- Г-н Дончев, НДСВ не бе регистрирана от ЦИК за

...
- Г-н Дончев, НДСВ не бе регистрирана от ЦИК за
Коментари Харесай

Борисов управлява с ДПС и няма защо да го официализира

- Г-н Дончев, Национална движение „Симеон Втори" не бе записана от ЦИК за присъединяване в изборите на 4 април. Какво се случи?

- От дълги години не съм към този момент член на Национална движение „Симеон Втори" и не съм осведомен в детайлности за какво не се записва за вота. Случайно разбрах за елиминирането на партията на финалната права на регистрацията. Партията не е покрила критериите, евентуално нещо не е наред със описите им, което не ме учудва. Защото Национална движение „Симеон Втори" от дълго време не е тази партия, която беше първоначално. Още повече, че водачът й не е същият, смениха се доста ръководители. Не са покрили критериите, защото нямат нито дотация, нито уред или структури, които могат да съберат задоволително подписи за регистрация. Не е чак такава драма. Национална движение „Симеон Втори" си изигра своята роля.

- Казвате " Национална движение „Симеон Втори" си е изиграла ролята ". На прага сме на следващите парламентарни избори и още веднъж се появяват партии " месии ", които желаят да ни " оправят ", оферират бърза смяна и прочие, сходно на жълтата партията.

- Ще ви поправям малко. Съвсем друго е идването на царя и Национална движение „Симеон Втори" на власт и това, което сега се конструира. В момента това са едни ниско качествени конструкти. Когато Национална движение „Симеон Втори" пристигна на власт, имаше сериозна вяра и огромна поддръжка в лицето на Симеон. Действително се реализираха съществени неща, които бяха свързани със свалянето на политическото напрежение в страната, намаляването на опълчването и глътка въздух от 4-5 година за бизнеса. Това никой не може да го отхвърли. Сега Бойко Борисов купува 4 локомотива и подвига звук до небесата, а Николай Василев тихомълком купи 50, да вземем за пример. Не желая да влизам в ролята на юрист на Национална движение „Симеон Втори", само че въпреки всичко много неща се свършиха.

В момента новите конструкти в лицето на " Отровното трио " плюс Мая Манолова със комплицираното изборно название, както и партията на Слави Трифонов, са напълно различен тип нещо. Наричам ги " неща ", тъй като те не са политически формирования и не е ясно дали ще се случат като такива.

- Какви са тогава?

- Политически структури, които са образувани от сили, които не излизат отпред. Представляват нечии ползи сега, само че нямат действителна обществена база. Нямат и същинска политика и идеология. Порових се, с цел да видя. Те не са като крайните популисти на Марешки и Симеонов, където има колосален популизъм с обещания защо ли не. За златен дъжд, дори, което си е жива машинация. При Трифонов и при Триото, което в действителност стана дуо, защото Минеков напусна, само че след това Манолова го попълни, е напълно друго ситуацията. Липсва им ясна политика и при тях всичко е въз основата на опълчване на настоящия режим, само че в случай, че едната политическа структура събира поддръжка от разочарованите и хората, които бяха на митингите, а другата пък е с поддръжка от концерти и игрища, не виждам по какъв начин могат да имат сериозна поддръжка. Дори си удивлявам по какъв начин социолозите могат да ги помпат с толкоз огромни проценти.

Да сложиш групировката на Слави Трифонов пред Движение за права и свободи, одобрена, обиграна, стопански подплатена и политически опитна партия, си е чисто социологическо безсрамие. Никакви пари не могат да го оправдаят.

При всяко приплъзване на политическата въртележка се появяват такива структури. За мен е по-важно да разберем какви ползи се крият зад тях.

- Според вас за какво не се роди нещо свястно от силната гражданска сила на митингите?

- Смятаме, че в резултат на митингите би трябвало да се катурне незабавно властта и да се откри ново ръководство след революцията. А по-късно всичко ще тръгне без спънки като в антиутопичен филм. Така не става. Натрупва се либерален развой и митингите дадоха един превъзходен публичен резултат - хиляди младежи по някакъв метод усетиха за себе си, че могат да вземат участие в изложение на позиция накъде върви страната, в случай че не във взимането на решения. Те обявиха изрично, че методът по който се ръководи страната, не е добър. Прекалено доста пожелаваме от хора, които нямат житейски и професионален опит. Едва ли не да се вземе властта и да стартира да ръководи напълно нова групировка. Някои от протестиращите ще отидат в демократичната част, други в по-консервативната. Някои ще бъдат разочаровани, евентуално с съображение. 

Но публичната сила не е изгубена. Акумулирана е и стои в латентна форма. Представяте ли си човек, който месеци наред е ходил на митинги, отнемал е от личното си време, заел се е, писал е лозунги, вълнувал се е мощно и внезапно да се откаже. Напротив. Политически опит е, в който хората се нареждат, виждат своите направления. Едни ще се разочароват и от " Отровното трио ", тъй като то заявяваше, че е за митинги, само че не за политическата власт. Оказа се, че не е истина. 

Торбата със змиите се тръска и този, който я държи, гледа да измъкне някоя, която да му свърши работа, постоянно ще го има. Човек помъдрява в политиката.

- От тази торба със змиите, Борисов коя ще измъкне, с цел да му прави работа още веднъж? Ако имаме вяра на социологическите изследвания, ГЕРБ отново ще е първа политическа мощ.

- И той не знае коя ще измъкне. Не ме учудва, че Борисов още веднъж е с превес пред левицата. Твърде дълго е на власт, в действителност, и макар преяждането с нея, макар отвращението  на доста от гласоподавателите от неговия метод на ръководство, макар корупцията, чекмеджетата и безчет кавги, Борисов има доста сериозна, постоянна и непоклатима изборна база - чиновничеството. Има голяма войска от служители, която продължава да си я обгрижва, храни, да й пази привилегиите. Към тази обществена база се включват и фамилиите им, които в последна сметка са лоялни към този, който им дава хляба. Имаме обръчите от компании, където се хранят доста хора и където има въздействие върху притежателите, върху личния състав и т. н. Всичко се управлява с най-познатото средство - с парите. Затова Борисов има едно известно успокоение, че отново ще реализира предходните резултати. 

А с кого ще ръководи? Все още не знае. Най-добрият му сътрудник се обрисува Красимир Каракачанов. Може би отделянето от Валери Симеонов и изхвърлянето преди този момент на Волен Сидеров беше крачка в тази посока. Да се избистри концепцията за патриотите, да бъде захласната оптимално от Вътрешна македонска революционна организация и партията да се окаже един постоянен партньор  за бъдещото ръководство на ГЕРБ. Според мен Каракачанов ще направи всичко допустимо да се закрепи на тези избори и да влезе в Народното събрание.

- Смятате, че Борисов няма към този момент намерено да се заиграе с Движение за права и свободи?

- Защо политически да се заиграе 100 % с Движение за права и свободи, откакто всичките механизми на подмолно съдействие с придвижването към този момент са прокарани, корупционните схеми са подредени, имаме висящи публични процедури, поръчки и прочие, където доста огромни пари са разграничени?! Схемата към този момент по този начин е сработена, че не е належащо да се поставя венчален пръстен. Няма потребност. Нещата са доста добре направени и са в полза на Борисов и на Движение за права и свободи. Доган сглобява дълготрайно време задкулисието и минава към действителната икономическа власт - с ТЕЦ-Север и прочие

- От думите ви излиза, че изходът от изборите е превдварително решен и че отново ни чака ръководство на ГЕРБ?

- Резултатът от изборите е бил превдварително решен в Сталинова Русия. Защото там режимът напълно ясно е създал механизъм, по който нищо друго не може да се случи. Беше превдварително решен в България по времето на Тодор Живков. Докато в страна, която е член на Европейски Съюз, изборите не са безсмислени. Имат своя смисъл като строеж на обществената база, която може да промени обществото. Може да е тънка в този момент, само че натрупа опит. Това са хората, които живеят в България и работят тук, само че не зависят от властта. В същото време те желаят да вземат участие във взимането на решенията за бъдещето на страната. Заради системата на " калинките " и партийното подреждане тези хора са лишени от " обществения асансьор " и мъчно могат да създадат рационална кариера тук. Въпреки това те са вярата за смяната в България. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР