Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) е изпратило

...
Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) е изпратило
Коментари Харесай

Класически нокаут. Как Скопие и София коментират френското предложение за Северна Македония

Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) е изпратило предложение, обвързвано с ветото върху Северна Македония , до Комисията по външна политика в Народното събрание. Това заяви Българска телеграфна агенция в петък.

Информацията за вероятно френско предложение се появи ден по-рано както в българските, по този начин и в македонските медии. Към петък вечерта обаче наличието на френския план към момента не беше известно.

Според спекулациите Франция предлага българските условия към Северна Македония да бъдат включени в преговорната рамка за присъединение на страната към Европейския съюз (ЕС), а Европейски Съюз да бъде поръчител за тяхното осъществяване. Така при единодушие от Скопие и всички страни членки, в това число и България, преговорният развой ще може да стартира, а неговото развиване ще зависи и от осъществяването на българските претенции.

Тази информация не е доказана. По-рано в петък от посолството на Франция в България споделиха за Свободна Европа, че нямат информация документ с такова предложение да е изпратен до българските управляващи. Оттам отхвърлиха и сходно предложение да е било тематика на диалог по време на срещата на френската посланичка Флоранс Робин с депутати от Групата за другарство с Франция в българския парламент ден по-рано.

Френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз изтича на 30 юни, по тази причина и се спекулира, че френската страна ще се опита да откри решение на двустранния спор сред София и Скопие преди неговия край. Целта е да бъде отблокирано началото на договарянията за участие на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз, върху което България наложи несъгласие.

Информацията за новото предложение идва дни преди срещата на върха на Европейски Съюз и водачите на страните от Западните Балкани, която ще се организира на 23 юни в Брюксел.
Какви са мненията в България
В петък сутринта, когато френският план към момента не беше получен в Народното събрание, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП) сподели пред БНР, че България няма да вдигне ветото.

По думите му с това ще се спука и следващия "балон " - тематиката Северна Македония, която съгласно него е била използвана "по най-брутален метод от "Има подобен народ ", с цел да оправдае въртеливите придвижвания от последните седмици ".

По-рано в четвъртък по предложение на премиера Кирил Петков в Брюксел, както и всяко деяние на България по тематиката за началото на договарянията за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз да се вземат решение наложително от Народното събрание.

"Каквото и предложение да пристигна от френското председателство, то следва да бъде разисквано, само че това не може да стане в идната седмица ", сподели Вигенин.

"Имаме задоволително време да забележим дали то е задоволително положително за България, какви са идващите стъпки и да изградим тактика. Няма никаква неотложност по този въпрос ", добави той.

Президентът Румен Радев също разяснява тематиката, като сподели, че, че може да отстъпи от ветото за Северна Македония.

"Знаете че идната седмица министър-председателят отпътува в Брюксел и би трябвало да отстои националните ползи. Затова и Народното събрание, и българите би трябвало да знаят авансово и ясно тъкмо каква позиция ще отстоява ", сподели още Радев.

Той предизвести още, че "всяко увъртане и заобикаляне на националната позиция ще има тежки последици ".
Какво споделят в Северна Македония
В петък министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски уточни, че все още в Скопие не е получено френско предложение, което да е утвърдено от всички страни членки на Европейски Съюз.

По-рано президентът на страната Стево Пендаровски разяснява, че Северна Македония е подготвена да впише българите в преамбюла на своята конституция, което е и едно от българските претенции. Той уточни обаче, че страната му ще изиска гаранции, че това ще бъде последното искане на България.
 Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в Охрид, 16 юни 2022 година
"Много е несериозно, в случай че влезем в такова начинание, каквото е това за смяна в Конституцията, което има три етапи и продължава най-малко три месеца, в които ние би трябвало да убедим нашите жители за какво го вършим и че това няма да бъде във щета на никой от тях, да излязат някакви нови претенции от настоящето или бъдещото българско държавно управление ", сподели Пендаровски по време на общата си конференция с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел .

Мишел беше в Северна Македония, с цел да участва на общ конгрес с водачите на страните от Западните Балкани.

"Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на идващото съвещание на Европейския съвет, само че ще създадем всичко допустимо да предприемем решителни стъпки ", сподели Мишел.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пък разкритикува македонското държавно управление за готовността му да одобри възможното предложение на френското председателство и да включи българските претенции в преговорната рамка.

"Това е типичен нокаут ", разяснява Мицкоски.

Той повтори тезата си, че осъществяването на българските претенции ще значи "българизация на Северна Македония ". По думите му, в случай че предлагането е такова, той не би желал страната да се причислява към Европейски Съюз.

Бившият министър председател и специфичен делегат за България на Република Северна Македония Владо Бучковски обаче зае по-позитивна позиция по отношение на възможното френско предложение.

"За нас би било добре да забележим предлагането на Франция. То би трябвало да бъде компромисно, българската страна евентуално го осъзнава, без значение кой какво мисли ", сподели Бучковски.

Според него макар комплицираната политическа обстановка в България е допустимо има късмет новото предложение да бъде разисквано, до момента в който българският парламент е към момента в цялостен състав.

През идната седмица водачите на Европейски Съюз се събират на среща в Брюксел, а една от точките, които би трябвало да бъдат прегледани, е обвързвана точно с ветото, което София наложи върху присъединението на Скопие към блока.

Евентуалното повдигане на ветото беше посочено от Слави Трифонов като причина. Това се случи, макар че ветото продължава да е интензивно. Премиерът, че смяна може да настъпи единствено след решение на Народното събрание, а и канцлерът на Германия показаха неодобрение от неналичието на напредък в договарянията сред София и Скопие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР