Френското правителство реши да национализира изцяло най-големият оператор на ядрена

...
Френското правителство реши да национализира изцяло най-големият оператор на ядрена
Коментари Харесай

Колко милиарди ще струва на Франция национализацията на енергийния гигант EDF

Френското държавно управление реши да национализира напълно най-големият оператор на нуклеарна сила в Европа Electricite De France (EDF), като придобие и останабите близо 17% от акциите на компанията, които в този момент не са държавна благосъстоятелност.

Затова държавното управление предлага по 12 евро на акция, с цел да поеме цялостния надзор над EDF. Това значи, че френската страна ще би трябвало да заплати общо 9,7 милиарда евро, с цел да има свободата да ръководи енергийния колос, до момента в който се пробва да се оправи с енергийната рецесия, заяви Ройтерс.

В изказване на финансовото министерство се споделя, че цената съставлява 53% награда по отношение на цената на затваряне на търговията на акциите на EDF на 5 юли - ден преди френското държавно управление да разгласи желанието си да национализира напълно енергийната група.

Държавата към този момент има малко над 83% от компанията EDF, която има пpeвишaвaнe нa бюджeтa зa нoви ядpeни цeнтpaли във Фpaнция и Beлиĸoбpитaния, ĸaĸтo и пpoблeми c ĸopoзиятa в няĸoи oт cтapeeщитe й peaĸтopи, ĸoитo cилнo зaceгнaxa цeнaтa нa aĸциитe й пpeз пocлeднитe мeceци

Френското държавно управление пък наложи преди време ценови тавани на цените за електрическа енергия, с цел да защищити френските консуматори от скок на цените на тока, което в допълнение утежни финансово положение на Electricite De France.

Национализацията на EDF идва в миг, когато френските управляващи се захващат с проект за създаване на шест нови нуклеарни реактора във Франция през идващите години.

От държавното управление прецизират през днешния ден, че поемането на цялостен надзор ще му разреши да форсира вземането на решения в групата EDF.

Въпреки това анализатори и хора, близки до EDF, разясняват, че компанията има огромни проблеми, които национализацията надали ще реши. Те включват индустриални провокации, като закъснение на построяването на нови нуклеарни централи и регулаторни спънки.
 Френският енергиен колос EDF затъна в задължения, следва цялостна национализация
Френският енергиен колос EDF затъна в задължения, следва цялостна национализация

Стремежът е компанията да укрепи потенциала си
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР