Френският президент Еманюел Макрон е на обиколка в Централна Азия,

...
Френският президент Еманюел Макрон е на обиколка в Централна Азия,
Коментари Харесай

Макрон посещава Казахстан на стратегическа обиколка в Централна Азия

Френският президент Еманюел Макрон е на обиколка в Централна Азия, защото се стреми да укрепи връзките в района, където Русия и Китай се радват на мощно въздействие.

Френският водач се срещна с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в сряда, като организира диалози за „ ускорение на съдействието “ в основни браншове. След това той ще се насочи към Узбекистан.

Продължете да четете

лист от 3 елементаКазахстан е мост сред Севера, Юга, Изтока и Запада Казахстан взема решение да спре да бъде хазаин на договаряния за Сирия, изненадващо Русия Руски формален упреква Запада в „ операция “ в Казахстан завършек на списъка

По време на срещата с Токаев двамата подписаха редица съглашения, обхващащи стопански браншове, в това число сериозни минерали, жизненоважни за технологиите за чиста сила, фармацевтичните артикули и галактическото пространство.

„ Силата [на нашето партньорство] показва положителната стратегическа посока, която беше поета, и нуждата тя да бъде допълнена и ускорена “, сподели Макрон на конференция в казахстанската столица, Астана.

Токаев назова Франция „ основен и благонадежден сътрудник “ в Европейския съюз и сподели, че ще се стреми да даде „ спомагателен подтик “ на партньорството.

Франция е петият по величина задграничен вложител в Казахстан и дългогодишната връзка включва огромния план за офшорно петролно находище Кашаган в партньорство с френския енергиен колос TotalEnergies, както и уранова мина, ръководена от френската компания Orano, чийто началник е измежду Макрон делегация.

Френският енергиен колос EDF също взе участие в конкуренцията за построяването на първата атомна електроцентрала в Казахстан.

Задният двор на Русия

Казахстан се отдръпна от Кремъл през последните години. Астана отхвърля да признае легитимността на отделилите се страни в Украйна и се преценява със глобите на Запада против Москва.

Лидерите на страната започнаха стъпки за определяне на мощни стратегически партньорства със западните страни, а Казахстан доставя недопечен нефт на европейски страни, които отхвърлиха да купуват съветски нефт.

С войната в Украйна, която държи Русия окупирана, други сили усилват напъните си за определяне на стратегически партньорства в богатия на запаси централноазиатски район.

Русия изрази угриженост по отношение на западните желания в своя „ заден двор “.

Външният министър Сергей Лавров съобщи предходната седмица, че Западът се пробва да отдръпне „ съседите, приятелите и съдружниците “ на Русия от нея.

Това не е първият път, когато Москва показва опасения по отношение на западни инициативи в Централна Азия през последните месеци.

„ Съединените щати и техните съдружници се пробват да поддържат националистическите настроения, разпространявайки неистини, манипулирайки публичното мнение, в това число посредством интернет и обществените мрежи “, сподели през юни Александър Шевцов, заместник-член на Съвета за сигурност на Русия.

>

В същото време през последните години Китай построи мощни връзки с Казахстан. Тя направи големи вложения в инфраструктура – ​​особено в енергийни планове – и страната е значима връзка в комерсиалния път Китай-Европа на Пекин, който заобикаля Русия.

Без подценяване на „ натиска “

Макрон направи комплимент на Астана за отхвърли да застане на страната на Москва във връзка с Украйна, като сподели: „ В никакъв случай не недооценявам натиска, който някои участници може да оказват върху вас. “

„ Ще можем да реализираме прогрес по значими интернационалните въпроси, ще подчертаем нашия ангажимент към Хартата на Организация на обединените нации и правила като териториална целокупност и народен суверенитет “, увери Макрон.

„ Това е пътят за вашата страна, която отхвърля да бъде васал на каквито и да било сили и желае да поддържа уравновесени връзки с разнообразни страни в полза на вашия народ. Такава тактика е близка до Франция. ”

Макрон се насочва към Узбекистан, като това е първото посещаване в страната на френски водач от 1994 година насам.

Китай е изключително деен в Централна Азия със своя план „ Нов път на коприната “ и проект за вдишване на лидерска роля в района.

Китайският президент Си Дзинпин разкри упорит проект за развиването на Централна Азия на срещата на върха на Групата на седемте (G7) през май.

Пекин възнамерява да надгради двустранните капиталови съглашения и да усили размера на трансграничните товари с района, което би насърчило финансираните от Китай предприятия в Централна Азия да основават повече работни места, да построяват хранилища и да започват специфична влакова услуга, ориентирана към поощряване на туризма.

„ За да ускори нашето съдействие и развиването на Централна Азия, Китай ще дават на страните от Централна Азия общо 26 милиарда юана [$3,5 милиарда] финансова поддръжка и безплатни средства “, сподели Си.

Турция също демонстрира възходящ интерес към района. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган би трябвало да посети Астана в четвъртък и петък, малко след Макрон.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР