Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел откриха

...
Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел откриха
Коментари Харесай

Меркел и Макрон откриха паметна плоча за 100-годишнината от края на Първата световна война

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел откриха дружно паметна плоча за примирието от 1918 година на гала на Поляната на примирието в Северна Франция, където бе маркиран краят на Първата международна война, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Това е първият път от 1945 година, когато на Поляната на примирието се срещат френски президент и немски държавен началник. На тази поляна в гората на Компиен на 11 ноември 1918 година във вагон-ресторант съдружниците и Германия подписват примирието, поставило завършек на спора, който е взел 18 милиона жертви.

Паметната плоча бе сложена пред съществуващия надпис, който дефинира поляната като мястото, където "престъпната надменност на Германската империя бе победена от свободните нации, които се надяваше да пороби ". Новата паметна плоча носи надпис на френски и немски: "На стогодишнината от примирието от 11 ноември 1918 година

Еманюел Макрон, президент на Френската република и Ангела Меркел, канцлер на Федерална република Германия, потвърдиха полезността на френско-германското помиряване в работа на Европа и мира.

"Двамата водачи се прегърнаха за малко преди да положат венец на паметника, а по-късно застанаха спокойно за тръбния вик за починалите и националните химни на двете страни. Церемонията приключи с детски хор, който извърши ария в възхвала на мира с мелодията на европейския химн.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР