- Г-н Бабикян, вървим към съставяне на ново, различно управление.

...
- Г-н Бабикян, вървим към съставяне на ново, различно управление.
Коментари Харесай

Ако се отпуснем и за миг, борисовщината може да се върне

- Г-н Бабикян, вървим към сформиране на ново, друго ръководство. Най-положителното е " изчегъртването " на ГЕРБ и че Бойко  Борисов не е на власт.

- Не се е случило изчегъртването. Просто Борисов не е министър председател. Що се отнася до политическия запас на ГЕРБ, те към момента са една мощна българска партия. Със 180 кметове, със сериозна парламентарна група, с голям финансов запас, с голямо медийно въздействие и т. н. Така че никой не би трябвало да счита, че въпросът е завършил.

- Как виждате " Продължаваме промяната " и съдружните им сътрудници да се задържат най-малко година, с цел да стартира отслабването на този запас, за който говорите?

- Дай Боже, да се задържат и цялостен мандат от 4 година Пожелавам им го. Но е въпрос на салда и на воля. Извършването на промени не е безвредна активност и ще срещнат много компликации, което е разумно. Винаги при едни промени има хора, които са изгубили и потърпевши.

- В каква посока виждате в началото промените и в какво може да не съумеят?

- Надявам се да съумеят, тъй като имат 180 страници обещания. Обикновено не се получава тъкмо по този метод, по който си считал. Да съумеят най-малко с правосъдната промяна. Искам да видя какво ще се случи с основния прокурор Иван Гешев, с нов закон за адвокатурата, желая да имаме действителна пазарна стопанска система, а не феодална. Да започват нововъведенията, да имаме стопанската система на знанието, да се случи преизчисляване на пенсиите. Много неща би трябвало да се създадат и да не си вършим илюзиите, че са елементарни работите. Не бива да издевателстваме върху обстановката и да считаме, че надали не за 5 минути може да се случи всичко.

- Говорите за съществени промени, и то в основни управнически браншове, само че в това време от Политическа партия стартират млади лица, които нямат опит.

- Може би това е една от рецептите. В края на краищата бяхме и затова на площадите по време на митингите, с цел да дадем път на млади и неопетнени хора. Да, ще им е необходим и опит. Така че мощно се надявам да се получи добра композиция. Защото по делата ще ги познаем, което важи за всички. Не единствено за представителите на Политическа партия. Възрастта не е недостатък. Има хора на млада възраст, които правят прелестни работи. Има и възрастни, които се оправят отлично. Затова да не се хващаме само за този аршин.

- Като говорите за дейностите си по време на митингите, направихте ли си равносметка в " Ние идваме! ", за какво не сте част от новия парламент?

- Да, несъмнено. Не е доста комплицирано - ние сме неправителствена организация на към месец и половина. Движението ни няма структури по страната. Имахме доста почитатели, само че без организация. Още повече, че виждате тази много взривна, вълнообразна обич и предпочитание за промяна първо мина през висок растеж на резултатите при " Демократична България ", след това през " ИТН " и в този момент при " Продължаваме промяната ". Хората търсят бърз излаз от обстановката, в която сме попаднали, и бърза промяна. Лошата вест е, че няма да е бърза. Никой не желае да заяви неприятната вест. Такива, които са склонни да споделят доста усмихнато нещата, постоянно се намират. Но реализмът ни кара да мислим и да споделяме на хората истината. А тя е, че ще са нужни упорити старания и няма да приключат в границите на месец, два или три. Всеки ден ще се постанова да се борим за полезностите, които се надявам, че сме извоювали назад.

- Кирил Петков и Асен Василев като съществени лица на тези старания няма ли доста бързо да се сблъскат с политическата ни реалност и да се окажат нейни заложници.

- Със сигурност ще се сблъскат, уповавам се обаче да не се окажат нейни заложници. Мнозина изтълкуваха неправилно една моя имитация преди няколко месеца, когато споделих, че са нужни хора с опит, биткаджии, които в действителност са водили битки в блатото и би трябвало да го пресушат, с цел да могат да минат " лъскавите харвардски обувки ". Дадох сравнението напълно нагледно. Познаваме доста добре хората, против които сме се изправили. Прекрасно и мъчително ги познаваме. Имам поради цялата " огърлица " на статуквото, мафиотизираните кръгове, правосъдната система, хората на Борисов и прочие Онези, които могат да градят съвременна България, са " лъскавите харвардски обувки ". Нямах нищо неприятно поради. Този микс може би трябваше да даде решението за страната. Но по този начин или другояче ще оказваме помощ, с каквото можем.

- Как я виждате тази помощ?

- С всичко, което можем. Всяка добра политика си коства да бъде подкрепена. Разбира се, може да се чака противоположното. Никой не може да чака от мен, от Мария Капон, от Николай Хаджигенов и други да замълчим, в случай че забележим някой, който е решил да повтаря правилата на ръководството на Борисов.

- Ще следите " под лупа " новите ръководещи?

- За всяка една власт е естествен този метод. Принципите на Борисов - със или без него, би трябвало да бъдат отстранени. Мафията при него открадна през последните 11 година над 100 милиарда лева Тези средства могат да възпроизведат доста Борисовци. Както и доста Гешевци. Въпрос на правила е по какъв начин да се борим за свободата, демокрацията и справедливостта, за свободния пазар и обществена България. Не сме закрепени в едно лице. Искаме свободна България. Затова - да, ще гледаме под лупа всеки. Действията ще създадат България в действителност съвременна страна.

- От страна на Движение за права и свободи в новия парламент на първия ред в пленарна зала застана много познато лице - Делян Пеевски.

- Така е. Знак, който новите ръководещи би трябвало да умеят да го разчетат. Този знак ясно им споделя - " ние няма да си отидем току-тъй ". Ясна проява е за сходен вид политика и никой не трябва да се заблуждава от обстоятелството, че господин Карадайъ любезничи и твърди, че ще бъде градивна съпротива.

- Същото заявиха и от ГЕРБ...

- Чудесно. Да поддържат тогава и конституционна смяна за мястото на прокуратурата, щом са толкоз градивни. Преди имахме тройна коалиция, а в този момент имаме тройна съпротива - ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Въпреки че е доста комфортно, не можем да дамгосваме един милион души за това, че в миналото са подкрепяли ГЕРБ или пък са били членове на партията. Моделът беше експлоатиран от 2000 души примерно. Всички останали бяха нещастно влюбени или нещастно глупави, само че не можем да упрекваме 1/7 от популацията, че са харесвали някого. Отричане на модела значи отказване на практиките. Не можем да кажем, че в тази партия няма кадърни, смислени, вменяеми, естествени хора. Сигурно има. Очевидно не са надвили в тази партия. Напротив. Надделяла е борисовщината. 

И в случай че се върнем към " изчегъртването " - думата има смисъл, когато става дума за модел и за метод на ръководство. Не бива да се схваща като гонене на цяла партия и на голяма група хора. Стигнем ли до тази прекаленост, се трансформираме в болшевики.

- Дано сме сложили началото на рухването на този модел...

- От всеки един от нас зависи. Всеки ден. Никога нищо не свършва за ден, за два, за седмица. Като хляба е - всеки ден се меси и се пече. Отпуснем ли се за момент, тези хора ще се върнат, тъй като ресурсът им е голям.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР