Френският президент Еманюел Макрон каза, че разчита на китайския си

...
Френският президент Еманюел Макрон каза, че разчита на китайския си
Коментари Харесай

Си Дзинпин е готов да разговаря със Зеленски, когато условията са подходящи

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че разчита на китайския си сътрудник Си Дзинпин да " вразуми " Русия и да помогне за прекратяването на войната в Украйна. А той, от своя страна, е изразил подготвеност да беседва с украинския президент Володимир Зеленски.

Размяната на планове пристигна по време на срещата на Макрон и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в Пекин, където съществена тематика на диалози беше Москва и нейната инвазия.

Във встъпителните си думи френският държавен глава съобщи, че намирането на " дълготраен мир ", който да зачита интернационално приетите граници, е " значим въпрос за Китай, както и за Франция и Европа ".

" Руската експанзия в Украйна нанесе удар върху интернационалната непоклатимост. Знам, че мога да разгадавам на Вас да вразумите Русия и всички да се върнат на масата за договаряния ", сподели Макрон на Си.

До момента Пекин твърди, че заема неутрална позиция по отношение на войната и се пробва да се показа като поръчител за мир. Комунистическата страна обаче отхвърля да осъди съветската инвазия и продължава да укрепва икономическите и дипломатическите си връзки с Кремъл през последната година.

По време на диалозите Си Дзинпин не сподели никакви признаци за смяна на позицията си по отношение на войната, ато съобщи, че " всички страни " имат " основателни опасения за сигурността " - и не даде никакъв намек, че ще употребява въздействието си, с цел да помогне за прекратяването на спора.

" Китай е подготвен взаимно с Франция да моли към интернационалната общественост да остане рационална и спокойна ", бе единственото, до което стигна китайският водач по време на конференция в Голямата зала на народа в Пекин.

Той също по този начин сподели, че се надява Москва и Киев да проведат мирни договаряния допустимо най-скоро.

" Беше забавно да чуя, че президентът Си удостовери готовността си да беседва " със Зеленски, сподели Фон дер Лайен.

Китайският президентът е показал, че подобен диалог може да се реализира, когато " изискванията и времето са подобаващи ". Зеленски неведнъж е отправял молба за среща към Си, в това число след визитата на китайския водач в Москва предишния месец.

Освен тематиката за Украйна, в дневния ред на срещата имаше и мощен стопански детайл - Макрон пътува в Китай с делегация от към 50 бизнес водачи, като се чака някои от тях да завършват или даже да подпишат нови сделк.

Според китайската държавна медия CCTV по време на диалозите Си е декларирал, че визитата на Макрон ще " даде нов подтик " на китайско-европейските връзки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР