Френският производител на цимент Lafarge се призна за виновен пред

...
Френският производител на цимент Lafarge се призна за виновен пред
Коментари Харесай

Голяма компания за цимeнт e финaнcиpaла "Иcлямcĸa дъpжaвa"

Френският производител на цимент Lafarge се призна за отговорен пред съда в Съединени американски щати, че е подкрепял финансово " Ислямска страна " и други терористични организации, предава Би Би Си.

Компанията се съгласи да плати неустойка от 777,8 милиона $  за заплащания, които е направила, с цел да не прекъсва работата на фабриката в Сирия след експлоадирането на войната през 2011 година Прокурорите споделиха, че това е първият път, в който компания се признава за отговорна за подкрепяне на терористи. От своя страна Lafarge съобщи, че " надълбоко съжалява " за събитията и " поема отговорност ". Производителят на цимент, който беше добит от швейцарската компания Holcim през 2015 година, съобщи, че държанието им е било в " очевидно нарушаване " на кодекса за държание на Lafarge.

Фирмата отвори завода си в Джалабия в Северна Сирия близо до турската граница през 2010 година след инвестиция от 680 милиона $. Според американските прокурори сирийското дъщерно сдружение на Lafarge е платило на " Ислямска страна " и още една терористична група, известна като  " Фронт Нусра ", еквивалента на 5,92 милиона $ за отбрана на личния състав в завода, до момента в който гражданската война в страната е набирала скорост. Ръководителите на
Всичко за Вашата сватба
компанията съпоставиха договореностите с заплащане на " налози ".

Lafarge в последна сметка изтегля завода през септември 2014 година, когато " Ислямска страна " пое контрола над града и фабриката. Сделките са помогнали на компанията да осъществя продажби за 70,3 милиона $, споделиха прокурорите.

В изказване новият притежател на Lafarge Holcim сподели, че нито едно от дейностите не включва компанията Holcim, " която в никакъв случай не е оперирала в Сирия ". Той добави, че някогашни ръководители на Lafarge, забъркани в подкупа, са го укрили от Holcim, както и от външни инспектори.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg