Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в Хага, че не

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в Хага, че не
Коментари Харесай

Макрон формулира 3 критерия по въпроса "изтребители за Украйна"

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през днешния ден в Хага, че не изключва по принцип нищо в отговор на въпрос дали Франция би изпратила изтребители на Украйна, в случай че Киев изиска това. Запитан дали би дал френски " Мираж 2000 " на Украйна, Макрон внимателно отвърна, че " нищо не е неразрешено по принцип ". Но след това изброи и критериите на Париж в тази тенденция, съобщи Агенция Франс Прес.

" По подразбиране нищо не е изключено ", сподели Макрон и добави, че към този момент украинците не са отправили сходно искане. Ако те го създадат въпреки всичко, то критериите ще са три -  искането да е дефинирано от Украйна, тези доставки да не водят до ескалация на спора и да не бъдат от естество за поразяване на съветска територия, а да оказват помощ на напъните на Украйна да оказва опозиция против Русия и също така да не бъдат отслабени качествата на френската войска.

Макрон добави, че в светлината на тези три критерия страната продължава да преглежда случай по случай доставките на предоставяното военно съоръжение. Същите критерии Париж слага и по отношение на вероятно изпращане на танкове " Льоклер ".

Макрон заяви още, че на следващия ден в Париж на посещаване ще бъде украинският министър на защитата Олексий Резников. Той ще беседва със сътрудника си Себастиан Льокорню.

Нидерландският министър председател Рюте пък съобщи, че " няма табу, само че в случай че изтребители бъдат доставени на Киев, това би било огромна стъпка ".

Нидерландия също на този стадий не е получила искане от Киев в тази тенденция, разясни Рюте и сподели, че утвърждава критериите, изброени от Макрон по отношение на сходни доставки.

Изявленията бяха направени след среща на двамата водачи, състояла се в ресторант в Хага. Според нидерландско издание telegraaf.nl Макрон и Рюте се посетили и индонезийски ресторант в града.

Двамата водачи са обсъждали и по какъв начин да работи Европейски Съюз по отношение на американския Закон за понижаване на инфлацията, отбелязва Ройтерс.

По обявата работи: Мария Йорданова БНР подкасти: Следващият ден Тя на трета степен Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР