Фючърсите на пшеницата и царевицата, търгувани на стоковата борса в

...
Фючърсите на пшеницата и царевицата, търгувани на стоковата борса в
Коментари Харесай

Цената на пшеницата тръгна нагоре след оттеглянето на Русия от сделката за износ на украинско зърно

Фючърсите на пшеницата и царевицата, търгувани на стоковата борса в Чикаго (Chicago Board of Trade), скочиха в понеделник след новината през уикенда за отдръпването на Русия от договорката, която разреши износа от украински пристанища на милиони тонове зърно през Черно море.

Най-търгуваните фючърси контракти на пшеницата на Chicago Board of Trade нарастват към 11.00 часа българско време в понеделник с близо 6% до 8,79 $ за бушел (един бушел е еднакъв на 27,2155 кг), като по-рано денем за малко удариха двуседмичен ценови връх от 8,93 $ за бушел.

Фючърсите на пшеницата доближиха рекордна цена от 13,64 $ за бушел през март - при започване на съветската военна инвазия в Украйна, след което се понижа през август към 7,75 $ за бушел.

Фючърсите на царевицата пък се покачват с 2,7% към 7 $ за бушел (един бушел се равнява на 25,4012 кг).

Експерти предизвестиха, че отдръпването на Русия от договорката ще удари по-бедните народи, като Международният избавителен комитет сподели, че това ще има " пагубни последствия " за питателните доставки, показва " Файненшъл таймс ".

В събота Кремъл спря присъединяване си в подкрепеното от Организация на обединените нации съглашение с Киев, като упрекна за това си решение офанзива през уикенда против кораби в пристанище на територия, анексирана от Украйна през 2014 година, обосновка, която от Киев нарекоха " подправен предлог ".

Съгласно досегашната договорка Москва гарантираше безвредно прекосяване на товарни кораби, пренасящи зърно, от блокираните от началото на съветската военна инвазия черноморски пристанища на Украйна.

Украинските управляващи оповестиха, че 218 кораба са били неотложно наранени от това решение на Русия. От тях 95 към този момент бяха напуснали пристанищата си, 101 чакаха да съберат зърно и 22 бяха натоварени и чакаха да отплават.

Съобщението на Кремъл изненада търговци на зърно и анализатори, които, въпреки да се съмняваха, че договорката щеше да издържи след крайния период в средата на ноември, не чакаха ненадейно ѝ преустановяване.

Междувременно министърът на инфраструктурата на Украйна - Александър Кубраков съобщи, че в понеделник дванадесет кораба въпреки всичко са напуснали украинските пристанища в границите на Черноморската зърнена самодейност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР