Френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на френска фрегата

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на френска фрегата
Коментари Харесай

Нови искри между Париж и Вашингтон за Тайван

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че изпращането на френска фрегата в Тайван демонстрира уговорката на Париж към районната сигурност в Източна Азия, но повтори позицията си, че Франция няма да работи като " васал ", като последва хардлайнерите на Съединени американски щати в спор за самоуправляващия се остров, написа европейската редакция на " Политико ".

" Да бъдем съдружници не значи да бъдем васали... Само тъй като сме съдружници, единствено тъй като вършим неща, които сме решили да вършим дружно, не значи, че нямаме правото да мислим сами и че ще следваме най-крайните хора в страна, която е наш съдружник ", сподели Макрон по време на взаимна конференция с нидерланския министър председател Марк Рюте, по време на своето посещаване в Нидерландия.

" Когато погледнем обстоятелствата, Франция няма какво да учи от някого, нито в Украйна, нито в Сахел, нито в Тайван ", сподели Макрон.

Коментарите му идват, откакто той каза пред " Политико " и френския вестник " Ехо ", че Европа би трябвало да заобикаля да бъде въвличана в спорове, които не са нейна работа, и не би трябвало да работи като " почитател " на Съединени американски щати, когато става въпрос за отбрана на Тайван. Неговите забележки провокираха дълбока угриженост по отношение на трансатлантическия съюз тъкмо когато Съединени американски щати дават най-големият дял от военната помощ на Украйна, а комунистически Китай подхваща все по-войнствени ходове по отношение на Тайван.

Китай счита острова за част от своя територия, изказване, което се отхвърля от Тайпе. " Би било абсурд, в случай че, обзети от суматоха, ние имаме вяра, че сме просто почитатели на Америка ", сподели Макрон в изявлението.

Отговаряйки на многократни въпроси по отношение на тези мнения, френският президент сподели, че позицията му е " доста ясна " и съобщи, че коментарът му не е провокирал ответна реакция от Белия дом.

" Позицията на Франция и европейците е една и съща във връзка с Тайван. Ние сме за статуквото и тази политика е непрекъсната, не се е трансформирала, това е политиката на един Китай и търсенето на спокойно споразумяване на въпроса, " сподели Макрон, като означи, че " тази позиция постоянно е била съвместима с ролята на съдружници ".

Защитавайки думите на Макрон, министърът на стопанската система на Франция Бруно Льо Мер упрекна Вашингтон в използване на двойни стандарти, когато става дума за търговията с Китай.

" Някои, да вземем за пример в Съединените щати, споделят, че би трябвало изцяло да отделим западните стопански системи, американски или европейски, от китайската стопанска система. Това, което виждам е, че размерът на търговията сред Китай и Съединените щати в никакъв случай не е бил толкоз висок.... ние желаеме от Европа да се откаже от търговията, която се е нараснала сред Съединените щати и Китай.... Не желаеме да бъдем селските идиоти, които се прецакват и разрешават на други сили да търгуват с Китай, до момента в който ние към този момент нямаме право да го вършим. "

Льо Мер отхвърли да отговори на кореспонденти, които го попитаха дали би посетил Тайван, в случай че бъде поканен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР