Френският президент Еманюел Макрон призова умерените партии да се обединят

...
Френският президент Еманюел Макрон призова умерените партии да се обединят
Коментари Харесай

Макрон предлага широко обединение срещу партията на Льо Пен. Десницата изгони лидера си

Френският президент Еманюел Макрон прикани умерените партии да се обединят против крайноeсния " Национален съюз " на Марин льо Пен преди изборите в края на месеца.

Това стана по време на негова тирада в сряда, откакто в неделя той изненадващо разгласи предварителни парламентарни избори след успеха на антиимигрантската, евроскептична партия на Льо Пен на изборите във Франция за Европейския парламент.

Това провокира ужас измежду парламентарно показаните партии, в това число най-голямата дясна партия на " Републиканците ", която изключи водача си.
Лагерът на Макрон
В тирада, която Ройтерс оприличи на предизборна, Макрон отбрани решението си да свика предварителен избор.

„ Разпускането на Националното заседание ще бъде тест за истината сред тези, които са избрали да укрепят личната си ръка, и тези, които са избрали да укрепят ръката на Франция “, сподели той. „ Не желая да давам ключовете на властта на крайната десница през 2027 година " Тогава завършва вторият му и финален вероятен президентски мандат.

Призивът на Макрон за предварителни избори не беше посрещнат еднопосочно в лагера му. Едуар Филип , някогашен министър-председател и евентуален негов правоприемник на президентските избори през 2027 година, сложи под въпрос това какъв брой значима роля би трябвало да играе президентът в акцията.

„ Не съм сигурен, че е изцяло здравословно президентът на републиката да води парламентарна акция “, сподели той пред малкия екран BFM.
Левицата
В речта си Макрон прикани партиите от двете страни на политическия център да се причислят към него в борбата против крайната десница на изборите на 30 юни и 7 юли.

Той прикани „ нашите сънародници и политически водачи, които не се разпознават в екстремистката тресчица “, да „ изградят нов план... коалиция, която да ръководи “.

Основните леви политически сили - Социалистическата партия, Зелените, Комунистическата партия и придвижването " Непреклонна Франция " показаха подготвеност да повдигнат общи претенденти на идните избори, само че не са коментирали вероятно обединяване с Макрон и неговата центристка партия " Ренесанс ".

Те се опълчват на доста негови политики, като едно от главните им обвинявания е, че е по-услужлив към богатите и е срещу повишението на налозите за хората с най-високи приходи.
Републиканците
Едно от непредвидените последици от решението за предварителни избори стана изключването на водача на " Републиканците " Ерик Сиоти. Партията на " Републиканците " е най-голямата дясна партия във Франция и е една от силите, които Макрон прикани за обединяване против крайната десница.

В своя обява в Х, някогашния Туитър, Сиоти твърди, че срещата на " Републиканците ", на която е било решено той да бъде изключен, не е била извършена съгласно протокола. „ Аз съм и оставам ръководител на нашата политическа партия, определен от членовете! “, написа той.

" Няма място за предатели ", сподели някогашната кандидатка за президент от " Републиканците " Валерѝ Пекрес. " Ако е належащо, ще го изведем от офиса на наследниците на военачалник Де Гол ", сподели в ефирен ефир депутатът от партията Орелиен Прадие.

Макрон дефинира концепцията за съюз сред десните и крайнодесните като „ договорка с дявола “. Ако се случи, това би прекратило десетилетен консенсус на главните политически сили да изолират крайната десница от властта.

Според изследване на Elabe, представено от Ройтерс, се чака " Националният съюз " на Льо Пен да завоюва с 31% на първи тур, следвана от левия алианс с 28% и обединението на Макрон с 18%.

По-рано тази седмица стана ясно, че " Националният съюз " беседва за възможна поддръжка с някои представители на " Републиканците ", както и с по-малката крайнодясна партия " Реконкиста ".

Ако " Национален съюз " завоюва парламентарно болшинство, Макрон ще остане президент, само че ще има доста по-малко власт. Той ще управлява защитата и външната политика и ще загуби надзор по вътрешнополитически тематики като стопанска система, сигурност, имиграция, обществена политика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР