- Г-жо Йончева, главният прокурор поиска имунитета ви и като

...
- Г-жо Йончева, главният прокурор поиска имунитета ви и като
Коментари Харесай

Който разкрива корупционни схеми, получава голяма бухалка

- Г-жо Йончева, основният прокурор изиска имунитета ви и като евродепутат по следствието против вас по делото „ КТБ “. Какво се случва?

- Г-н Сотир Цацаров още през лятото сподели, че ще изиска моя имунитет като член на Европейския парламент. Всъщност българската прокуратурата е внесла искане за това и Екологичен потенциал гласоподава доверие на националните институции, което е практиката и рутинна процедура. Екологичен потенциал не организира свое следствие. Разбира се, ще срещна моите сътрудници с обстоятелствата, тъй като те би трябвало да знаят на какво е подложен един български журналист и политик, който оповестява тежки корупционни схеми на ръководещите.

Искам и да напомня, че в българския парламент дадох незабавно единодушие за свалянето на имунитета ми. Смятам, че би трябвало   оптимално бързото решение на този проблем, с цел да отпаднат всички тези ужасяващи обвинявания против мен.

- Казвате " ужасяващите обвинявания да отпаднат ". В същото време съобщихте, че сте внесли тъжба в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Срещу кого е тази тъжба?

- Жалбата като се изключи че е импортирана, тя е и призната. По този метод съдът се зае с обвиняването, което ми е отправено от българската прокуратура. 80 % от жалбите, които се внасят в Европейския съд, се смятат за неприемливи. Фактът, че е призната, демонстрира, че евентуално искът е състоятелен. Убедена съм, че съдът ще огласи каква е истината към целия този проблем.

- Какво сте написали в тази тъжба?

- Тъй като прокуратурата ме упреква в пране на пари от КТБ, което в съответния случай значи, както те споделят " че съм знаела или съм предполагала ", подписвайки  контракт с ТВ7 за производството на филми, че средствата са с неразбираем генезис. Има два момента тук. Когато подписвах този контракт през 2012/2013г., КТБ беше определена за банка на годината. В нея голям брой   български държавни фирми влагаха своите средства и в случай че страната не е знаела, че има някакъв проблем с банката, по какъв начин бих могла аз да знам.

Второ - тези средства, които съм получила от банката, са по контракт за   произвеждане на документални филми, които са снимани, излъчени и прочие Става дума за 7 кино лентата, които са снимани в Сирия, Турция, Украйна. По контракт с тези пари е закупена тв техника, сателитни телефони, монтажно студио   и други материали, свързани с филмите. Филмите и техниката са налични. Фирмата е плащала налози в България. Цялата документи е налична.

- Защо единствено вие сте на прицел? Публично знае се, че значително политици са взимали средства от КТБ, пари на страната се държаха в нея?

- Кога беше повдигнато обвиняването против мен?! След като демонстрирах цялата скица по строителството на оградата с Турция и надлежно внесохме сигнал в прокуратурата. И в ДАНС. Агенцията излезе с отчет по нашия сигнал. Разкрихме и схемата „ Кумгейт “, обвързвана с представители на ГЕРБ. Но откакто повдигнахме тематиката за строителството на пътищата в страната, беше отправено това извънредно обвиняване. 

- В тази връзка повдигнахте при започване на годината и различен огромен въпрос за ремонта на столичното Ларго, а абсурдът стана прочут като „ Ало, Банов съм “.

- Ежедневно и в детайли проследявам всичко, което се случва в България. Знам и че Министерството на културата пропусна и последния период за обжалване на правосъдното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за наказателна клауза към строителя на Ларгото. Ведомството, ръководено от Боил Банов, освен няма да получи неустойката за забавянето на реконструкцията на комплекса, само че и би трябвало да заплати съответните разноски.

В началото на годината пуснахме записи и внесохме сигнали в прокуратурата, вторият с истинския запис със съответните документи. Работех с екип от адвокати, става дума за сериозна документи. Все още няма реакция от страна на прокуратурата.

- Защо?

- Не мога да кажа. Въпросът е към прокуратурата.

Очевидно е, че откакто   разкриваме корупционни схеми и им даваме публичност, се стоварва една огромна бухалка. Защо е по този начин, българският жител може самичък да си направи извод.

Не знам дали има толкоз преследван и удрян български политик през последните години. Властта смята, че би трябвало да накаже всеки разкриващ тежката корупция, всеки, който се изправи против системата освен на думи, а с фактология, следствие, съществени сигнали в прокуратурата. Властта го прави, с цел да знаят идващите какво ги чака, в случай че решат да приказват.  Не бих имала смелостта през днешния ден да съветвам моите сътрудници в българския парламент да тръгнат по моя път. Поради две аргументи. Първо, ще получат тежък удар - в професионален и персонален проект. Ще бъдат опозорени медийно, ще прекарат идващите години по съдилища, ще пострада фамилията им. И второ - действително няма да има кой да ги отбрани дейно. 

- Страх ли ви е?

- Ако ме беше боязън, нямаше да стартирам цялата тази борба. Но, почтено казано, не си давах сметка пред каква машина съм изправена. Не подозирах, че е допустимо да бъде упрекнат някой, без да има никакво съображение за това. Не смятах, че това е допустимо.

- Може ли да се пребори тази машина?

- Ще забележим от дейностите на новия основен прокурор. Всичко, което сме внесли в прокуратурата и по което сме работели дружно с екип от адвокати, не е върнато. Все още се надявам, че по тези сигнали се работи. Най-пресният образец е точно „ Ало, Банов съм “, където нещата са извънредно ясни. От записа се чува в какви схеми влиза един министър. Става дума за правилото, по който действа системата, методът, по който се правят публични поръчки в България.

- Като говорите за новия основен прокурор Иван Гешев и упованията ви към работата му, по какъв начин ви наподобяват нещата, защото към този момент няколко месеца сте отвън българската политика? Дали Гешев може да промени статуквото, или пък…? 

- Нека забележим по делата му в последна сметка. Внесли сме съответни сигнали - за какво няма придвижване по тях, прикриват ли се хората от властта, какво се случва? Искаме отговори.

- Вие сте член и на комисията по корупцията в Екологичен потенциал. Имате ли някакви законодателни начинания, какви са целите на тази комисия?

- Вече имах и съответни изявления с позиции към Франс Тимерманс, към Вера Юрува. Както и чувания по свободата на медиите, по отчета на Европейска комисия по мониторинга към България, където дадох в допълнение информация за корупция в България. Данните на Изследователския център на Екологичен потенциал демонстрират, че страната ни губи последните години 11 милиарда евро от корупция  в резултат на пропуснати благоприятни условия. Това е информация, която се основава на данни на ОЛАФ, Евростат и Европейска комисия. Последният отчет на комисията декларира, че няма съответни резултати в битката с корупцията по високите етажи на властта.    

- Имаше ли някаква реакция от страна на евродепутати или на други представители на евроинституциите?

- Нещата тук, за жалост, стават доста постепенно. Член съм на   Интергрупата по антикорупционна политика в Екологичен потенциал, само че тя не е почнала дейно да работи, защото не е формирана и Европейската комисия. Искам да напомня, че сме подали и в ОЛАФ сигнал по „ Ало, Банов съм “. Срокът е 2 година, само че сме създали действия да получим информация на какъв стадий е следствието в европейския орган за битка с корупцията. Ще желая   срещи и с основния прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши по съответни проблеми. Това е, което може да се направи в Европарламента на този стадий. Същинската работа, както на Европейска комисия, по този начин и на Кьовеши, ще стартира действително идната година.

- Наскоро водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова направи коментар, че не е изключително удовлетворена от работата ви като български евродепутат, излъчен от левицата. Вие удовлетворена ли сте?

- В Екологичен потенциал върша това, което е допустимо. Парламентът е една огромна бюрократична машина, само че считам, че вършим оптималното на този стадий. Разбира се, че не е задоволително. Борбата с корупцията не може да се води от един или от няколко души. Абсурдно е. В нея би трябвало да се включат всички опозиционни партии, гражданското общество. Един човек или няколко души доста елементарно могат да бъдат смазани от репресивна машина.

- Но откогато вие сте в Брюксел, тук в левицата никой не продължи тази битка, за която говорите? Нито пък има ясно декларирана съпротива на властта.

- Много може да се реализира, само че с групови старания. Последната една години с сътрудниците ми направихме много в това отношение. Не би трябвало да ме „ наследи “  един човек в България. Това би трябвало да е дейна политика на цялата партия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР