Футболната асоциация на Шотландия се насочва към решение, с което

...
Футболната асоциация на Шотландия се насочва към решение, с което
Коментари Харесай

Шотландия планира да забрани играта с глава в детския футбол

Футболната асоциация на Шотландия се насочва към решение, с което да забрани играта с глава в детския футбол. Идеята е да по време на тренировки играчите до 12 години да нямат право да удрят топката с глава.

В основата на акцията, стартирана от Доун Асъл, е връзката сред футбола и деменцията. Би Би Си показва, че е допустимо възбраната да бъде въведена до седмици.

Темата постоянно се появява за разискване в последните години. Такива ограничавания има в Съединени американски щати, само че Шотландия може да стане първата страна в Европа, подхваща ограниченията.

В края на 2016 година Асоциацията на професионалните футболисти в Англия изиска да бъде въведена възбрана за игра с глава на децата до 10 години. Тогава беше представено изследване на Университета в Стърлинг, съгласно което играта с глава може да провокира проблеми с паметта в идващите 24 часа. Тогава е изработен опит - група футболисти са правили по 20 отигравания с глава на топка, изстреляна от машина за симулации на ъглови удари. Резултатите от проучването са посочили, че успеваемостта на паметта на въпросните играчи е спаднала с сред 41% и 67%.

Асъл приветства дейностите на шотландската асоциация. Тя е щерка на някогашния футболист на " Уест бромич " Джеф Асъл, който умря през 2002 година от заболяване, за което се счита, че е повлияно и от ударите с глава по топката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР