Г-н Казанджиев, премиерът Борисов дебело подчертава, че изграждането на „Турски

...
Г-н Казанджиев, премиерът Борисов дебело подчертава, че изграждането на „Турски
Коментари Харесай

Борисов обслужва руските геополитически интереси

Г-н Казанджиев, министър председателят Борисов дебело акцентира, че построяването на „ Турски поток “ през България е извънредно достижение за родната енергетика и националната ни сигурност. Така ли наподобяват нещата през погледа на специалиста?

Както доста постоянно се случва, господин Борисов чете събитията както дяволът чете евангелието. Обективната действителност е напълно друга. С „ Балкански/Турски поток “ България не увеличи своята национална сигурност, единствено се смени входната точка на съветския природен газ в България и се даде опция само и единствено за доставки за Сърбия. Парадоксално е, само че газопроводът минава през Северозападна България, а нито едно обитаемо място не бе газифицирано, макар че този въпрос стои от над 20 година Същото важи и за „ Мариците “, които следва да бъдат газифицирани по Зелената договорка. Г-н Борисов още веднъж показва нещата по доста необективен метод, стимулиран на първо място от политически дивиденти.

Все отново ще има ли България някакви изгоди от тази тръба?

България би могла да извлече съществени изгоди от тръбата, освобождавайки потенциал за сметка на съветските доставки. Например азербайджанският газ да минава през газопровода – от Турция в България и от тук за Румъния, с цел да се развие трасето Юг – Север по така наречен план „ Три морета “. Има вероятности тази инфраструктура да се употребява и в интерес за България.

Да разбираме ли, че тръбата би трябвало да се „ национализира “ – тя е построена с наши средства, а е резервирана съвсем напълно от „ Газпром “ за пренос към трети страни?

За страдание към 90% от цялата директна система на България е ангажирана за съветски газ, а „ Балкански/Турски поток “ – съвсем 100%. Но газопроводът има свободен потенциал и може да се употребява и от други страни, в духа на Третия либерализационен пакет. Въпросът е на политическа воля.

Как би могло да се случи това, откакто потенциалът е контрактуван с „ Газпром “?

Наличният свободен потенциал е към 10-15%. От друга страна ангажираният от „ Газпром “ потенциал е обвързван с несъмнено количество доставки за Сърбия и Унгария. Кога и по какъв начин ще се осъществят те, това е комплициран въпрос. Унгария е в развой на диверсификация през Словения, настрана от това тя ще вкара в употреба своята част от този поток едвам в края на 2025 година. Но и тогава „ Газпром “ ще има проблем с реализацията на плануваните количества – Европа е задръстена от доставки на съветски природен газ. Така че във всеки един миг България може да предяви искания за освобождение на потенциал по тръбата и вторичното му предлагането на заинтригувани страни. Най-големият проблем е, че договореностите с „ Газпром “ сега са незнайни.

Казвате незнайни, значи ли това, че елементи от контракта не са обществено оповестени?

Да. Много от главните документи по „ Балкански/Турски поток “ са конфиденциални. Известни са единствено на министър Петкова и на господин Борисов. Това е така наречен съглашение за развиване на българската газопреносна мрежа, подписано от министър Петкова и „ Газпром “. Какъв абсурд: България подписва контракт за развиване на национална мрежа с обособена компания! Документът не е прочут, в него евентуално има клаузи, които слагат България в доста тежко икономическо и регулаторно отношение. От друга страна, достъпът до нашата газопреносна мрежа от страна на Турция е мощно усложнен, тъй като сред Русия и Турция е подписано съглашение, което регламентира недопускането на конкуренция от турска страна за съветския природен газ на Балканите. Както проличава, „ Газпром “ е хванал България в мъртва хватка.

След като министър председателят дефинира тръбата като изключителна държавна благосъстоятелност, би ли могло юридически да разкъсаме тези зависимости и тя да обслужва най-вече българските ползи?

Въпрос на стопански разбор. Едва ли е належащо да изпадаме в крайности. Газопроводът следва да се употребява от всички, които имат намерение да диверсифицират източниците на природен газ. Нужен е баланс на ползите и заслужено систематизиране на потенциала. Относно собствеността, мен ме безпокои голямата задлъжнялост на „ Булгартрансгаз “ и някои други държавни енергийни компании към незнаен собственик на облигации. В експертните среди се разяснява, че голяма част от заемите за реализацията на потока са от съветски банки, което слага сдружението и БЕХ в сериозна икономическа взаимозависимост. Рискът е притежателите на облигации да предявят искания за трансформиране на финансовите отговорности в активи. Това автоматизирано би довело до смяна в държанието на новите притежатели на „ Булгартрансгаз “.

Документи сочат, че макар нашата голяма инвестиция в тръбата, Сърбия ще купува съветския газ по на ниска цена. Така ли е?

Сърбия купува съветския природен газ с 10% по-евтино от България. „ Газпром “ постоянно е имал нееднозначна ценова политика във връзка с съдружните му страни. Може и да се е не запомнило, само че когато преди 20 година България купуваше съветския газ на румънската граница на 110 $ за куб. м, същият газ отиваше през наша територия в Турция на 83 $ за куб.м. Сега Сърбия употребява дивидентите си за политическата поддръжка към Кремъл.

Мълвата гласи, че едни 800 млн. евро са забърсани от наши юнаци по неосъществения план „ Южен поток “ и в този момент те са включени в договорката по „ Балкански/Турски поток “, защото са дължими към съветската ВТБ. Имате ли информация за това?

Информацията е непотвърдена, само че косвено обстоятелствата сочат в тази посока. „ Южен поток “ беше зает със обилни вложения и оповестяването на сдружението в разпродажба щеше да освети доста злоупотреби. Към момента обаче няма никакви съответни данни. „ Балкански/Турски поток “ беше иницииран от Русия. По предварителни оценки неговата стойност беше увеличена с 35-40% и това тъкмо подхожда на сумата от 800 млн. евро, която би трябвало да бъде възобновена някъде някому. Цялата реализация и ръководството на плана се реализира от съветски представители, тъй че може да се допусне едно изчистване на отговорности на България.

На България или на избрани среди от България?

На избрани среди в България, които са съумели да обсебят големи средства.

Значи заграбеното си остава за тях, а страната погасява дълга посредством тръбата?

В България през последните 15 година на всички огромни политически планове цената за реализация е увеличена приблизително с 40% и разликата се прибира от компании, близки до ръководещите. Нищо ново и нищо изненадващо и в „ Балкански/Турски поток “.

Казвате „ политически планове “?

Разбира се. Това са типичен политически планове, лишени от икономическа логичност. „ Балкански/Турски поток “ няма никакво икономическо съображение.

С бързането да се върне този предполагаем дълг ли да си разбираем рекордната за нас скорост, с която беше построено българското трасе?

Да, бързината на градежа беше съществено техническо достижение. Ускориха го и глобите по „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток 2 “, както и стремежът на Русия да притисне Украйна, посредством заобикалянето й. Понеже българската страна нямаше опция да се оправи в тези къси периоди, организацията на строителството беше съществено изменена, а целият мениджмънт на псевдоарабската компания „ Аркад “ беше формиран от съветски лица.

Както стана ясно, и служащите на българска територия са били от съветски генезис.

Обещанията на Борисов, че „ Балкански/Турски поток “ ще генерира доста работни места за българи се оказаха фантазия – средствата за заплати и осигуровки излязоха отвън страната. И в този аспект България нямаше никакви изгоди от плана.

Описвате геополитическа тактика, която никога не дава отговор на евроатлантическата ориентировка на страната ни, къде да търсим националната сигурност и потребителските изгоди за България в този план?

Коректно умозаключение. Целта на Русия за газова обязаност датира от над 25 години. Този път опитът съумя.

Значи ли това, че българският министър председател обслужва съветски геополитически ползи посредством „ Балкански/Турски поток “?

Вън от всякакво подозрение е, че българският министър председател от 2009 година насам обслужва съветските геополитически ползи. Цялото развиване на енергетиката ни демонстрира тъкмо това. Всички планове, които водеха до действителна диверсификация, бяха възпрепятствани по един или различен метод. Не беше основан капацитет от нови газохранилища на територията на България. Газификацията у нас през последните 10 година въобще не се разви, редица райони нямат достъп до природен газ. За сметка на развиването на директната газопреносна система. Ползите за България са пренебрежимо дребни на фона на изгодите за Русия.

Как четат тези обстоятелства нашите сътрудници в Европейски Съюз и Съединени американски щати?

Съединени американски щати са изцяло наясно със обстановката в България и с всичко това, което се прави с поддръжката на държавното управление за реализация на съветските геополитически планове. От Европейски Съюз чакам съответни наказания за избрани длъжностни лица от българската администрация.

Ще повлияят ли експертизите по „ Балкански/Турски поток “ върху резултатите от изборите на 4 април?

Само в случай че хората са добре осведомени. И не ги е боязън.

Разговора води Емил Янев

Христо Казанджиев е енергиен специалист, представител на Политическа партия „ Републиканци за България “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР