Г-н Гюров, през гъстата газова мъгла на предизборната кампания хората

...
Г-н Гюров, през гъстата газова мъгла на предизборната кампания хората
Коментари Харесай

Управление на ГЕРБ отново ще изкара хората на улицата

Г-н Гюров, през гъстата газова мъгла на предизборната акция хората желаят да видят практични ориентири. Не е ли необичайно, че у нас политическото говорене е концентрирано главно върху обезщетения и помощи, натъртва се повече на салдото сред страхове и благотворителност, в сравнение с рационалното икономисване на сила, което интензивно прави цяла Европа сега със серия от фрапантни ограничения?

- Въпросът има две елементи – краткосрочни и дълготрайни решения. По време на нашето ръководство намерихме бързи благоприятни условия да подпомогнем хората и бизнеса, с цел да преодолеят първите шокове на рецесията. Причината е известна - " Газпром " едностранно спря доставките на природен газ за България. В дълготраен и средносрочен проект сме заложили ограничения в НПВУ, ориентирани към бизнеса за прекосяване към енергоспестяващи технологии. Имаме решения и за фамилиите – саниране и различни източници на сила. Работим на няколко фронта.

Вижте цялото видео от изявлението с Андрей Гюров:

 

В Испания, Германия и доста други страни от Европейски Съюз към този момент се ползват свирепи ограничения против разхищенията на сила – и на обществени места, и в частни пространства. Ясно е, че тематиката е неуместна в предизборни условия, само че вие имате ли съответни хрумвания по въпроса?

- Много значимо е да променим отношението на хората към силата и нейното консумиране. Хубавото е, че българската стопанска система не е доста подвластна от доставките на газ и ситуацията в това отношение не е сериозно като в Германия, да вземем за пример. В програмата ни сме планували дефиниране на понятието енергийна беднотия. Помощта би трябвало да е предопределена за нуждаещите се. Подготвяме и две разнообразни цени за газ и електрическа енергия – базово ползване за елементарните жители и пазарна цена за жителите на огромни жилища и парцели. Така ще подтикваме и ограничението на потреблението.

В бизнес бранша се оказа, че всички употребяват дотации, само че единствено някои печелят в допълнение от тях.

- Така е. Мерките, които сме планували, са предопределени основно за най-уязвимите групи. Другите ще получават тласъци за отговорно отношение.

Чувствате ли се комфортно от обстоятелството, че акцията съвсем напълно беше сложена на газовата повърхност?

- Използването на природния газ - като способ за правене на политика и за налагане на геополитически възгледи - за нас е недопустимо. България беше оставена в 100-процентова взаимозависимост от съветските газови доставки, макар многото благоприятни условия за диверсификация.

В НПВУ даже беше заложен план за градеж на мощна газова електроцентрала.

- Голям триумф е, че извадихме този план от НПВУ, тъй като той щеше да ни направи още по-зависими от газа.

Като партия не чувствате ли нужда да промените тематиката, с цел да стане по-ефективна акцията ви, изключително при оспорваната борба с ГЕРБ за първата изборна позиция? Не смятате ли, че една по-нестандартна акция би повишила възможностите ви?

- Единственият прекрасен резултат от войната в Украйна и газовата рецесия е, че доста маски паднаха. Сега към този момент изборът става доста явен – към зависимостите и провалената политика на прехода или към съвременна и просперираща България. Кампанията ни е основана на пряк контакт с хората. И виждаме, че те не желаят да приказват за политика, а за живота. Затова търсят нов път на развиване на страната. Ние предлагаме излаз от застоя и от 12-годишното тресавище на ГЕРБ.

Всъщност и битовият консуматор, и бизнеса зависят доста повече от цените на петрола и тока, в сравнение с газа. Чели ли сте конфиденциален отчет на ДАНС за метода на работа в " Лукойл ", който съгласно клюки се е разпространявал в предходното Народно заседание? Някъде там се коренят и теориите за фамозното „ изчезнало левче “.

- Не съм осведомен в елементи с този отчет. Но кредото на Политическа партия е нулева приемливост към корупцията. Няма от какво да се тормозим и приветстваме всяка една инспекция на службите.

Защо тогава по време на вашия управнически мандат не сменихте представителя на страната в " Лукойл ", златната акция – явно е, че там страната отсъства?

- Въпросът е значим и ние следим събитията в " Лукойл ". Но, в случай че има подозрения за левчета и центове, може да се направи съпоставяне сред цените на петрола в България и Унгария, където ръководи най-близкият политически другар на Путин в Европа. Още повече, че там доставките идват по водопровод, а не с танкери. Цените са едни и същи – измежду най-ниските в Европейски Съюз. Значи ли това, че Орбан краде по левче на литър? За страдание на българския пазар " Лукойл " е монополист. Все отново ние договорихме с Брюксел дерогация за съветския нефт, с което сътворяваме предпоставки за ниски цени и осигуряваме време на " Лукойл " да се пренастрои за работа с неруски нефт.

Точно тук идва един от упреците на съперниците ви – че се застъпихте пред Брюксел за дерогация за съветския нефт, а въпреки това не желаете договаряния за съветския газ. Къде е разликата в метода?

- Отговорът е доста елементарен. " Газпром " и газът се употребяват като оръжие, до момента в който с петрола към този момент нямаме такива индикации от страна на " Лукойл ". При петрола имаме търговски сътрудници, до момента в който договарянията с " Газпром " са напълно на друго равнище. Оттук произлиза и разликата ни в метода към двете компании.

Във връзка с ползите на българските жители в този момент мълчешком, само че настойчиво се прокарва мотото на Веспасиан „ Парите не миришат “. Но световната обстановка е такава, че за цивилизования свят някои пари несъмнено миришат. Каква е позицията ви по тази алтернатива?

- Никога не съм пази тезата, че парите не миришат. Ситуацията с войната в Украйна и произлизащите от нея енергийна и инфлационна рецесии докараха Европа до ръба на криза. И това е резултат точно от този метод. Германия дълго време работеше по " Северен поток 2 " и това не беше далновидно. Сега виждаме резултатите.

Вие бяхте претендент за гуверньор на Българска народна банка. Стои ли още пред вас това желание?

- При мен този въпрос към този момент не стои. Ситуацията тогава се усложни от двойния сътрудник в нашата коалиция. Иначе измежду първите стъпки в програмата ни за ръководство е запълването на изтеклите мандати в регулаторните органи.

При кандидатурата си за ръководител на Българска народна банка вие акцентирахте върху опциите на централната банка да противостои на корупцията. Как може да се случи това?

- Това не е единствено опция, а и вменена отговорност на централната банка.

Нещо, което до момента не се е предписание?

- Да, не е правено в няколко направления. Да вземем Закона за ограниченията против изпиране на пари - там са записани съответни отговорности на Българска народна банка. А тя не работи интензивно в тази посока, заела е пасивна, реактивна роля. Моята идея беше в банката да се сътвори особено звено за следене в действително време на потоците от средства, свързани с държавни запаси – не е обикновено обществени пари да бъдат превеждани и след това теглени в чували. Същото важи и за следенето на нечисти капитали, които влизат в българската стопанска система. Знае се, че по отношение на мръсните пари в Европейски Съюз има строги санкционни режими, които се отразяват както на банковата система, по този начин и на стопанската система като цяло.

Какво би се случило и и какво би се трансформирало, в случай че един ден архивите на Българска народна банка се отворят обществено? Някои ги назовават „ пандорите “ на Българска народна банка, ще излязат ли мръсни секрети от тях?

- Абсолютно съм уверен, че архивите би трябвало да се ревизират освен в действително време, а и ретроактивно. Ще изплуват много забавни обстоятелства за прехода, за банковите банкрути.

Ще предизвиквате ли този акт в идващия парламент?

- Това е една от нашите цели – изборът на нов гуверньор на Българска народна банка да бъде човек, който има смелостта и решимостта да извърши тези дейности.

Какви ходове ще предприеме Политическа партия, при положение, че първият мандат попадне в ГЕРБ и те съумеят да сформират ръководство?

- Всички партии виждат, че сега ГЕРБ е токсична мощ, която не може да бъде фактор на ръководство, до момента в който не прочисти редиците си от хора, забъркани в корупционни кавги. Очаквам при такава хипотетична обстановка хората още веднъж да излязат на улиците.

Подготвили ли сте прикрит ход, който да обърне коренно настройките на гласоподавателите в края на акцията?

- Скрит ход нямаме. И в живота, и в политиката положителните резултати идват вследствие на поредни и сложни решения. И на задоволително време за катализиране на смяната.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР