- Г-н Караколев, да започнем с въпросите, които сега интересуват

...
- Г-н Караколев, да започнем с въпросите, които сега интересуват
Коментари Харесай

Какви са реалните цени на агнешкото и сиренето?

- Г-н Караколев, да стартираме с въпросите, които в този момент интересуват доста хора - какви се обрисува да бъдат цените на агнешкото у нас преди Великден и Гергьовден - " на едро " и " на дребно ", живо тегло и месо?

- Цените на дребно при закупуване на агнета от фермите в този момент са сред 10 и 12 лв. за кг живо тегло. Изкупната цена на едро варира сред 8,50-9 лева./кг живо тегло.

Що се отнася до комерсиалната мрежа, в този момент се следят цени от 19 лв. до 29 лева за кг в някои от веригите за хранителни артикули, само че те са за разнообразни разфасовки, котлети и други

При покупка непосредствено от фермата, овцевъдите продават месото за 24-25 лв. за кг.

Бих споделил, че по отношение на предходната година по същото време, в този момент посочените цени за агнешкото са по-високи приблизително с 1-1,5 лв. при живо тегло и 2-3 лв. - разфасовано месо.

- Агнешкото за празниците ще може ли да бъде обезпечено напълно от българските фермери? Откъде препоръчвате да се купува агнешко?

- Агнешкото месо родно произвеждане е задоволително, с цел да задоволи пазара за Великденските празници. Но към този момент имаме информация за импорт на месо от Северна Македония, както и на живи агнета от Румъния. Това слага в заплаха реализацията на българските агнета. Миналата година заради същата причина останаха над 20 000 неосъществени български агнета.

От години молим закупуването на агнетата при опция да става от овцефермите, а при неспособност да се търси в магазинната мрежа месо със наследник щемпел, т.е. месо от български агнета.

- Г-н Караколев, бихте ли описали в най-общи линии положението на бранша на овцевъдството у нас.

- В съпоставяне с края на 80-те години на предишния век, овцете са намалели 10 пъти, а овчето мляко - 4 пъти.

А за последните няколко години броят на овцете се задържа в рамките на към 1 милион овце, а овчето мляко е към 65 000 тона годишно.

- Много от членовете на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация създават сирене. Те продават ли продукцията си в огромните търговски вериги? Каква съгласно Вас би трябвало да е цената за крайния консуматор в магазините?

- Много от членовете ни създават сирене и кашкавал, само че единици продават в комерсиалните вериги. Повечето осъществят продукцията си непосредствено от фермите или на фермерски пазари из страната.

Според нас, овчето сирене не трябва да се продава " на дребно " над 20 лв. за кг, като при покупка непосредствено от фермите, цената му е към 14-16 лева./кг.

- Как гледате на самодейността на Министерството на земеделието за равнене на дотациите с тези за огромните страни членки на Европейски Съюз?

- Много добра опция, само че решенията за сходен ход се вземат от старите страни членки. А те наподобява нямат такова предпочитание - тъй като до момента е имало и други сходни, за жалост, безуспешни опити в тази посока.

В последна сметка, земеделския бранш в България поддържа това решение на Министерството на земеделието.

- Г-н Караколев, какви са упованията Ви като браншова организация в отглеждането на животни за поддръжка от страната?

- С огромно удовлетворение ще споделя, че нашите членове са най-сдружени по отношение на всички останали фермери в страната. От общо към 500 сдружени аграрни производители във всички браншове, над 300 са нашите членове. Това е бъдещето за дребните и междинни животновъдни стопанства в отглеждането на животни! За да се изградят обаче тези структури и да бъдат устойчиви е нужна поддръжката от всички равнища на администрацията.

Давам образец - още през декември предходната година, организациите на производители в селското стопанство, получихме за първи път схващане и поддръжка от министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев и неговия екип, по отношение на нуждата от облекчени условия за кредитиране от държавната Българска банка за развиване (ББР) на тези характерни структури, само че значими стратегически за развиването и укрепването на сдружаването. А в този момент е април и към момента няма верен метод от ББР към нас...това обезсърчава фермерите да възнамеряват и да бъдат подтиквани от страната.

- Бихте ли пояснили какво по-конкретно имате поради като финансова поддръжка от страната?

- В последна сметка не всичко опира до разпределяне на " едни пари ". Понякога е значимо и използването на комплексния метод, а точно - преференциално кредитиране на животновъдите и техните организации, поощряване на сдружаването, обезпечаване на обработваема земя от Държавния аграрен фонд за животновъдите. Защото българските животновъди страдат от голям недостиг на земя, заслужено разпределение на общински и държавни пасища и така нататък

Трябва ясно да се очертаят националните ни ползи в селското стопанство и да се осъществят, тъй като това което следим от 20 години насам, главно е облекчаване на корпоративни ползи... Час по-скоро би трябвало да осъзнаем, че след няколко години даже и да има обезпечена финансова поддръжка, може да няма искащи да отглеждат животни в селата и тогава към този момент " с горделивост " ще се превърнем в консуматорско общество!

- Смятате ли, че у нас би проработил метода на някои европейски страни, където фермери се сдружават и продават продукцията си в своя верига магазини и то на по-ниски цени, по с по-висока облага от тези в огромните търговски вериги? Каква би била ролята на ББР тук?

- За да могат да продават българските фермери в свои магазини, те първо би трябвало да се сдружат в кооперативи, което би трябвало да бъде подкрепено от страната - като поощряване и съответна финансова поддръжка от ББР. Защото пътят за реализиране на продажби на фермерски артикули посредством верига фермерски магазини, минава през обща преправка на продукцията и образуване на общ бранд. А множеството фермери не схващат от маркетинг и финанси. Затова ни е нужна поддръжката на страната.

Сега имаме поддръжката от министъра на земеделието, министъра на стопанската система, министъра на нововъведенията и растежа. Обаче съответното финансиране от ББР се бави, съгласно фермерите - от чиновническа тромавост и недоумение на проблемите на фермерите.

Защото съгласно нас, ролята на държавната ББР е да подкрепя земеделието и фермерството, а не да слага същите условия за разпределяне на заеми, както частните търговски банки. Още повече, че от декември предходната година чакаме новия артикул на банката, предопределен за фермери. Много се надяваме въпросът да бъде решен в най-скоро време и фермерите да се възползват от разпределяне на заеми от ББР.

*****

Симеон Караколев има магистърска степен по " Предприемачество и стратегически маркетинг ".

В интервала 2000 г.-2015 година се е занимавал с отглеждане на животни и земеделие.

Караколев е ръководител на Управителния съвет на Националната асоциация за отглеждане на млечни овце в България от 2006 година

От 2016 година Симеон Караколев е съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, която е най-голямата браншова организация в бранша на отглеждането на животни у нас.

А от 2013 година, Симеон Караколев е член на Консултативния съвет по отглеждане на животни към министъра на земеделието.

От 10 години е член на Националния съвет по генетични запаси в отглеждането на животни към Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни.

Интервю на Мая Цветкова за
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР