Г-жо Бориславова, вие сте отлично образован и високо квалифициран млад

...
Г-жо Бориславова, вие сте отлично образован и високо квалифициран млад
Коментари Харесай

Да не говорим за лустрация, а за ефективна съдебна система

Г-жо Бориславова, вие сте чудесно просветен и високо дипломиран млад правист. Ако създадем прилика с Ива Митева от Има Такъв Народ, дали сега не беседвам с бъдещия ръководител на Народното събрание?

- Колегата Ива Митева беше прелестен ръководител на Народно събрание и съумя да се оправи в два Народното събрание, макар мощните неразбории. Що се отнася до постовете, към този момент декларирахме, че с евентуалните съдружни сътрудници първо ще приказваме за политики, а след това за постове.

Чака ви тежка седмица. Лично вие ще участвате ли в договарянията?

- Когато стигнем до разискването на правосъдната промяна, евентуално да.

Сигурен съм обаче, че към този момент участвате в писането на черновата на „ Продължаваме промяната “ за съдружно съглашение. Така ли е?

- Текстът на това съглашение би трябвало да е дело на екипите на всички участници в договарянията. Все още нямаме написан текст от наша страна. Предпочитаме първо да изслушаме мненията на другите страни и тогава да се обединим към общите цели.

Много се разяснява методът, по който в Германия се подхожда към съдружните съглашения. Последното от тях не е 800, а по-малко от 200 страници. Там обаче съдружният документ включва освен тактики, само че и куп дребни елементи - като скоростта по аутобаните, да вземем за пример. Не смятате ли, че от оптималната предварителна конкретика зависи трайността на съдружното ръководство?

- Точно това е концепцията, на която залагаме – оптималната конкретика и периоди за реализации.

Кои са тематиките, за чиято реализация ви е нужен цялостен управнически мандат?

- Заради положението, до което беше докарана българската действителност, всяка от тематиките и рецесиите изискват дълготрайна работа и цялостен мандат. Само това ще даде резистентност на развиване. Икономика, опазване на здравето, обучение, енергетика – няма бранш, който може да се реформира с еднократно решение. Програмата е дълготрайна и по тази причина е толкоз значимо съглашението с съдружните сътрудници.

До какво положение е докарана българската действителност?

- Не мога да се примиря с възприятието на българина, че с цел да е добре, не би трябвало да живее в България.  И това визира всеки аспект от живота – до качествено опазване на здравето, няма достъп до качествено обучение, което да те направи конкурентноспособен. След първото ми връщане от Германия, вместо усмихнатите, здрави и благополучни немски пенсионери, срещнах още веднъж превитите и смазани остарели хора на България. Първоначално не можех да си обясня на какво се дължи този внезапен контрастност. Истината е, че средата мачка елементарните хора, до това сме докарани.

Пред последните години укрепна зависимостта на хората и бизнеса от страната, разви се партийно-държавния капитализъм, който деморализира свободните и предприемчивите. Как ще преодолеете тези трайни свързаности?

- Ниската изборна интензивност илюстрира апатията в обществото, схващането, че политиката е мръсна дума, рискова игра, подмолна активност. Че за всичко в живота са нужни връзки. Затова в програмата си сме заложили правилото за нулева приемливост към корупцията. С съдружните сътрудници ще преговаряме за интензивно включване на контролните механизми на страната. Нужна е предварителна защита и надзор, а по едно и също време с това и меки ограничения - като образоване и активизиране на гражданското общество.

В началото говорехте за нулева корупция, каквато надали на процедура съществува някъде в света, в този момент формулата е нулева приемливост към корупцията. Коригирате ли се към натурализъм?

- Няма разлика. Тръгнем ли от презумпцията, че нулевата корупция е невъзможна, надали ще стигнем надалеч. Няма дребна корупция. Ще се борим за нулева корупция.

Служебните кабинети, въпреки и с друг принцип на деяние, си сложиха сходни цели във връзка с корупцията, само че надалеч не я пресушиха. Какви са вашите заключения от това?

- Както отбелязвате, служебните кабинети имат различен темперамент. Въпреки това, те демонстрират, че и с дребни стъпки могат да се печелят огромни борби. Да не забравяме сагите с ББР и БКК, разкритията с язовири и автомагистрали, които направихме. Това са дългогодишно трупани практики, които бяха осветени за интервал от два-четири месеца.

Съществува пълен слой администрация, дребна част от който служи точно за пробутване на корупцията. Как новата метла ще ги отсее от останалите?

- Кадровият въпрос е главен за нас. В проблема с ББР видяхме, че със промяната на 6 индивида на върха, може да се прочисти система с 220 чиновници. А дали администрацията е раздута, ще преценяме в допълнение. Работата е толкоз доста, че хората може и да не ни стигнат.

Как ще разкрепостите бизнеса, затиснат  в оковите на власт и партии?

- Публичност, бистрота и нулева приемливост към корупцията. Както и законодателни промени. Ние знаем къде са проблемите на закона за публичните поръчки. Бизнесът ще получи поддръжка, с цел да бъде експортно насочен, да развива нововъведения и да носи висока добавена стойност.

Парадоксално е, само че през последните години най-големият задграничен вложител у нас са българите, работещи в чужбина, които изпращат пари на околните си в страната. Как ще отпушите трасетата за директни външни вложения?

- В кариерата си на юрист през последните 10 година работя точно с задгранични вложители, знам от какво се тормозят и за какво идват или не идват в България. Докато не им покажем постоянна правосъдна система и добре образовани фрагменти, те няма да се заинтересоват.

У нас под лустрация се схващат само ограничавания за хора от комунистическия режим. Влиза ли в проектите на Политическа партия лустрация за всички, престъпили закона в последните години?

- И сега в закона съществуват такива ограничавания – хора, които са осъждани да не могат да заемат избрани държавни длъжности. Трябва да приказваме не за лустрация, а за ефикасна правосъдна система и дейно правосъдие.

Наричат вашето потомство „ милениали “. Социално-либералният модел ли е вашата политическа идеология и по какъв начин ще я прокарате сред неразбираемите, само че крайни разбирания за дясно и ляво?

- Изборите демонстрираха, че обществото не търси разделянето – ляв-десен. То търси правдивост, разсъдък, нов метод на връзка и нов метод на правене на политика. Затова Политическа партия получи този заем на доверие.

Анализатор със податливост към пропагандата и уязвимост към политическото ръководство в Русия съобщи, че на България й отива да е демоде и че глобализацията й е непозната. От позицията на харвардски ученик, по какъв начин оценявате сходни възгледи?

- Трябва да бягаме от пропагандата и медиите, които имат уклон към пропагандата. И да отчетем действителните настроения в обществото, което се умори да стои в предишното. Хората гласоподаваха за смяната. Ние застанахме зад евроатлантическите полезности и модернизацията.

Движение за права и свободи също заявява принадлежност към евроатлантическите полезности, само че издигна за народен представител Делян Пеевски, глобен по акта " Магнитски ".

- Това въпрос ли беше?

Казвам единствено, че някои неща елементарно се заявяват, само че мъчно се привеждат в осъществяване.

- Именно поради това, че заявяват едно, а вършат тъкмо противоположното, Движение за права и свободи не са наш натурален съдружен сътрудник.

Да приемем, че сте наясно по какъв начин се стопират финансови течове. Обществото обаче живо се интересува по какъв начин могат да бъдат възобновени отмъкнати или усвоени обществени средства - от зората на прехода това е мъчителен въпрос, който продължава да няма отговор.

- Зависи какъв брой време обратно би трябвало да се върнем, ние сме правова страна. Първата ни работа, с цел да станат тези проблеми обект на прокуратура и съд, е те да бъдат реформирани. Ако насочим напъните си в тази посока, имам вяра, че една част от средствата могат да бъдат върнати, а друга част - възобновени от виновните за тях. Ще се фокусираме върху промени във фигурата на основния прокурор и върху антикорупционната институция.

Как смятате, че може да бъде преформулирана фигурата на основния прокурор – квалифицирано болшинство в елементарен парламент  на този стадий като че ли е невероятно, а свикването на ВСН далечно?

- Не бих била толкоз сигурна, че квалифицираното болшинство по тематиката е невероятно. Двете най-аргументирани мнения са: или да се отстрани функционалността на основния прокурор, или да бъде сведена до административен началник. А за въвеждането на обжалваемост на прокурорските отводи за пускане на предварителни следствия би трябвало да се промени единствено един член от закона и изисква нормално болшинство в Народно събрание. Тази рекомендация на Венецианската комисия отлежава от дълго време у нас. Трябва да се преформулира и Висш съдебен съвет, този орган може да стане  краткотрайно настоящ.

Защо напуснахте „ Да, България “, откакто бяхте измежду учредителите й, и има ли напускането ви връзка със сегашните процеси, които протичат в тази партия?

- Напускането ми не беше част от в този момент протичащите процеси. Станах част от краткотрайно държавно управление, където смятах, че ще бъда по-полезна за смяна.

Къде смятате, че ще бъдете най-полезна в очертаващата се нова власт?

- С оглед на професионалната ми кариера – в законодателния орган. Но съм работила и в изпълнителната власт, в екипа на Кирил Петков.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР