Френското производство се свива за първи път от година и

...
Френското производство се свива за първи път от година и
Коментари Харесай

Бизнес активността във Франция спада за първи път от година и половина

Френското произвеждане се свива за първи път от година и половина насам. Такава наклонност се следи към този момент втори месец в Германия, която се бори с рекордно висока инфлация и възходящата енергийна неустановеност поради войната в Украйна.

Показателят за интензивността на френския частен бранш, наблюдаван от S&P Global, спадна през август до най-ниското си равнище откогато страната беше в рецесия поради пандемията от ковид при започване на 2021 година Спадът е повече от планувано, като цената на индикатора стигна прага, който разделя икономическия растеж от свиването.

Високата инфлация и намаляващият растеж на търсенето след Covid накараха бизнеса и потребителите да понижат разноските, сподели Джо Хейс, икономист в S&P Global.
Реклама Правителствени ограничения против енергийна рецесия
Миналия месец президентът на Франция Еманюел Макрон прикани фирмите и семействата да вършат всичко по силите си да пестят сила, до момента в който продължава войната в Украйна. Френското държавно управление организира договаряния с компании и предприятия, с цел да понижи тежестта на покачващите се цени.

В края на юли френската петролна компания в страната след напън и продължителни договаряния с държавното управление на фона на възходящи апели от опозицията за налагането на налог върху облагите за енергийните компании. Компанията ще понижи цената на горивото във френските си бензиностанции с 0.20 евро на литър през септември и октомври, и с 0.10 евро на литър през ноември и декември.

Наскоро френският министър председател Елизабет Борн се разпореди държавните чиновници да понижат потреблението на сила в отговор на опцията от енергийна рецесия през зимата. В министерствата ще се употребяват климатик единствено в случай че вътрешната температура надвишава 26 градуса, а отопление - единствено в случай че е по-студено от 19 градуса. Други указания включват изгасване на ненужните светлини, изцяло изключване на оборудването и образуване на енергоспестяващ превоз, като да вземем за пример споделено пътешестване и потребление на колела чартърен.

Големите френски търговци на дребно също се съгласиха да пестят сила от средата на октомври.
Реклама Спад в търсенето
Новите поръчки в Германия и Франция са намалели както в бранша на услугите, по този начин и в производството. Като цяло активността в услугите остава малко над равнището, което демонстрира разширение, до момента в който производството се срутва.

, защото цените на силата скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, сочи изследване на Bloomberg. Блокът, който към този момент претърпя най-бързото повишаване на цените от въвеждането на общата валута насам, също се приготвя за по-нататъшно нарастване на лихвените проценти, откакто Европейската централна банка увеличи цената на заемите предишния месец за първи път от 2011 година

В Германия, която разчита повече от Франция на съветските доставки на природен газ, вероятността за енергиен дефицит тази зима е голяма. Заради ограничения за икономисване на енергия, наред с други фактори, производството стартира да се свива през юли и още веднъж спада и през август, заяви S&P Global.

Страната ще стане обект на " задълбочаващ се спад в бизнес интензивността на частния бранш ", прибавя Фил Смит, стопански шеф в S&P Global Market Intelligence. Според него вероятностите на немската стопанска система са " изпълнени с неустановеност ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР