Г-н Черногорски, отново се заговори за приемането в спешен порядък

...
Г-н Черногорски, отново се заговори за приемането в спешен порядък
Коментари Харесай

Адв. Черногорски пред Фрог: КПКОНПИ е болен организъм, половината служители трябва да се сменят

Г-н Черногорски, още веднъж се заприказва за приемането в незабавен порядък на нов закон за КПКОНПИ и избор на ново управление на Комисията или на двете нови комисии. Кое постанова тъкмо в този момент Народното събрание да работи на пожар?

Приемането на нов закон, с който по този начин наречената в този момент КПКОНПИ ще бъде разграничена на две комисии, едната за битка с корупцията и спор на ползи, и втора, занимаваща се главно и единствено с гражданската конфискация, е належащо, и даже доста закъсняло за момента деяние.

Настоящото управление на Комисията сподели, че е обвързано с олигархични кръгове, политически субекти и ползва изборно закона, като мери с друг критерий, по отношение на това кого и по какъв начин ревизира. Именно, заради това, следва да се избере ново управление, което да не робува и не е подгласник на избрани прежде управлявали политически структури, на внедрили и ползващи ръководството на страната хора, източник на порочни и корупционни практики, както и да не е подвластно от олигархични и бизнес кръгове.

Защо е належащо да се бърза толкоз?

В сегашния миг и със сегашната политическа обстановка бързането е належащо, защото започването на качествена работа и от двете комисии, след законодателните промени, е наложително належащо и даже закъсняло.

Какво имате поради?

В сегашния миг, при избора на нов Висш съдебен съвет и наблюдавайки държанието на Прокуратурата в последните шест месеца се следят следните трендове. Прокуратурата не работи при съществуване на задоволително доказателства за осъществени длъжностни закононарушения и присвоявания от висшите ешалони на властта на прежде ръководещите, а избора на нов Висш съдебен съвет е редуциран до следващото му преодоляване от “Банкя” и “Бояна”, както и от олигархични и бизнес кръгове, които ще подсигуряват на Прокуратурата и на нездравата част от правосъдната система да продължат да се усещат недосегаеми и безконтролни. Проблемът в правосъдната система - съд и прокуратура, идва точно от това възприятие за недостижимост и несанкционираност на дейностите им, когато същите излизат от рамките на закона и неговото използване.

Допусне ли се това да стане, от една страна, направилите противоправни дейности от висшите ешалони на властта и олигархични кръгове ще останат недосегаеми за „ националната обич и предпочитание за възмездие” и ненаказани. И ще продължи да тече, и ще изтече давностният период за санкциониране на осъществените от тях действия, което в действителност те желаят, заради което и „ чадърът “ над тях, който е сега, ще бъде поддържан още дълъг интервал от време.

От друга страна, част от техните привнесени и настанени хора и даже структури, находящи се и сега в изпълнителната власт и затаили се в предстартова подготовка за бягство, ще добият още веднъж самочувствие и ще възвърнат същото възприятие на недостижимост, с цел да продължат да дерибействат и упражняват корупционни практики.

Налице е действителна заплаха да се завърнат и затвърдят остарели корупционни практики, да се възобновят остарели сфери на въздействие, като се извърши систематизиране на паричните запаси на страната в интерес на избрани лица и на избрани кръгове.

Какво в този случай може да свърши настоящето КПКОНПИ или бъдещите две комисии?

Тяхната съществена задача, въпреки и при един посредствен нов закон, предстоящ на промени, ще бъде сведена главно до създаването на една ефикасна линия и нейното дейно деяние за осъществяване на следствие и налагане на наказания на лица осъществявали и осъществяващи корупционни дейности или такива, които са безпричинно и незаконосъобразно придобили имущество от незаконна или противозаконна активност.

Комисията за битка с корупцията ще може да проверява корупционни практики и корупция, с изключение на в изпълнителната власт, само че даже и измежду средите и чиновниците на прокуратурата и съда. Именно това ще отрезви и възпре част от чиновниците на прокуратурата и съда да извършат противоправни дейности с възприятие на безотговорност и по „ вътрешно убеждение”, както те обичат да споделят.

Впоследствие, част от тези събрани доказателства, в частта на нелегално добито имущество ще бъдат излъчени на другата комисия занимаваща се с гражданската конфискация, която ще подхваща дейности по запор, забрана и следващо дело за конфискация на това имущество.

Двете комисии са нужни една за друга, само че не могат да бъдат под едно управление и „ шапка “, защото по съществото функционалностите и правилата на работа на двете комисии са разнообразни.

Какво би трябвало да направи новото управление на двете комисии след започване на своята активност?

На първо място би трябвало да си построи и обезпечи постоянна структура, както на една постройка, с цел да може да съществува обикновено, а това изисква най-малко съществуване на най-малко 20-30% качествени и знаещи хора в структурата.

Налице са индиректни индикации и доказателства за липса на успеваемост и противоречиви дейности или съзнателно безучастие в бранша, занимаващ се с корупцията и тези, извършващи инспекция за спор на ползи и имуществените заявления на лицата по член 6 от ЗПКОНПИ, където несъмнено би трябвало да бъде сменен най-малко половината състав. По отношение на дирекциите, занимаващи се с гражданската конфискация, там следва да бъде изменен порочният жанр на работа, неподчинен на използваното данъчно законодателство, Конституцията на Република България и интернационалните нормативни актове.

Една постройка и една конструкция не може да стои и действа без здрави основи.

На второ място, в тези структури са налице доста другарски и шуробаджанашки назначения и съществуване на „ правилни хора” на гореизброените политически и олигархични детайли, а с тях върви ръка за ръка и некомпетността. А това би трябвало да бъде променено и този болен организъм да бъде изчистен до крепко.

С това прокурата и съда следва да бъдат накарани да работят и правоприлагат при съблюдаване на настоящото законодателство, под натиска на активността на двете комисии, че тяхната възможна противоправна активност може да бъде разследвана, оповестена обществено, глобена, а облагите от тази незакосъобразна активност иззета в интерес на страната.

И тук не приказвам за работа под боязън от това, че могат да бъдат наранени от активността на комисията, а за съществуване на законова опция и причина за тяхното следствие, в случай че правят противоправни дейности и налагането на наказания, и това като предварителна защита ще ги възпира от други техни възможни планове за незаконосъобразни дейности по „ вътрешно убеждение”.

Въпроси на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР