Г-н Пулев, ще има ли въздух за българския бизнес през

...
Г-н Пулев, ще има ли въздух за българския бизнес през
Коментари Харесай

Ние не сме влезли във властта да рушим, а да градим!

Г-н Пулев, ще има ли въздух за българския бизнес през идващите няколко месеца? Естествен О2 за бизнеса, а не бизнес на командно дишане? Всъщност - вие влязохте в Министерството на нововъведенията и първата ви работа беше да разпоредите инспекция във Фонда на фондовете. Има ли към този момент съответни резултати? Установихте ли връзки с съответни политически лица и финансови медиатори?

- От първия ден на служебното държавно управление, екипът ни се сплоти към един главен приоритет - глътка въздух за българския бизнес. Приоритетно - за микро-, дребните и междинните предприятия. Екипът, който заварих в министерството е отличен и ще създадем даже невъзможното, само че до края на годината ще осигурим 735 млн. лева за този в действителност най-уязвим сегмент на българската стопанска система. А в този момент - за Фонда. Целта на одита е да надградим заема на доверие в системата. Ние не сме пристигнали тук да разрушавам, а да градим. Фокусът е доста явен. Първо - Фондът на фондовете е строго профилирана конструкция. Тя разпределя един доста сериозен запас - 1.2 милиарда лв.. Парите стигат до бизнеса единствено и само посредством финансови медиатори по две съществени посоки - дългови и дялови принадлежности. Дълговият сегмент - 80% от ресурса, се ръководи от банки. При тях всичко е ясно - и процедурите, и контрола, и отговорността. Този сегмент работи прелестно и няма за какво изискванията да бъдат променяни. Останалите 20% са ориентирани към така наречен дялови принадлежности. По формулировка те са по-високо рисков сегмент.

Вижте цялото видео от изявлението с Александър Пулев

 

Ще обясните ли по-конкретно защо става дума?

- При дяловите принадлежности приказваме за вътрешна сегментация. За разлика от кредитнити принадлежности, да вземем за пример, тук се обезпечава финансиране даже на равнище идея, концепция. Идва един екип с презентация - даже не е наложително да има записана компания и изяснява по какъв начин, в случай че получи финансиране, за година, две или три ще покори района, континента или света. От другата страна стои финансов медиатор, който е определен о Фонда на фондовете след осъществяване на съответната процедура. Именно този медиатор би трябвало да има такива качества, че да разпознава рационалните хрумвания, да прави оценка техния капацитет и - нагледно казано - да скочи с тях в дълбокото. В случая приказваме за директна инвестиция в идея, в бъдещото сдружение за реализация на концепцията...

В каква съразмерност са разпределени дяловете сред притежателя на концепцията и притежателя на парите?

- Това е доста основен въпрос. Говорим за доста ранен стадий от развиването на концепцията, тъй че е извънредно значимо каква методология се употребява. Възможно е един финансов медиатор да реши, че тази концепция не коства даже един лев, а различен медиатор да я оцени на 100 милиона. Ние, като част от този одит, ще съберем всички методологии за оценки и ще преценим дали те дават отговор на интернационалните условия и стандарти. Иначе рискът е явен: идва екипът с презентацията, поучава 50 000, 100 000 или 200 000 лв. - според от мандата на Фонда - и... това е. Всичко е построено върху единия заем на доверие. Така че нашият одит не е лов на вещици, а рутинна инспекция на публично подадени сигнали и на неофициална информация, която циркулира из обществените мрежи. Те са свързани тъкмо с този дяловия сегмент и това не никаква изненада. Както към този момент споделих, при банките всичко е ясно и строго регламентирано.

Между другото, Фондът - като вложител и „ съучастник “ в начинанието - взе участие ли след това в ръководството на бизнеса?

- Повечето от финансовите медиатори са с дребни екипи и на процедура нямат опция да бъдат дейни вложители. Те са по-скоро ментори - дават насоки, отварят канали за маркетинг, обезпечават срещи с интернационалните вложители. Тяхната роля е най-вече пасивна.

В какъв период създателят на концепцията би трябвало да върне парите, вложени в начинанието?

- Идеята е рационална. Когато сдружението си стъпи на краката и се развие, притежателят на концепцията и Фонд мениджърът (т.е. финансовият посредник) продават или част от бизнеса, или целия бизнес на трета страна.

Значи това е крайната цел?

- Да, бизнесът на бъде продаден или на някой от огромните в сектора - като „ Google “ и „ Амазон “, или на стратегически или финансов купува. Тук хоризонтът е доста друг, само че имаме много позитивни образци в тази посока.

Прекрасно, ще посочите ли най-малко един подобен позитивен образец? Не като име, а като фирмен профил?

-  Имаме еднорог в областта на финтех промишлеността...

По този път ли е минал първият български еднорог?

- Абсолютно. И тъкмо това е доказателството, че когато парите се ръководят дейно и стигнат до точните хора, всички опасности са оправдани. Толкова с фокуса към ресурса, който се ръководи към сегашния миг. Нашата упоритост е през идващия програмен интервал във  Фонда на фондовете да влезе още по-голям финансов запас - близо 2 милиарда лв.. Така че ние ще създадем всичко належащо това да се случи. Ще сложим завършек на евентуалните спорове на ползи и на евентуалната политическа интервенция в работата на финансовите медиатори. За да влезем в новия програмен интервал с чисти и транспарантни процедури.

Установихте ли най-малко признак на политическо вмешателство в бранша?

- Бих желал да ми зададете този въпрос втората половина на септември, защото ние стартирахме одита в деня, като научихме за неофициалния сигнал, „ обикалящ “ общественото пространство. Неговото наличие бе също толкоз проблематично, колкото и наличието на формалния сигнал, входиран в деловодството на министерството. Обадиха ми се ужасно доста хора, чието мнение няма по какъв начин да подцени и... по този начин. Назначихме инспекцията и до момента в който тя не завърши, аз няма да разясня възможните резултати. Не искам думите ми да бъдат интерпретирани като политическа интервенция или като „ нещо “ друго.

Добре, каква тогава е вашата оценка за администрирането на тези процеси от предходния министър Даниел Лорер? Между другото, предходната седмица той гостува в студиото и даде висока оценка на това, което вашият екип стартира да прави? Приемственост или форма на елегантно разграничаване, откакто в някои министерства има открити спорове сред „ предходни “ и „ настоящи “?  

- Аз съм доста градивен човек. Силно стимулиран съм и съм зареден с позитивна сила. Моят екип е формиран от експерти, идващи от частния бранш. Ние сме тук да градим и надграждаме. Ще запазим всички положителни практики, тъй като имах шанса да наследя ядро от специалисти, които са експерти до мозъка на костите си. Поел съм уговорката да осигуря последователност и толкова. Процесът е двупосочен - аз протегнах ръка, екипът отговори по същия метод. Всичко останало е пропаганда и агитация, които няма да провалят главната ни цел - до края на годината да осигурим достъп на микро, дребния и междинния бизнес до тези 735 милиона лв..

Веднага захпваме тематиката: крайният период за кандидатстване на средства по този „ прът “ е 21 септември. Така че огромният въпрос тук е по кое време тези пари ще бъдат разполагаем?

- Парите са си по линия на Министерството на нововъведенията и растежа. Условно можем да ги разделим на две категории: 600 милиона идват от Националния проект за възобновяване и резистентност, който е отворен и си работи. Останалата част от парите - към 135 милиона - ще дойдат до края на годината по линия на структурните фондове. Тоест - тук си приказваме за новата оперативна стратегия „ Конкурентноспособност и нововъведения “.

Тези суми обаче обвързани ли са с оня прославен пакет от законодателни промени, за който се приказва от няколко месеца?

- Обвързани са, само че Министерството на нововъведенията и растежа е изпълнило безусловно всички свои задължения за първото заплащане по Плана за възобновяване. За второто заплащане ни остава единствено един ангажимент - да придвижим единствено проектозакона за персоналния банкрут - или за втория късмет, както е прочут. Това е основен проектозакон, който има за цел да отбрани правата на всички българи, които са останали без работа по независещи от тях аргументи, влезнали са в дългова серпантина и не са в положение да обслужват отговорностите си към бюджета, банките, колекторските компании и така нататък Тук не приказваме за хората, които залагат жилищата си и харчат парите си за хазарт, околосветски пътешествия и така нататък

Тоест - вие би трябвало да подготвите този законопроект в границите на предизборната акция, която започва на 2 септември, по този начин ли?

- Абсолютно. Макар че ние сме си сложили много по-амбициозен период - в най-вече след три седмици да сме подготвени с цялостния текст на проектозакона,  да го предложим за публично разискване, да проучваме мненията и предложенията и да входираме готовия план в 48-ото Народно заседание. Апелът ми е всички политически обединения да обезпечат положителни условия за градивен парламентарен спор, тъй като този закон в действителност е извънредно нужен.

Това е доста значимо, тъй като наскоро в студио „ БАНКЕРЪ “ вашият сътрудник - господин Атанас Пеканов, изрази много съществени подозрения за метода, по който ще минават през Народното събрание проектозаконите, свързани с Плана за възобновяване. Според него огромният проблем е не подготвянето им, а разискването и приемането им в пленарната зала. Това може ли да се окаже причина за пропускане на нови периоди?

- Напълно съм склонен с господин Пеканов. От наша страна ние ще бъдем оптимално готови и ще осъществим всички наши отговорности към подготовката на проектозаконите. Отново моля за конструктивност в Народното събрание, тъй като носим съответни отговорности за положението на дребния и междинния бизнес. Просто нямаме право да загубим пари по този проект поради политически ползи и разграничителни линии.

При по този начин описаната обстановка, виждате ли интерес от страна на бизнеса по упоменатата от вас първа мярка от Плана за възобновяване, чиито период за кандидатстване изтича на 21 септември?

- Интересът е доста мощен. Говорим за първите 600 млн. лева от Плана за възобновяване. Като част от тази стратегия към този момент имаме отворена процедура - „ Технологична рационализация “, по която на бизнеса ще бъдат предоставени общо 260 млн. лв.. В цялостния ѝ размер, документите е качена и в уеб страницата на министерството, и в осведомителната система ИСУН. Постарали сме се да опишем всички условия и стъпки на явен и понятен български език. Създали сме и мобилна приемна...

Виртуална приемна?

- Не, мобилна, в чиято работа аз също ще се включа. Поставили сме си задача да се срещнем с регионалните шефове на всички основни административни центрове. В събота, да вземем за пример, имах достойнството да се срещна с хора от бизнеса на Перник и Благоевград. Темата беше тъкмо тази - по какъв начин да увеличим известността на отворената процедура „ Технологична рационализация “. Срокът тече, тази седмица ще се в Пловдив и Пазарджик.

Парите в никакъв случай не стигат. Как ще избегнете възможните упреци за индивидуалност, откакто за никого не е загадка, че методът към всеки план си е чиста проба... индивидуален?

- В момента с екипа създаваме система за точкуване, която е малко по-различна от системите, употребявани в предходните програмни интервали. Тоест - на тези компании, които към този момент са бенефициенти по някоя от оперативните стратегии, нашата методология „ отрежда “ по-малко точки. Или казано по различен метод - ние даваме преференции на нови предприятия. Всички останали механизми за надзор - неочаквани инспекции, одити и така нататък си работят, те са непосредствено под мое наблюдаване и взаимни отстъпки няма да има по никакъв мотив.

ББР - до преди една година извънредно скандална банка поради методите, по които се раздаваха - в дословния смисъл на думата - „ едни милиони “. Публична загадка беше и другото ѝ име - „ Банката на Движение за права и свободи “. Вие - като специалист с опит, приближаващ от Европейската банка за развиване - по какъв начин виждате настоящото положение на тази основна за бизнеса банка?

 - „ Българската банка за развиване “ е един от главните ни цели. Още първият ден на нашето ръководство поискахме писмен разбор от Управителния съвет на ББР, поискахме информация за настоящото ѝ положение, за проблематичните зони и за възможните ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати. В момента върви доста дейна връзка с банката и считам, че Управителния съвет ще ни даде желаната от нас информация в най-кратки периоди и в цялостния ѝ размер. Поискали сме информация освен за прословутия „ исторически портфейл “ - за тези противоречиви заеми от по стотина милиона лв. става дума, само че ще проучваме всяка една договорка, направена от началото на година.  

Впрочем, тези към 800 милиона лв., отпуснати единствено на 8 компании, несъбираеми ли са към този момент? Много хора от вашия бранш споделят, че там всичко е минало и отпътувало - еднопосочно и необратимо.

- По-късно през днешния ден (понеделник, 29 август - бел. ред.) имам среща в централата на ББР. Предстоят доста съществени диалози с риск мениджмънта на банката. Поискал съм доста ясна тактика от Управителния съвет. Да, Министерството на нововъведенията и растежа е принципал на банката, само че тази тактика и тези ограничения би трябвало да бъдат предложени и от шефовете на институцията. Под една или друга форма, тази информация към този момент е била оценена от Българска народна банка, следва самостоятелен одит на Сметната палата и когато съберем всичко вкупом, когато получим и позицията на Управителния съвет, аз ще изляза пред хората и обществено ще оповестя тактиката и нашата позиция към случилото и протичащото се в ББР.

Значи още един мотив да ни гостувате още веднъж след един месец.

- С наслаждение.

Преди това обаче ще си разреша да споделя с вас една любопитна информация, която научих малко преди началото на диалога ни. За да я коментирате, несъмнено. Вие сте стипендиант на филантропа и цар на хоръра Стивън Кинг. Как се стигна до такава степен, че един финансист да попадне в зоната на фентъзито?

- Или в зоната на здрача, както бе озаглавена първата новела на Стивън Кинг, която аз прочетох като младеж през 90-те години на предишния век. Аз съм дете на прехода и по това време гледахме извънредно доста американски филми. Един от обичаните филми на татко ми беше " Имало едно време в Америка " и по това време фантазията ми беше да видя онлайн Статуята на свободата и Ню Йорк. Каквото и да си приказваме, по това време осведомителното затъмнение към момента си беше много съществено и по тази причина аз четях доста. Особено Стивън Кинг. На " задната " корица на всяка негова книга наложително пишеше " Стивън Кинг е учил в университета в щата Мейн и продължава да живее в Бенгор, Мейн, със брачната половинка си Табита ". Реално, съумях да си осигуря десетина минутки в " Отворено общество " и с помощта на един ултрабавен интернет, съумях да намеря пощенския адрес на университет в Мейн. Подходих самодейно, а не реактивно - описах си упоритостта, желанията, бекграунда, приложих копия от САТ и Тойфел, и... съумях. Първо - бях признат в Алма матер на Стивън Кинг, и второ - получих стипендия като задграничен студент. По-късно съумях да се срещна със Стивън Кинг, само че това към този момент е друга история. 

Добре, да приключим тогава по този начин: кое от заглавията на Стивън Кинг онагледява най-добре сегашната реалност - освен в България, в която не ни липсва нито ужаса, нито съспенса, нито мрака... 

- Има една нова новела, която се споделя " Пробуждане "! Нека да сме положителни...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР