Фундаментален беше един момент, върху който нямаше особено голям фокус,

...
Фундаментален беше един момент, върху който нямаше особено голям фокус,
Коментари Харесай

Робърт Гелбард: Байдън не храни илюзии кой е Путин

" Фундаментален беше един миг, върху който нямаше изключително огромен фокус, и това е от какъв брой основно огромно значение беше за Джо Байдън да покаже на съдружниците в НАТО, в Европейския съюз, по целия свят, че  Съединените щати желаят да са част от многостранните старания за справяне със международните проблеми  - дали става въпрос за пандемията, за стопанската система, или за провокации като Русия или Китай. В този смисъл, срещата с Владимир Путин послужи доста добре в тази посока. Тя повдигна и опасения измежду някои европейски страни, най-много измежду Франция и Германия, само че също по този начин сподели на Путин, че си има работа с доста друг президент от този, с който се разбираше толкоз добре - Доналд Тръмп ". 

Това сподели пред БНР посланик Робърт Гелбард - специфичен делегат на американския президент Бил Клинтън за Балканите от времето на юговойните, някогашен асистент държавен секретар и консултант по въпросите на външната политика на президента Барак Обама. Коментарът му е във връзка със срещата сред Джо Байдън и Владимир Путин в Женева. 

Според него  за Съединени американски щати огромната вест от диалозите също е двустранният разговор за стратегическа непоклатимост

" Първо би трябвало да гледаме на тази среща от вероятността на цялото пътешестване на  Джо Байдън в Европа. Той се опитваше да възвърне мощните връзки на Съединените щати със съдружниците и да сложи голям акцент върху многостранната политика . Първо имахме среща на Г-7, след това срещата на върха на НАТО, а след това и срещата на върха сред Европейския съюз и Съединените щати - първата от 6-7 години. Всичко това докара до срещата с Владимир Путин ". 

В предаването " Събота 150 " Гелбард уточни, че е било  значимо Байдън да показва, че Съединените щати са подготвени да работят с Русия по въпроси от съвместен и международен интерес като нуклеарните оръжия и разоръжаването, второ климата, трето -  киберсигурност и четвърто - Арктика

" Но Байдън сложи ясно позицията и алените линии за киберсигурността, за Украйна и най-важното - за човешките права. Той приказва доста конкретно  какъв брой е значимо за Съединените щати и съдружниците да поддържат демокрацията и да се опълчват на автокрацията  и антидемократичните придвижвания ". 

Робърт Гелбард акцентира, че  Путин схваща, че има отсреща си напълно различен събеседник

" Тръмп обожаваше Путин и доста други автократи като Ердоган. Освен това беше дилетант.  Байдън е доста умел. Познавам го от над 30 години, има голям интернационален опит, не храни илюзии кой е Путин , какво е неговото минало и какви са задачите му. И по тази причина беше доста съответен по въпроси като човешките права. Това беше трагично разкъсване с предходната американска политика и метод към Путин ".

Байдън стартира изказването си след диалозите с акцент върху човешките права и полезностите - това е нашето ДНК, сподели той. Но по този въпрос нямаше пробив. Споменахте серия от значими въпроси, които са обсъждани - кой от тях е най-важният за целия свят, освен за Русия и за Съединените щати. Дали това е установяването на двустранен разговор за стратегическата непоклатимост?

Да, мисля, че това е стратегическата непоклатимост и въпроси, свързани с нуклеарните оръжия и другите оръжия. Въпросът за стратегическата непоклатимост, изказванията срещу нуклеарна война, които забавно бяха като ехтене на изказвания, правени преди към 30 години - това също беше доста значимо. Но нямаше упования за пробив по човешките права. Никой не мислеше, че внезапно Путин ще се изправи и ще каже: " Джо, ти си прав, ще освободя Навални незабавно и ще му разреша да взе участие в която си желае предизборна акция ". Не! Никога не е имало концепция, че по този начин ще се случат нещата. Но беше от основна значимост Байдън да покаже на Путин, че това са цели на Съединените щати и на съдружниците ".

По кои въпроси остават острите несъгласия сред двете страни?

О, доста е значимо да се разберем, че Русия лъже - лъже за оръжейни спогодби, лъже в спорта и във всичко останало. Байдън схваща това и знае, че би трябвало да има инспекция - тъкмо тази съответна дума употребява той. Каза, че не има вяра, а търси инспекция на думите. Това е разновидност на думите на Роналд Рейгън от преди доста години, който споделяше: " Доверявай се, само че проверявай! " А в този момент Байдън споделя: " Не се поверявам, само че желая инспекция ". Това, което се случи в действителност, е, че с тази среща беше сложена основа за договаряне на условия и рамки за договаряния по въпроси от съвместен интерес и значимост за целия свят. 

Колко значима беше тази среща за вътрешната политика на Джо Байдън?

Байдън и интернационалист, първата му обич е външната политика. Очевидно той прекара първите 5 месеца от мандата си, концентриран върху вътрешни проблеми, най-много поради Covid и стопанската система. Но той се усеща доста удобно, когато е измежду европейски водачи, има вяра твърдо в многостранната политика и се усеща комфортно във формати като срещи на върха на Г-7, на НАТО и с Европейския съюз. И знаеше, че е сериозно значимо за дневния му ред да покаже обществено и персонално, че Съединените щати и съдружниците още веднъж работят дружно в удобна сериозна конюнктура по въпросите и ползите, които споделяме. Това е значимо за американския народ, значимо е и за европейците и за хората по целия свят.

Робърт Гелбард сподели още, че  Байдън се пробва да покаже, че Съединените щати не търсят война, не желаят враждебни връзки , само че е отправил доста ясни предизвестия в сфери като киберсигурността да вземем за пример - че в случай че има нарушавания, ще има и доста съществени последици. 

Той заяви за тематика, която не е била отразена необятно, но  преди няколко седмици Байдън е издал декрет за Западните Балкани, в който се приказва за битка против корупцията

" В указа се загатват Преспанското съглашение, Албания и потребността страните от Западните Балкани да бъдат интегрирани в евроатлантическите структури. Тук има мощен интерес към този район и  през оставащите 3 години и половина от първия мандат на Байдън ще забележим доста повече ангажираност на Съединените щати на Балканите, в това число, несъмнено, във връзка с България ... На всички равнища ще има ангажираност, само че за администрацията на Джо Байдън въпросът за корупцията е световен проблем. Белият дом ясно демонстрира, че това е доста значима част от построяването на мощни демократични институции. Поставя акцент върху световната битка против корупцията и възнамерява огромна интернационална среща, отдадена на това ". 

Гелбард посочи, че  познава страната ни доста добре и е пределно ясно, че руснаците са забъркани в доста рискови и корупционни практики в България

" Важно е за бъдещето на една мощна, демократична и просперираща България корупцията да бъде изкоренена - без значение дали става въпрос за вътрешна корупция или такава, повлияна от външна интервенция ". 

Интервюто с Робърт Гелбард можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР