- Г-н Бонев, каква е оценката ви за предизборния политически

...
- Г-н Бонев, каква е оценката ви за предизборния политически
Коментари Харесай

За 10 г. управление Фандъкова не реши нито един сериозен проблем на София

- Г-н Бонев, каква е оценката ви за предизборния политически месец?

- Аз бях от самото начало на срещи с хората по улиците. Натрупах извънреден опит и съм признателен на всеки, който се спря и продължава да се стопира на нашите щандове и да приказва с нас. Записал съм в телефона си стотици положителни хрумвания, за които не сме се сетили, тъй като човек не може да се сети самичък за всичко. Възнамерявам да се боря тези претенции да се случат. Що се отнася до акцията като цяло, направи ми усещане, че кметът Фандъкова се скри и не пристигна на няколко дебата, които бяха проведени от младежи - в Софийския университет и на Националния юношески конгрес. Това е проблем, тъй като имам вяра, обратно на клишето, че младите са бъдещето - те са и сегашното. Ние сме сегашното. Смятам, че трябваше да бъде проявено повече почитание. Но съм удовлетворен, че изключително в последните дни акцията беше положителна и потребна за съгражданите ни, а не както първоначално, когато тя стартира с тези извънредно гнусни фотоси.

- Много хора считат, че на Фандъкова й е много мъчно да дава ясни и безапелационни отговори, когато се наложи да излезе от политическото говорене и да разисква съответни проблеми като цени на поправки, бавене на планове и така нататък Вие по какъв начин я видяхте?

-Мисля, че настоящият кмет е в доста неизгодна позиция. Управлява града от 10 година, само че на процедура не е решила нито един сериозен проблем. Неслучайно продължаваме да приказваме за едни и същи цели и планове към този момент 10 година Всяка година те участват в финансовата стратегия на общината, в програмата за ръководство на кмета, само че не се случват. Фандъкова е един доста несполучлив кмет. Опитвайки се да прикрие тази своя неуспешност с политическо говорене и общи изречения от рода на: „ Работа, работа, работа “ или „ Нужна е експертиза, а освен популизъм “, тя в действителност отблъсква хората. Те към този момент се умориха да слушат оправдания, тъй като ги слушат прекомерно дълго. Мисля, че изключително политиците би трябвало да умеят да напипат момента, в който да се откажат и да запазят достолепие.

- Каква е вашата ранглиста на най-големите проблеми в столицата?

- Безспорно некомпетентното и корумпирано ръководство, което е завзело София, дефинира неуспехите във всички останали сфери. В продължение на толкоз години се говореше за общински съветници, които управляват процесите в общината. Сега някои претенденти употребяват облици като „ орлетата “, само че дано си го кажем: Орлин Алексиев е един от тези съветници, към които имаше голямо количество въпроси. Фактът, че едвам на 10-ата година Фандъкова реши да се освободи от тях, демонстрира, че през всички тях е била подвластна. А изявлението, че този път министър председателят Борисов й е разрешил сама да си подреди листата, в допълнение потвърди, че нямаме кмет, който ръководи София, а имаме министър председател, който прави това. И че дамата, показана ни като кмет, стои като фасада на всичко, което се случва откъм гърба. Оттам нататък не е чудно, че градът ни наподобява като кочина във всеки един смисъл. Познавам изключително добре процесите в превоза и сигурно означавам неуспех и във връзка с транспортната политика. Това, че се строи метро или се купуват нови рейсове, не е задоволително, с цел да се решат транспортните проблеми. Мисля, че всеки ще се съгласи, че сега София е по-задръстена отвсякога, макар че се влага в градския превоз.

- Защо се получава този абсурд?

- Инвестира се неуместно. Не се осъзнава фактът, че за хората, с цел да изберат градския превоз, е по-важно той да е бърз и постоянен, в сравнение с рейсът да е чисто нов, а не на 3 година Да е нов има значение, само че в ХХI век времето е най-ценно за хората в София. Затова те не слизат от колите си, улиците са задръстени, а въздухът е нечист. В нашата стратегия „ Визия за София “ всички проблеми са разказани, като са показани и решенията. Мръсният въздух е друга тематика, с която Фандъкова и екипът й не се оправят. На процедура тя беше принудена от цивилен организации като AirSofia, които инсталираха датчиците, да признае, че има проблем. Преди това се твърдеше, че със затварянето на „ Кремиковци “ казусът с въздуха е решен. Нищо сходно. В момента ограниченията за справяне с въздуха са пародийни. За 3 година единствено 2 пъти беше въведен така наречен зелен билет от 1 лева Ако в действителност искаш да стимулираш хората в дни с замърсен въздух да употребяват градския превоз, просто го направи безвъзмезден, не усложнявай в допълнение процеса. Излез и призови жителите да не употребяват колите си и да заповядат в рейсовете, трамваите и в метрото. Имаше една безобразна концепция на огромни булеварди да се провеждат паркоместа в най-десните ленти. Слава богу, имам вяра, че са се отказали от това. Има и доста други неща

- Например?

- Няма никакъв надзор. Особено в квартали с ниско застрояване, без значение дали български или ромски. Особено в ромските обаче там полиция и страна няма. Още по-смешното е, че кандидът на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки от самото начало говореше за неналичието на страна в гетата, а в същото време неговият водач е вицепремиер по сигурността. Какво споделя господин Джамбазки - че шефът му не си прави работата?! Че Вътрешна македонска революционна организация не извършва обещанията си?!

- „ Спаси София “ познава добре работата на общината, подадохте сигнала за ремонта на „ Графа “, вследствие на който някогашният зам.-кмет Евгени Крусев е обвинен. Дайте образец за подмолно ръководство.

- Следя изключително деликатно работата на транспортната комисия. Целият устав за активността й не е обществен. Докладите, които следва да се гласоподават, не се оповестяват авансово. Членовете на СОС от така наречен съпротива ги получават няколко часа преди съвещанието, а не, както би трябвало, няколко дни по-рано, с цел да се срещнат с тях. Когато е имало да се гласоподава точка, обвързвана с пари, доста постоянно ми е предписание усещане, че полемиката видимо е проформа. Няма замяна на реплики всъщност, започват някакви политически боричкания, а след това всички гласоподават дружно. При гласуванията на концесиите за градския превоз се получиха доста забавни обединения, повишението на цената на билета също бе тотално стопански голословно. В другите ресори гласуванията за позволения за градежи също са доста забавни. На нас ни беше отказана информация, само че в случай че някой успее да ревизира, евентуално ще се окаже, че нито един консултант на ГЕРБ не е дал своя вот друго от групата по каквато и да е тематика. Мисля, че даже по времето на комунизма не е било по този начин.

- Ако станете кмет, какво ще извършите в първия си работен ден?

- Направил съм си проект за този ден. От първия миг желая да дам явен сигнал, че градът ще се ръководи намерено и отговорно, и да очертая нова насока за развиването му. Веднага ще отстрани паркинга пред църквата „ Св. Неделя “, ще наредя всички светофари да минат на автоматизиран режим, с цел да не се пропущат етапите за пешеходци, в случай че бутонът не бъде натиснат особено. Възнамерявам да уволня шефа на Столичния инспекторат Веска Георгиева, която е несменяема към този момент 15 година и е трансформирала инспектората в институция, която, вместо да постанова ред и надзор, от време на време оставя усещане, че преднамерено тормози жителите и бизнеса. Също по този начин ще наложа цялостен надзор върху почистващите компании. Те ще бъдат глобявани за всяко непочистено кошче и за отпадък към него. Между 2015 и 2018 година на тези компании са платени 300 млн. лева, а са им наложени санкции за зле свършена работа в размер на 500 000 лева През 2015 година всички наказания са за общо 2000 лева при 90 млн. лева платени пари. 

- За това ли най-вече ще съжалявате, в случай че не бъдете определен?

- Дори да не печеля, „ Спаси София “ ще продължи да работи за София. За нас това е единствено началото. Оттук нататък ще чувате доста повече от нас. Устремен съм да стана кмет, аплайвам и за общински консултант, само че при всевъзможен резултат битката за по-уредена и красива София ще продължи. Тя е идея за нас от 10 година

- С кои партии сте подготвен да работите в идващия общински съвет?

- Едно от хубавите неща, че нашата стратегия бе оповестена първа, е, че съвсем всички останали се въодушевяваха интензивно от нея и заложиха сходни цели. Ако стана кмет, ще имам опция елементарно да споделям с партиите за тяхното осъществяване, тъй като в последна сметка те са общи. Убеден съм, че самостоятелният кмет или даже общински консултант доста по-лесно може да консолидира към себе си по тематики и цели своите сътрудници, в сравнение с един партиен кмет. Понеже постоянно се вършат опити да бъдат омаловажени възможностите на един цивилен кмет да ръководи сполучливо София без политическа група, ще отговоря, че болшинство в идващия СОС няма да има никой. Но нямам доверие, че ще се откри партия, която единствено и само с цел да прави на инат на кмета, не би гласувала решения, които са в интерес на софиянци. И като се има поради, че след 2 година ще има парламентарни избори, дали ще се откри партия, която да саботира 40% от стопански дейното население на България единствено поради партийни интриги или ползи? Не имам вяра, че някой ще посмее да го направи, тъй като по този начин ще се простреля в крайници. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР