обгръща целия четиригодишен мандат, та даже и идващия. Още при започване на мандата би трябвало да се създадат огледи и да се дефинира план на нужните средства и да се плануват в бюджета за всяка година. Така ще има време да се извършат  превантивни дейности по един явен и транспарантен метод, а не да мислим по какъв начин да се оправят с казуса едвам като възникне. На базата на добре насочена във времето планова активност на общините, страната ще може да окаже помощ при дефицит на средства.  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР