Френският президент Еманюел Макрон поиска от страните членки на Световната

...
Френският президент Еманюел Макрон поиска от страните членки на Световната
Коментари Харесай

Макрон поиска от членовете на СЗО да осъдят руското нашествие в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон изиска от страните членки на Световната здравна организация (СЗО) да поддържат резолюция, осъждаща военната експанзия на Русия против Украйна, и изрази още веднъж " цялостната взаимност на Франция и Европейски Съюз с Украйна ", съобщи Франс прес.

" Осъждаме най-категорично военната експанзия, осъществена от Русия, с отговорното съучастничество на Беларус ", се споделя във видеопослание на френския президент за откриването на Световната здравна асамблея, която ще се организира в Женева тази седмица. Той акцентира опустошителните последици от войната за опазването на здравето, за хората, за институциите и за здравните служащи, " които биват взети на прицел ".

" Призовавам всички страни членки да поддържат резолюцията, показана от Украйна ", която към този момент беше подкрепена от водещите съдружници, в това число Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Очаква се текстът да бъде признат във вторник, само че макар че осъжда Русия, той не приканва за изключването ѝ от организацията. Санкциите, разрешени от правилника на СЗО, не са толкоз тежки, означи западен посланик, представен от Агенция Франс Прес. Много страни считат здравното съдействие за обособена област, която би трябвало да остане такава.

Войната в Украйна и съпътстващите я апетит и заболявания сигурно ще бъдат част от полемиките на 194-те страни членки на СЗО, обсъждащи промяна на международната здравна система, чиито недостатъци бяха изложени на показ от най-тежката пандемия за последните 100 години.

" Където иде войната, гладът и заболяванията скоро я следват ", предизвести генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в тирада, изпълнена с страсти и мемоари за детството му по време на войната в Етиопия.

Макрон акцентира, че войната не би трябвало " да ни кара да забравяме множеството други незабавни обстановки в останалата част на планетата ", преди всичко пандемията.

Практически несъмнено е, че Тедрос Аданом Гебрейесус, който няма противници за поста си, ще получи втори петгодишен мандат, макар някои гафове, позволени по време на първия, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР