Фючърсите паднаха с 1.6% в Ню Йорк след правителствен доклад,

...
Фючърсите паднаха с 1.6% в Ню Йорк след правителствен доклад,
Коментари Харесай

Тръмп нападна ОПЕК за цените на петрола

Фючърсите паднаха с 1.6% в Ню Йорк след държавен отчет, показващ, че запасите на Съединени американски щати са нарастнали с 1,25млн. барела предходната седмица

© В© Dan Riedlhuber / Reuters Още по тематиката
ОПЕК ще увеличи производството на нефт

Увеличението ще е по-ниско, в сравнение с се надяваха доста производители
23 юни 2018
Саудитска Арабия и Русия са подготвени да усилят добива на нефт

Решението може да бъде взето още тази седмица, цените на нефта се сринаха с близо 4% в петък
18 юни 2018
Кой печели и губи от повишаването на петрола до 80 $ за барел

Производителите на суровината ще усилят приходите си и горивата ще нарастнат, само че потреблението може да се свие
23 май 2018
Съединени американски щати беседват с огромни петролни производители да усилят добивите

Администрацията на Тръмп се пробва да компенсира предстоящите съкращения на износа от Иран
14 май 2018 Американският президент Доналд Тръмп и Иран си размениха остри нападки във връзка цените на петрола. Словесният дуел не се отрази в огромна степен на цената на суровината в края на седмицата, само че е знак, че напрежението мъчно ще намалее. Допълнителен напън върху котировките ще оказва и началото на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) дружно с група производители, които не членуват в организацията, ръководени от Русия, започнаха да свиват добивите си през 2017 година, с цел да покачат цените. Покачването през тази година е подтиквано и от решението на Съединени американски щати да вкарат нови наказания против Иран от ноември, ориентирани към износа на нефт.

Словесната офанзива на Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че упорства ОПЕК да понижи цените на суровия нефт и упрекна организацията, че предизвиква по-високите цени на горивата. " Монополът на ОПЕК би трябвало да помни, че цените на бензина скачат, а те вършат малко, с цел да оказват помощ. Ако вършат нещо, то е да доведат до по-високи цени, до момента в който Съединени американски щати пазят доста от членовете за малко пари ", написа Тръмп. " Това би трябвало да е двупосочна улица ", добавяйки с основни букви " Намалете цената в този момент! ".

Това е следващият опит на американския президент да накара ОПЕК да усили производството, защото високите цени на петрола през тази година доведоха до повишаване на цените на горивата в Съединени американски щати. ОПЕК и Русия обявиха през юни, че са подготвени да усилят продукцията си, с цел да се оправят с дефицита, само че макар тези ограничения, Goldman Sachs излезе с записка към клиентите, че " пазарът ще остане в недостиг " през втората половина на годината. Една от причните е глобите, които Иран се чака да понесе откакто Тръмп излезе от нуклеарното съглашение. Така също ескалиращият търговски спор сред Вашингтон и Пекин, довел до спад на фондовите тържища, се усеща и на петролните пазари

Отговорът на Иран

Иранският петролен министър упрекна американския президент, че наскърбява ОПЕК, като желае увеличение на производството и понижаване на цените, оповестява Reuters. По думите на министъра петролният пазар не би трябвало да се въздейства от политически фактори.

" Всеки ден господин Тръмп изпраща ново обръщение, което основава неустановеност на пазара ", разяснява Биджан Зангане в изявление за иранската държавна телевизия. " Заповедта на Тръмп към членовете на ОПЕК да усилят производството е огромна засегнатост за тези държавни управления и нации и дестабилизира пазара ". Зангане съобщи, че иранското произвеждане на нефт и износът не са се трансформирали в следствие от натиска от страна на Съединени американски щати.

За никого не е загадка, че цените на петрола в огромна степен се движат от политическите решения на ОПЕК, а не толкоз от пазара, който по-скоро реагира на тях. Икономиките на страните в Перскийския залив и другите членки на ОПЕК са в огромна степен подвластни от цената на суровината и техният интерес е тя да бъде висока. За това и след фрапантния спад на цените през последните няколко години те започнаха координирани дейности, дружно с Русия, за стесняване на производството и изкуствено повишаване на цените.Това, несъмнено, няма нищо общо с пазарните връзки.

Още закани

Техеран също по този начин заплаши да спре износа на нефт през Ормузкия пролив - най-важният кулоар за превозването на петрол в света, в случай че Съединени американски щати съумеят да изпълнят желанията си да спрат продажбите на недопечен нефт от Иран.

" Всеки неприятелски опит от страна на Съединени американски щати ще бъде последван от ответна цена за тях ", сподели Есмаил Коусари от Революционната армия. " Ако износът на нефт от Иран се забрани, няма да дадем позволение за доставки на петрол през Ормузкия пролив ".

Коментарите на Коусари следват изказването на шефа по политическо обмисляне в Държавния департамент на Съединени американски щати Брайън Хук, койтоказа, че задачата на Съединени американски щати е да усилят натиска върху иранския режим, като понижат до нула приходите им от продажби на недопечен нефт. Американските закани идват при възходящо напрежение межу Иран и Саудитска Арабия и други арабски страни от Персийския залив, които поддържат тесни връзки с Тръмп.

Отражението на цените

В края на седмицата цената на брента леко се намали и затвори търговията в петък на равнище от 77.13 $ за барел. Докато котировките на американския лек нефт се покачиха и доближиха 73.91 $ за барел, като в основат на растежа стои терзанието от китайски ответни ограничения против вноса на недопечен петрол от Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР