- Г-жо заместник-държавен секретар, как бихте оценили резултатите от преговорите

...
- Г-жо заместник-държавен секретар, как бихте оценили резултатите от преговорите
Коментари Харесай

Зам. държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд: Украйна не капитулира, това промени стратегията на войната

- Г-жо заместник-държавен секретар, по какъв начин бихте оценили резултатите от договарянията сред Русия и Украйна в Истанбул?

- Не мисля, че знаем доста за това какво тъкмо се случи в Истанбул. Важно е, че Украйна, макар безусловно неприемливите претенции на Русия, на процедура настояването за цялостна капитулация в тази война, остана на масата за договаряния, продължи опитите си да откри дипломатическо решение на този ужасяващ, нечовечен спор. И ние ги поддържаме доста в това.

- Смятате ли, че в този момент е допустимо да се постави завършек на войната на Русия против Украйна посредством дипломация? И в случай че да, при какви условия?

- Очевидно би трябвало да продължим нашите дипломатически старания. Русия реши да преориентира и предислоцира войските си. Ясно е, че това е директен резултат от гневната опозиция, която украинците оказват край Киев, в предградията му и в Чернигов. Знаем обаче, че това е просто прегрупиране на съветските сили, те ще се върнат в други елементи на Украйна. Те не престават да обстрелват Мариупол, Херсон и други райони на страната. Дипломатическите решения на споровете нормално би трябвало да се правят след съглашение за помирение, а не в разгара на борби. Но руснаците изрично не желаят да отидат за цялостно преустановяване на огъня. Украинската страна съобщи, че е подготвена да разиска неутралитет, подготвена е да разиска дълготраен наем на Крим, доста други неща... Но до момента съветската позиция беше: капитулирайте и тогава може би ще приказваме.

- Възможно ли е да се реализира помирение през идващите седмици?

- Разбира се, това би трябвало да бъде задачата. Към това се стремят украинците и ние настояваме за това със съдружниците. За страдание Русия към момента не е схванала изцяло какъв брой мощна е украинската войска. Руската страна търпи невероятни загуби. По наши оценки са убити над 10 000 руснаци. Но до момента в който няма същинско помирение, няма да има съществени договаряния. Ще забележим.

- Държавният секретар Антъни Блинкен сподели, че Съединените щати ще поддържат резултата от мирните договаряния, който ще разреши на Съединени американски щати да поддържат защитата и сигурността на Украйна. По-конкретно каква поддръжка за защита и сигурност считат да дават Съединените щати на Украйна вследствие на мирните договаряния?

- Ако тази война завърши посредством договаряния, би трябвало да се уверим, че тя в никакъв случай повече няма да се повтаря – поради историята на Украйна, поради съветските дейности в прилежащи страни, в това число Грузия. Следователно Украйна ще би трябвало да има в арсенала си помощ от типа, който трябваше да употребява в този спор, даже единствено с цел да попречи на Русия да опита още веднъж.

Заедно с нашите съдружници и сътрудници ще би трябвало да продължим да оказваме помощ съществено на Украйна в региона на сигурността. Ако реализираме съглашение, то ще се нуждае от интернационална поддръжка. Но ние ще се ръководим от това, което украинците считат за вярно, по какъв начин желаят да защитят своя суверенитет и териториална целокупност в бъдеще. И ние сме подготвени да създадем това в дълготраен проект.

- Президентът на Украйна Владимир Зеленски неведнъж настоя западните страни да основат зона, неразрешена за полети над Украйна, с цел да предотвратят съветските офанзиви. Или най-малко да даде на Украйна системи за противовъздушна защита.

Според президента Зеленски такива оръжия има в страни, които са били част от Съветския съюз. Ще бъде ли предоставена такава Противовъздушна отбрана на Украйна?

Без да встъпвам в детайлности от съображения за секретност на интервенциите мога да потвърдя, че обмисляме опцията и към този момент предоставяме на Украйна съществени системи за противовъздушна защита. Поискаха още други типове системи. Работим по това с нашите съдружници и сътрудници. И ние изцяло разбираме тази потребност.

- Как присъединяване на Русия в преговорния развой ще се отрази на глобите на Съединени американски щати против Русия?

- Слушайте, в случай че имахме решение посредством договаряния на този спор да изтеглим съветските войски от Украйна, да защитим суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в бъдеще, да подсигуряваме възобновяване на Украйна, тогава глобите биха могли да бъдат анулирани. Може да се прегледа сюжет, при който глобите поредно се отстраняват, когато се подхващат стъпки за евакуиране на съветските войски от Украйна. Но това към момента е доста надалеч. Защото виждаме съветски сили да обстрелват Мариупол, Херсон. Те ще реалокират войските си, с цел да се върнат на изток и в други елементи на Украйна. Ако има действително съглашение за, можем да обсъдим облекчение на глобите.

- Тоест, в бъдеще можем да забележим усилване на глобите, а по-късно и тяхното понижаване?

- Абсолютно сте прав. Докато тази война продължава, ние, дружно със съдружници и сътрудници, имаме намерение да усилваме натиска върху Путин и неговото държавно управление всяка седмица, ограничавайки потока от пари, от който се нуждаят за военната си машина.

Интервю за Real Time
Превод: Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР