Фриде Шпрингер е добре познато име в издателските среди по

...
Фриде Шпрингер е добре познато име в издателските среди по
Коментари Харесай

Как вдовицата на медийния издател Аксел Шпрингер превърна сегашния ръководител на компанията в милиардер

Фриде Шпрингер е добре познато име в издателските среди по света. След гибелта на мъжа си Аксел Шпрингер през 1985 година тя наследява главния пакет акции на компанията Axel Springer AG - един от най-големите медийни издатели в Европа и света както по това време, по този начин и през днешния ден. Това я трансформира в основен състезател за медийния бизнес в Германия. До през вчерашния ден.

Когато стана ясно, че наследничката на империята " Шпрингер " си е намерила притежател правоприемник - отвън фамилния кръг. Става дума за дългогодишният началник на компанията Матиас Дьопфнер, който работи за нея от 1998 година, като последователно от основен редактор на основното издание Die Welt се издига до член на борда на шефовете, който по-късно и оглавява.

До през вчерашния ден Дьопфнер притежаваше 2.8% от акциите на Axel Springer SE, както се вижда от към март 2020 година. В същото време Фриде Шпрингер управлява 42.6% от капитала, което я подрежда като втори максимален акционер след неотдавна влезлия с 47.6% в акционерната конструкция фонд KKR. Останалите съществени акционери са членове на семейство Шпрингер и дребна част външни вложители.
 Няма да има обединение сред медийните колоси Axel Springer и ProSiebenSat.1
Няма да има обединение сред медийните колоси Axel Springer и ProSiebenSat.1

Причините

От на компанията обаче излиза наяве, че Матиас Дьопфнер е закупил нови 4.1% на обща стойност от към 276 милиона евро. Към тях обаче той ще получи като подаяние още близо 15% от акциите на Фриде Шпрингер, които се равняват на близо милиард евро все още. Така двамата ще управляват равни елементи от скъпите бумаги.

Това не е първият път, при който Дьoпфнер получава подобен подарък от вдовицата на огромния издател. За 70-ия си рожден ден тя му подари акции в размер на 2% на обща тогавашна стойност от 73 милиона евро. " Изключително съм щастлива и признателна, че открих Матиас за собствен правоприемник ", разяснява последното си решение Фриде Шпрингер. И прибавя: " Винаги съм казвала, че ще се грижа за приемствеността в компанията ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР