- Г-жо Манолова, за първи път от години изходът от

...
- Г-жо Манолова, за първи път от години изходът от
Коментари Харесай

Мая Манолова: Има голямо желание за промяна в София

- Г-жо Манолова, за първи път от години изходът от локалните избори в София не се счита за превдварително решен и не се приказва за липса на опция на досегашното ръководство. Води ли се в София същинска политическа акция, стигна ли се до борба на хрумвания и оправдаха ли се упованията ви за нападателна битка?

- За страдание, същинският спор за София по този начин и не се организира. Щабът на главния ми конкурент употребява извънредно нечистоплътни способи, с цел да ме злепостави - мен, хората от екипа ми, от инициативния комитет, от фамилията ми. Раздраха шатрата пред НДК, в която е щабът ми, лепиха стикери със фотографията ми по колите, с цел да вбесят хората, съчиняваха гнусни компромати и ги разпространяваха в медиите на властта и интернет.

Искрено ме изненада държанието на госпожа Фандъкова, която си разреши персонални нападки и обиди, с които отвръщаше на опитите ми да проведем същински и логичен спор за София. Въпреки това акцията ми даде опция да се срещна със стотици хора, да беседвам с тях, да ги чуя, да поема задължения, които ще извърша, в случай че бъда определена за кмет. Всъщност тези срещи ме зареждаха доста, тъй като усетих откровена поддръжка и голямо предпочитание за смяна. Хората не желаят повече да живеят измежду сив бетон, да виждат въздуха, който дишат, желаят децата им да посещават ясли и детска градина, да не прекарват живота си в тапи. Искат естествен живот, успокоение и вероятност за фамилиите си. Затова чакам хората да не повярват на внушенията на съперника, че няма смисъл да се гласоподава, че всички са маскари, че всичко е предрешено. Не, има смисъл и се надявам да го потвърдим на 27 октомври.

- Социолозите предвиждат по-висока готовност на гласоподавателите, предизвикана от действителното съревнование сред претендентите, както и балотаж сред вас и Йорданка Фандъкова. В същото време София продължава да се показва като цитадела на десницата. Смятате ли, че тя е към момента непревземаема?

- Не чета социология, имам вяра само на личните си наблюдения и това, което ми се случва при срещите с хората. А то е, че в действителност има голямо очакване за смяна. Относно " дясната цитадела ", считам, че ръководството на столицата от дълго време не е дясно, а подмолно и корумпирано. Властта се окупира от дребна група хора, така наречен орлета, близки до един някогашен общински консултант, тъй че и кламер не може да доставиш без негова глоба. Така повече не може, своята задача виждам точно в това - да сменя този модел на подмолно ръководство с кмета в сянка. Доказала съм, че умея да нося отговорност и като народен представител, и като омбудсман, а в този момент ще продължа по този начин и като кмет, в случай че бъда определена.

- Какво значи апелът ви Столичната община да се отвори за жителите?

- Смятам да въведа в действителност цялостна бистрота на работата на СОС. Понеже непрестанно ме питат по какъв начин ще работя без своя група общински съветници, ще го обясня пределно ясно - поставям въпроса на масата, осветлявам казуса и дебата, вкарвам система за ясно отчитане на гласуването в СОС и всичко ще става пред очите на хората. Ще разгадавам на тези общински съветници, които гласоподават в полза на жителите. Които гласоподават в частен или корпоративен интерес, ще срещнат моя деятелен отпор. Смятам да направя надалеч по-либерален достъпа на жителите до общината. Сега е много усложнен. Това не е администрация, обърната с лице към жителите... Но ви подсигурявам, че това ще се промени. За информация - институцията на омбудсмана.

- Като един от главните проблеми на София определяте положението на градската среда и презастрояването. Къде виждате салдото сред частния и публичния интерес и по какъв начин ще поставите преграда пред багерите, тръгнали към зелените площи и междублоковите пространства?

- По този въпрос имаме фундаментални разлики с госпожа Фандъкова - тя до момента залагаше на втвърдяване на застрояването в центъра, " Младост " и западна София, а аз залагам на разширението на града на север. За последните 14 години се разреши да изникнат цели жилищни квартали без инфраструктура - без пътища, детски градини, тротоари, учебни заведения, паркове, площадки за децата и за спорт, зелени площи. Така породиха новите квартали " Манастирски ливади ", " Витоша ", " Кръстова вада ". Това втвърдяване на строителството би трябвало да спре. Ще стартираме с построяването на Северния град, като първо създадем инфраструктурата - детски заведения, институции, паркове, улици, тротоари. Центърът му ще е летището на Доброславци, а постройките там ще са нискоетажно еднофамилно строителство. Това не може да се случи незабавно, само че би трябвало да се стартира и кметът да има визия за дълготрайното развиване на града.

Сред съответните ограничения против презастрояването, планувани в програмата ми, са: приемане на цялостни подробни устройствени проекти за кварталите; смяна на устройствените проекти, където е нарушен салдото сред публичен и частен интерес; безкомпромисно съблюдаване на закона по отношение на условията за оптимално застрояване, отстояния, условия за паркоместа и минимално озеленяване в границите на терена; преустановяване на опциите за увеличение оптималната компактност и общо застрояване на парцелите посредством законови вратички; прекратяване на практиката да се позволяват доста високи здания из целия град и установяване на съответна зона за това; припознаване на ателиета, общежития и други за жилищни пространства и приравняване на условията за тях към тези за апартаменти; нова разпоредба за публичните разисквания, която да подсигурява вземането поради на мненията, получени по време на процедурата, и други

Наясно съм, че няма да е елементарно, само че съм твърдо решена. Необходимите средства са обилни, и то в стотици милиони левове, само че нарушеният баланс сред частния и публичния интерес води до напрежение и митинги. Балансът е нарушаван в продължение на най-малко 14 години, с цел да се стигне дотук. Ще създадем указател на парцелите, подлежащи на отчуждения, и ще има ясни обществени критерии за реда на обезщетяване за терени, предопределени за детски градини, образователни заведения, паркове, зелени площи и други

- Кои са най-спешните проблеми на града?

- Топ проблемите на столичани са мръсният въздух, неналичието тук-там в детските градини, трафикът, несправедливите сметки за парно, тормозът на " Топлофикация " над жителите. Това, което ще направя, е до края на мандата да има детска градина за всяко дете. В момента чакащите деца са над 7000, а генерации наред израснаха в описите на чакащите. Изчислили сме, че място в градина или ясла за всяко дете би коствало към 15 млн. лева на година. Смятам, че Столичната община може да си разреши тези средства - въпреки всичко дават се защо ли не, за ремонт на ремонта, а тук приказваме за децата. При столица с толкоз огромен бюджет - над 1,7 милиарда лева - не е заслужено на младежите, фамилиите, на тези, които желаят да се развиват и да раждат деца, да не се обезпечи най-елементарното в продължение на 14 години - места в детските градини за техните деца. Докато това не се реши, ще има ваучери за децата в частните градини на цената на издръжката им каквато би била, в случай че бяха в общинска градина. Така е заслужено.

По отношение на въздуха - най-важно е здравето на хората и данните са стряскащи - един рейс хора всеки ден умират в страната поради неприятен въздух. В София всяко четвърто дете е с хронични болести, измежду които астмата е всеобщ случай. България заплаща наказания на Европейска комисия поради неприятния въздух. Залогът е толкоз огромен, а казусът визира толкоз хора, че разделянето би трябвало да се преодолее. Първият електронен референдум ще бъде за инсталацията за горене на отпадък - това е голяма инвестиция, обвързвана със средата на живот, и жителите би трябвало да имат опцията да кажат мнението си.

По отношение на " Топлофикация " - първо ще направя цялостна проверка, с цел да се спре източването посредством частния индивид, който купува на ниски цени тока, създаден от " Топлофикация ", и го продава скъпо на борсата - купува го за 90 лева, продава за 150-200 лева и прибира облагата. Трябва да се спре това безобразно източване, при което кмет и общински съвет си затварят очите, а жителите заплащат.

- При издигането на кандидатурата ви заявихте, че София е моделът на властта в страната. Как би трябвало да се промени моделът на ръководство на София?

- Управлението би трябвало да е единствено и само в полза на жителите. Сега властта в общината е окупирана от дребна група хора, които не са леви или десни, те са без цвят, сиво-бели - като плакатите на съперника ми. А своята задача виждам в това да сменя този модел на подмолно ръководство с кмета в сянка, тъй че не ползите на бизнес кръговете да ръководят София, а гласът на жителите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР