Френското външно министерство съобщи, че е привикало посланика на Иран

...
Френското външно министерство съобщи, че е привикало посланика на Иран
Коментари Харесай

Париж привика иранския посланик заради задържане на френски преподаватели

Френското външно министерство заяви, че е привикало посланика на Иран в Париж, с цел да стачкува пред него против "недопустимото задържане " от шест месеца насам на двама френски академични преподаватели, единият от които е почнал гладна стачка, съобщи Франс прес.

Френското държавно управление още веднъж настоя Фариба Аделка и Ролан Маршал да бъдат освободени неотложно и иранските управляващи да обезпечат цялостна бистрота за положението им.

Външното ведомство изрази в официално съобщение изключителна угриженост за положението на Фариба Аделка, която е престанала да се храни, и повтори настояването си за консулски достъп, какъвто досега е отхвърлен.

Антроположката от френско-ирански генезис Аделка е експерт по шиитския ислям. За започнатата от нея гладна стачка заяви в сряда Центърът за интернационалните проучвания "Сианс По ", където тя работи.

Австралийската университетска преподавателка, специалистка по Близкия изток Кайли Мур-Гилбърт, арестувана дружно с Аделка, също стартира гладна стачка, след 15 месеца зад решетките. Двете изследователки са упрекнати в "шпионаж ".

Според френския в. "Монд " гладната стачка включва и отвод за приемане на течности.

В отворено писмо до Центъра за правата на индивида в Иран, основан в Ню Йорк, двете изследователки настояват, че са били подложени на "психологически тормоз " и че съществени техни човешки права са неведнъж нарушавани

Освен Аделка и Мур-Гилбърт, в Иран от юни е арестуван и сътрудника на Аделка Ролан Маршал, експерт по региона на Африканския рог, също в "Сианс По ". Той е упрекнат в "заговор против националната сигурност ".

На 10 декември френският президент Еманюел Макрон към този момент настоя за "незабавното освобождение " на двамата френски откриватели, като назова обстановката "недопустима ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР