Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък очаквано обяви ремонта на

...
Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък очаквано обяви ремонта на
Коментари Харесай

Макрон обяви ремонта на правителството

Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък предстоящо разгласи ремонта на държавното управление , оповестява " Ройтерс ".

Рокадите в кабинета включват министрите на образованието, жилищното настаняване и градските въпроси.

Най-значимата смяна е в министерството на образованието, където Пап Ндиайе, академични специалист по проучвания на чернокожите, цел на десни, консервативни офанзиви, беше сменен от министъра на бюджета Габриел Атал, 34 година

Атал, изгряваща звезда измежду " макронистите ", стана най-младият член на кабинета на Франция на 29 години, когато се причисли към държавното управление през 2018 година Той завоюва репутацията на бърз, политически остроумен лоялист като представител на държавното управление, преди да бъде назначен за министър.

Макрон възроди и министерството на градските въпроси, като назначи на поста Сабрина Агрести-Рубаче, народен представител от северноафрикански генезис, родена в един от северните жилищни блокове на Марсилия. Кметът на Дюнкерк беше назначен да ръководи жилищното министерство.

Новият министър на опазването на здравето Орелиен Русо завоюва овации за ръководството на органа за публично опазване на здравето в района на Париж по време на пандемията от COVID-19, преди да стане шеф на кабинета на премиера Елизабет Борн предходната година.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер, министърът на външните работи Катрин Колона и министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен останаха на местата си.
 Макрон стои твърдо зад премиера
Макрон стои твърдо зад премиера

Протести обгърнаха Франция

Тка държавното управление му реагира на протестите, които раздрусаха страната преди три седмици, провокирани от смъртоносната полицейска пукотевица по младеж, които повдигнаха въпроси за водачеството на Макрон.

Макрон се бори с  вътрешни рецесии, в това число месеци на митинги против пенсионната промяна, както и петте дни на безредиците поради полицейското ликвидиране на младежа от алжирски и марокански генезис.

Президентът обаче е решил да резервира сегашния министър-председател Елизабет Борн на поста, " с цел да подсигурява непоклатимост " и да може да се концентрира върху работата, която би трябвало да бъде свършена. 

Няма и действителни претенденти за заместител на Борн, подложена на критика като технократ, на който липсва харизма, само че съгласно поддръжниците ѝ към този момент изпълнила доста от дилемите на акцията на Макрон.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР