- Г-н Желязков, Вие сте водач на кандидатдепутатската листа на

...
- Г-н Желязков, Вие сте водач на кандидатдепутатската листа на
Коментари Харесай

БДЖ необратимо възстановяват полагащото им се място в транспортната система |

- Г-н Желязков, Вие сте лидер на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в Благоевград. В региона напълно неотдавна имаше предварителни локални избори, на които претендентът на партията ви се показа едва и не съумя да доближи даже до балотаж. В този смисъл притеснявате ли се за резултата от парламентарния избор във вашия район?

- Местните избори се организират за избор на кмет на общината, за дотъкмяване на преполовения към този момент мандат. ГЕРБ не издигна собствен претендент по две аргументи - късият небосвод на мандата, непозволяващ реализирането на значими за града управнически цели и повече от евентуалната анти-ГЕРБ коалиция за втория тур на изборите. ГЕРБ поддържа един от самостоятелните претенденти и не излъчи собствен. Разбира се, чакахме по-висок резултат, вярвахме, че съответният претендент би могъл да притегли повече гласоподаватели. Генералният извод обаче е различен. 80% от жителите на Благоевград с право на глас не излязоха да гласоподават. Явно не са припознали никой от седмината претенденти. За жителите на общината тъжният резултат е, че който и да завоюва ще довършва мандат с гласовете на 1/5 от гласоподавателите в Благоевград. Доста тежка задача от позиция на доверието за орган на локалната власт. Политическите избори за ГЕРБ са тези на 11.07.2020. Усилията на всички структури са ориентирани към почтено показване като първа политическа мощ в изборния регион. Хората са стимулирани, без значение от всички опити за влияние и въздържане.

- Защо на кметските избори в Благоевград интензивността бе толкоз ниска? Как си го обяснявате?

- Наблюдават се следните фактори, взаимодействащи си кумулативно: Никой от претендентите не ангажира безспорна мощна и всеобща поддръжка. Залогът е дотъкмяване на мандат във втората половина, при която нормално се следи въздържане от значими начинания. Възпиращият резултат на напълно и безалтернативен машинен избор за първи път. Значителна част от гласоподавателите изпитват неустановеност, противоречие и стеснение да гласоподават по този метод. Без броене на контролните разписки и засвидетелствуване на сходството със софтуерния резултат, гласуването с машини е избор с електорални ротативки. Голяма част от гласоподавателите не желаят да вземат участие в този избирателен хазарт. Твърде огромна е разликата с обичайното гласоподаване, с навиците, нравите и обичая на българина. Беше въведено внезапно, безапелационно, без оценка на въздействието. Не без значение е и изборната незаинтересованост и отмалялост.

- В кабинета Борисов-3, или по-скоро във втората половина от съществуването на това държавно управление, Вие бяхте транспортен министър. Как гледате на работата на наследника Ви на поста – служебния министър Георги Тодоров? Правилно ли бяха уволнени шефовете на БДЖ?

- Наблюдавам работата на кабинета и като министър в предходния постоянен и като участник в предизборната конкуренция. Служебното държавно управление не е определено от Народното събрание, няма политическа стратегия, не носи и не отразява волята на гласоподавателите. Това държавно управление конституционно е свободно от задължения като парламентарно доверие, надзор и отчетност, надлежно би следвало да е лимитирано в своето държание и всяко излизане от тези ограничавания основателно води до предпоставки и практики за обвързана политическа интервенция в изборите. Смисълът и същинската работа на служебното държавно управление е да приготви, провежда и създаде почтени и свободни избори.

Министър Тодоров има преимуществото да познава професионално транспортната и съобщителна система, както и комфорта да поеме и управлява добре построена в течение на годините администрация, обществени предприятия без задлъжнялост, без съществени проблеми и с обезпечено финансиране за обществените задания, които им е упълномощила страната. Запазването на стабилността и устойчивостта на транспортната система, новите вложенията, въвеждането на професионалното ръководство на обществената инфраструктура е това, от което тя се нуждае. И това бе доста реализирано през последните 10 година

Министърът е орган на ръководство на комерсиалното сдружение, негово право е да извърши промени в управителните му органи. Срещу всяко право обаче стои насрещно обвързване. Поради това и тъй като става дума за обществено дружество, каквото е „ Холдинг БДЖ “ ЕАД, обществото има право да получи отговори на следните въпроси: какво се чака да промени новото управление, каква ще бъде политиката на ръководство на сдружението отсега нататък, по какъв начин ще се преодолее закъснението на влаковете, изведено като главен мотив за преустановяване на договорите, в случай, че това бе проблем с 30 годишна отминалост и без значение от Ковид фактора, е в развой на решение. Железниците в действителност са гръбнакът на транспортната система. И за тяхното положително и умело ръководство, е нужна добросъвестна и способена политическа воля. С такава е и може да бъде овластено единствено и само постоянно държавно управление, което е функционалност на Народното събрание в резултат на парламентарни избори.

Какво бе свършено до момента. Първата задача беше да погасим отговорностите на „ Холдинг Български държавни железници “ – към кредиторите и бюджета/близо 1 млрд лева./ За да се случи това беше показана ясна политическа и управническа стратегия за обновяване на преносимия състав и модернизацията на съществуващия. За първи път с помощта на тези дейности железопътният ни транспортьор ще бъде финансиран със средства от Европейския съюз – по Националния проект за възобновяване и резистентност.

В тази връзка, аз не откривам логичност в претекстовете за промяната на част от управлението на „ Холдинг Български държавни железници “. Смяната се направи, с цел да има промяна и като че ли да не се изостава от отличниците по уволнения в кабинета.

- Когато станахте транспортен министър през 2018 година Вие заявихте, че БДЖ ще заемат полагащото им се място на гръбнак на транспортната система. Това не се случи, а вместо това виждаме, че продължава традицията да се подписват извънредно съмнителни контракти, като този за ремонта на 40-годишни вагони без конкурс против 1,8 милиона лв. за брой. Защо стана по този начин?

- Не мога да се съглася с Вас. „ Холдинг Български държавни железници “, дружно със своите дъщерни сдружения и изключително „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД необратимо възвръщат полагащото им се място в транспортната система. За първи път от десетилетия сдружението няма отговорности към кредитори, с изключение на нормални, каквито генерира и поддържа всеки търговец. За първи път се правят съществени действия по рационализация на преносимия състав. БДЖ обезпечи доставката на нови локомотиви за първи път след 1986-1987 година Това беше първата сериозна инвестиция в възобновяване на тяговия преносим състав на сдружението от 15 години, когато в интервала 2005 – 2008 година бяха доставени мотрисите „ Сименс “. Положихме началото на поредни, ефикасни и най-много устойчиви бизнес процеси. Това мъчно може да бъде отречено. За първи път се обърна внимание на реформиране на вътрешните процеси за дейно потребление на лимитираните обществени и лични запаси. Бяха ясно набелязани два стадия за реализация - до приключване периода на 15-годишния контракт с Държавата към юни 2024 година за публични транспортни услуги и до 2030г., според призната стратегия на БДЖ Пътнически транспорти. Водещи при управническите решения са следните основни фактори – конструкция на потреблението на транспорти с публичен превоз, демографските предвиждания, прогноза за пътникопотока, брой и типове нужни влакове, положение и вероятности на железопътната инфраструктура, допустими ценови нива на предоставяните услуги, достъп до финансиране.

От главно значение за първия стадий беше превъзмогването дългогодишния продължителен дефицит на локомотиви и вагони, които към 2018 година доближиха приблизително до 25 локомотива и 50 вагона на ден и заради което БДЖ на практика не беше в положение да извършва Графика за придвижване на влаковете в допълнение към честите съществени повреди в придвижване. Сключени бяха серия от контракти за ремонт и доставка на преносим състав, в това число за доставка на 15 нови електрически локомотива Сименс Смартрон, поддръжка и ремонт на 46 мотриси Сименс, главен ремонт и частична рационализация на 20 електрически локомотива Шкода, главен ремонт на 220 вагона (повече от половината от ежедневната оперативна необходимост), рационализация на 15 вагона, цялостно преработване на 15 вагона, развиване на вътрешната ремонтна стратегия. Това в комбиниране с оптимизация на Графика на придвижване на влаковете докара до превъзмогване на дефицита на преносим състав, минимизиране на закъсненията, свеждане на случаите по механически аргументи до незначителни такива и даже съществуване на известни запаси в края на май 2021 година От друга страна нужните работи по построяването, модернизацията и поддръжката на железопътната инфраструктура ще продължат да постановат известни ограничавания за качествено даване на транспортната услуга.

Паралелно с развиването на преносимия състав БДЖ обърна съществено внимание на реформиране на своите вътрешни правила и процедури, с цел да не се влагат лични и привлечени (особено публични) средства в нереформирани процеси и активи. Основа за всички тези промени е дигитализацията на основните бизнес процеси, оценката на успеваемостта, и при нужда извеждане на част от тези процеси отвън рамките на оперативната активност. Въведоха се се нови благоприятни условия за даване на информация и достъп до повече услуги от разстояние за облекчение на клиентите. През 2019 година е приключена онлайн системата за резервация и продажба на билети, осъществена опцията за приемане на информация в действително време за придвижването на влаковете, разписанието на влаковете към този момент е налично и в Гугъл maps, уголемяват се каналите за продажба на билети.

Беше реализирана за първи път опцията за закупуване на нови влакове и с европейско финансиране. В осъществяване на критериите и условията на Европейска комисия за вложения в зеления и дигитален преход сдружението кандидатства за закупуване на нов енергийно ефикасен и удобен преносим жп състав посредством Механизма за възобновяване и резистентност на Европейския съюз. В идните проекти за закупуване на нов преносим състав е от изключително значение да се изберат разновидности, които оферират комфорта за пътешестване на дълги дистанции и да бъдат съобразени с времевите рамки и механически спецификации на плановете за рационализация на железопътната инфраструктура.

Групата БДЖ мина през ковид-кризата без търсене на спомагателни задължения от страна на страната.
Като правист не споделям етикирането на контракт като “крайно подозрителен ”. Съмненията, съмнения са ирационални процеси при изчезнали или сложни решения. При договорите, от процедурата, през насрещните отговорности и отговорности на страните, до резултата от осъществяването, решенията са проследими и контролируеми. Постоянните инспекции от разнообразни контролни органи, в това число Министерството, Агенцията за държавна финансова ревизия, Национална агенция за приходите, Сметна палата, и други, не демонстрират нарушавания и злоупотреби при разходването на обществени финансови запаси.

Цитираният контракт за цялостно преработване /неточно избран като контракт за ремонт/ на 15 вагона ще обезпечи на сдружението в границите на 12 месеца на практика напълно нови 8 второкласни, 4 първокласни и 3 специфични вагона с експлоатационна скорост 160 км/ч при ценови равнища, сравними с сходни планове в Източна Европа и повече от два пъти по-ниски от цената на нови вагони, които са със период на произвеждане над 2 години и по-малък период на употреба.

- Какво е мнението ви за така наречен инхаус процедури, които попаднаха във фокуса на внимание на служебния кабинет на Стефан Янев? Заобикалянето на общовалидните правила на Закон за обществените поръчки не нанесе ли несъразмерни репутационни вреди на ГЕРБ?

Законът за публичните поръчки вкара условията на Директива 2014/24. Посочената директивата, както и българският Закон за публичните поръчки категорично плануват „ плануваните в актуалната инструкция процедури не следва да се ползват за публичните поръчки, предоставени на следени юридически лица, в случай че възлагащият орган упражнява върху съответното юридическо лице надзор, сходен на този, който упражнява върху личните си структурни звена, при изискване че следеното юридическо лице прави повече от 80 % от активността си при осъществяването на задания, предоставени му от контролиращия възлагащ орган или от други юридически лица, следени от същия възлагащ орган, без значение от бенефициера на осъществяването на поръчката “ (Съображение 32 от Преамбюла на директивата).

В тази връзка, първото нещо, което следва да бъде казано ясно и изрично е, че моделът на така наречен in-house поръчки е изцяло легален, и необятно употребен в другите държавни членки на Европейски Съюз. Това е модел, който като законово планувана опция е изцяло равносилен на другите, планувани в закона типове публични поръчки. Така че изборът на този модел никога не може да бъде дипломиран като „ заобикаляне на общовалидни правила на Закон за обществените поръчки “, тъй като е годно предписание. Тази опция е част от закона и е също толкоз използвано, колкото и останалите планувани благоприятни условия. Важното е при избора на всяка от тях, абсолютно да бъдат изпълнени законовите предпоставки. Опасението, че използването на планувана в закона опция може да „ нанесе репутационни вреди “, е годно единствено в случай че това е част от агитационен план. Това води до извода, че тематиката за инхаус възлагането, е комфортна форма на политическо говорене, а не на използване на закон и бизнес процеси. Тази тематика обаче демонстрира нуждата от по-значим политически диалог – за нуждата от съществуването на държавни (и общински предприятия) в секторите, където пазарът от дълго време е необятно отворен. Ако страната е решила да поддържа държавни предприятия, за нея поражда и задължението – като орган на ръководство на тези предприятия (чрез съответния министър или различен началник на ведомство), да поддържа тези предприятия жизнеспособни. И това в обстановка на мощно развъртян пазар, от една страна, и наложени мощни ограничавания за свободно присъединяване на този пазар за същите тези държавни предприятия (необходимостта те да разпореждат доставката на артикули, услуги и строителство също посредством публични поръчки; ограничавания в размера на възнаграждението; чести, всекидневно политически подбудени, и безцелни смени в органите за ръководство и контрол). И тук е мястото на нужния политически спор. Дори, в случай че желаете, по оста ляво-дясно. За или срещу държавното присъединяване и интервенция в стопанската система. Иначе диалогът ще се води единствено по повърхността на процесите по промяна на “вашите с наши мениджъри ”.

- Какви задължения ще поемете към жителите на Благоевград в 46-ото Народно заседание?

- Посетих всяка община от региона по няколко пъти, срещнах се с хиляди хора от началото на тази година. Ангажиментите, които ни задължават ни ги подсказват хората - приходи, вложения и благоприятни условия за повече икономическа интензивност. Инфраструктурата към този момент е развита, доста от нея към този момент е приключена, продължава необратимо да се построява. Сега на ход са университетите. Трябват ни добре образовани, високо квалифицирани фрагменти. При тези два фактора е въпрос на време да притеглим компании, които търсят човешки капитал за високотехнологични артикули и услуги. Икономиката в района би трябвало да премине от такава на евтината работна ръка към такава на чистото произвеждане с висока добавена стойност

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР