Фючърсите за пшеница и царевица в САЩ удариха дневните си

...
Фючърсите за пшеница и царевица в САЩ удариха дневните си
Коментари Харесай

Пшеницата и соята с 9-годишни ценови върхове, след като Русия нахлу в Украйна



Фючърсите за пшеница и царевица в Съединени американски щати удариха дневните си ценови предели по време на търговията в четвъртък, до момента в който тези на соята доближи най-високото равнище от 2012 година, откакто съветските сили започнаха военна инвазия в Украйна, което изостри страховете за международните доставки на значими първични материали и селскостопански артикули.

Пшеницата нараства за трети следващ ден, достигайки най-високи ценови равнища от повече от девет години насам, до момента в който фючърсите на царевицата доближиха нови 8-месечни върхове.

" Повишеното напрежение сред Русия и Украйна и забележителната неустановеност във връзка с съветските доставки през идващите месеци накараха търговците да задържат зърното си вкъщи, вместо да го изпращат в чужбина ", показаха за Ройтерс анализатори на банката ING.

Тъй като Русия и Украйна образуват към 29% от международния експорт на пшеница, 19% от международните доставки на царевица и 80% от международния експорт на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се тормозят, че въоръжен спор сред тях може да повлияе на придвижването на реколтата и да провокира всеобща борба от страна на вносителите за заменяне на доставките от Черноморския район.
" Напрежението сред Русия и Украйна изостри рисковете за доставките на международния пазар “, споделиха стратезите на ING, цитирайки износа на пшеница от Европейския съюз.

На Чикагската стокова борса майските контракти за пшеницата нарастват с близо 6% до най-високото равнище от юли 2012 година

Фючърсите на царевицата пък нарастват с близо 5%, като доближиха дневния си ценови предел, което докара до краткотрайно преустановяване на търговията.

Фючърсите с доставка през май на соята нарастнаха с близо 2%, нараствайки за шеста поредна сесия на търговия, достигайки най-висока цена от септември 2012 година.

В Китай фючърсите на соево брашно се покачиха до рекордно ценово равнище, даже откакто държавното управление разгласи, че възнамерява да даде соя от държавните запаси на фона на терзанията за лимитираните доставки на пазара.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР