Футболът става все по-бърз и физически изискващ, а с това

...
Футболът става все по-бърз и физически изискващ, а с това
Коментари Харесай

Контузиите на главата: как Бундеслигата взе мерки за предпазване на футболистите

Футболът става все по-бърз и физически изискващ, а с това се усилва и заплахата от съществени пострадвания на главата. През този сезон всички играчи в Бундеслигата ще бъдат преглеждани с нови невропсихологически способи. Но дали това е задоволително?

" Поставете единия си крайник зад другия, тъй че да се допират, сложете ръце на бедрата и си затворете очите. Сега балансирайте за 20 секунди ". Това са някои от новите указания, които футболистите от Бундеслигата ще следват този сезон, написа " Дойче веле ".

Предсезонните проби за физическа форма и показване, несъмнено, не са оригиналност. През този сезон обаче клубните лекари ще обръщат повече внимание на травмите на главата, като професионалните футболисти в Германия ще са задължени от Немската футболна лига (DFL) да преминат съществени прегледи съгласно новите разпореждания.

В допълнение към тестванията за баланс е включена и цялостна оценка на други познавателни качества като опазване на паметта, скорост на реакция и пространствена ориентировка. Това лишава повече време, като оценката не може да се извърши вярно за по-малко от 10 минути, само че дава опция на лекарите да диагностицират по-точно сериозните пострадвания.

" Футболът е един от многото спортове, които съставляват риск от разтърсвания на главата. В Бундеслигата следим сходни пострадвания съвсем всяка седмица ", споделя Катрин Хемшемайер, откривател на Федералния институт по спортни науки към университета в Падерборн.

 Контузиите на главата: по какъв начин Бундеслигата взе ограничения за предотвратяване на футболистите
© Associated Press

В плейофа за оставане в Бундеслигата в края на май пострадванията на главата на бранителите на " Щутгарт " Холгер Бадщубер и Озан Кабак сътвориха заглавия в медиите в Германия, както и " нокаутът " против Кристиян Матения няколко месеца по-рано. Въпреки че вратарят на " Нюрнберг " беше краткотрайно в безсъзнание, той продължи да играе.

Мнозина специалисти единомислещо приветстват новите методики, резултатите от които могат да се съхраняват в база данни, с цел да се даде опция за диагностициране на дълготрайните резултати.

В кратковременен проект обаче решението дали даден състезател може да продължи или не, не наподобява елементарно, изключително с бърз главен обзор в профил на терена по време на мач.

" Имате единствено три минути, които би трябвало да употребявате за съществени проби ", Вернер Круч, доктор от Баварската футболна асоциация (BFV). Това съгласно него е прекомерно малко за вярната диагноза, което прави личния опит и знанията на играча по-важни.

 Контузиите на главата: по какъв начин Бундеслигата взе ограничения за предотвратяване на футболистите
© Associated Press

За да улесни работата на лекарите в клубовете, тази година УЕФА предложи промени в законодателството на ФИФА. В допълнение към триминутната отмора при контузии на главата, може да се трансформира в интернационална процедура на лекарите да се дава време да преглеждат на таблети видеоповторения на конфликтите с глава. Процедурата към този момент е открита в Бундеслигата и Висшата лига.

Макар и към момента да не е част от полемиката, е допустимо въвеждането на краткотрайни смени на въпросните играчи и включването на неутрални лекари около терена.

" Професионалните лиги в Съединени американски щати като НФЛ, НХЛ и НБА са образците, които би трябвало да следваме. Там дружно с главните прегледи, протоколи и серия проби, са създадени и такива особено за всеки спорт, с цел да се дефинира дали е допустимо връщането в игра ", добавя Хемшемейер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР