Френското подразделение на шведския мебелен гигант ИКЕА трябва да плати

...
Френското подразделение на шведския мебелен гигант ИКЕА трябва да плати
Коментари Харесай

Осъдиха ИКЕА Франция да плати 1 млн. евро заради подслушване на служители

Френското поделение на шведския мебелен колос ИКЕА би трябвало да заплати санкция от 1 милион евро, откакто бе приет за виновн в шпионаж на чиновници. Бившият основен изпълнителен шеф ИКЕА Франция Жан-Луи Байо пък получи двугодишна условна присъда и би трябвало да заплати санкция от 50 хиляди евро, съобщи BBC.

Установено е, че френското дъщерно сдружение е употребило частни детективи и служители на реда за събиране на персонални данни за личния състав. Заради абсурда ИКЕА уволни четирима мениджъра и промени кодекса си за държание.

15-те души на подсъдимата пейка във Версайския съд са топ мениджъри и някогашни мениджъри на магазините във Франция. Четирима служители на реда също бяха съдени за предаване на поверителна информация.

Делото стартира през март, само че обвиняванията в шпиониране на чиновници и клиенти се появиха за първи път през 2012 година, откакто вътрешен човек изпратил имейли сред ИКЕА Франция и охранителна компания до сатиричния вестник Le Canard Enchaîné. От тях излиза наяве, че мебелният колос е претендирал достъп до информация за своя личен състав и клиенти от полицейска база данни, съдържаща милиони имена и персонални данни на нарушители, жертви на закононарушения и даже очевидци.

Веригата употребила данните да вземем за пример, с цел да се опита да наблюдава чиновник, който желал обезщетение за безработица, само че имал " Порше ". В различен случай бил обезпечен достъп до досието на чиновник, с цел да се откри по какъв начин по този начин кара БМВ с ниските приходи, които получава.

Бившият шеф по ръководството на риска Жан-Франсоа Пари е изпращал описи с имена, които да бъдат разследвани от частни детективи. Според документи, предоставени на Агенция Франс Прес, сметката за тези следствия е стигала до 630 хиляди евро годишно. Пари е признал, че неговият отдел е отговарял за хонрарите на детективите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР