Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление за политическата криза, след

...
Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление за политическата криза, след
Коментари Харесай

Еманюел Макрон: Нужна ни е силна Европейска комисия

Френският президент Еманюел Макрон изрази страдание за политическата рецесия, откакто препоръчаната от него кандидатка за евродепутат беше отхвърлена, и посочи, че не трябва да се позволява тази рецесия да се разраства, съобщи Франс прес.

"Трябва да преодолеем търканията и да имаме мощна Европейската комисия ", съобщи президентът пред публицисти преди обяда си в Париж с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Преживяваме един извънредно значим и внимателен миг за Европа. Има нова Комисия, нов Европейски парламент, които се сблъскват с политическа рецесия, която не трябва да позволяваме да стане трайна и да се развие, сподели Макрон.

Европейските депутати нанесоха тежък удар на френския президент през вчерашния ден, отхвърляйки по етични аргументи препоръчаната от него кандидатка Силви Гулар, против която във Франция се води разследване. Това е първият случай в историята, когато показан от Франция претендент за еврокомисар бива отритнат от Екологичен потенциал, отбелязва Агенция Франс Прес.

Според дипломатически източник се чака Макрон да повдигне въпроса за представянето на различен претендент на мястото на Гулар в телефонен диалог с определената за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през уикенда, както и на вечеря в неделя вечерта с немския канцлер Ангела Меркел. Освен това френското президентство заяви, че в понеделник президентът ще има обяд с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск преди срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 17 и 18 октомври.

Президентът ще съобщи напълно ясно, че Париж няма да отстъпи по въпроса за ресора, за който ще дава отговор френският еврокомисар - вътрешния пазар, показва Агенция Франс Прес. За момента не се знае по кое време тъкмо ще бъде показан новият френски кандидат-еврокомисар. Решението на евродепутатите да отхвърлят трима претенденти може да забави встъпването в служба на новата Еврокомисия на 1 ноември.

Разговорите ни ще са както постоянно откровени и потребни, защото Европа, която ни сплотява, и моментът, който претърпяваме, го постановат повече от всеки път, съобщи пред публицистите Макрон, застанал до своя посетител Виктор Орбан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР