Френският премиер Едуар Филип обяви, че Франция организира международен конкурс

...
Френският премиер Едуар Филип обяви, че Франция организира международен конкурс
Коментари Харесай

Кулата стрела на "Нотр Дам" ще се възстанови с конкурс, но може да изглежда различно

Френският министър председател Едуар Филип разгласи, че Франция провежда интернационален конкурс по архитектура за възобновяване на кулата стрела на парижката катедрала " Нотр Дам ", която бе унищожена в пожара понеделник вечерта, предадоха " Франс прес " и " Асошиейтед прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

Целта е църквата " да се снабди с нова кула стрела, която е пригодена към техниките и провокациите на нашето време ", съобщи Филип след изключително държавно съвещание, отдадено на възобновяване на " Нотр Дам ".

В новия си тип обаче кулата стрела може и да не наподобява по този метод. " Международното съревнование ще ни разреши да зададем и въпроса дали би трябвало да пресъздаваме кулата такава, каквато я основава Виоле-льо-Дюк, " изясни той, представен от " Ройтерс ", имайки поради дизайна на архитекта Южен-Еманюел Виоле-льо-Дюк от 19 в. " Или както постоянно се случва с културното завещание, би трябвало да украсим " Нотр Дам " с нова кула. "

Френският министър председател сподели, че управляващите още не разполагат с оценка какъв брой ще костват възстановителните действия.
Вчера президентът Еманюел Макрон съобщи, че желае катедралата да бъде възобновена до пет години. " Това явно е голямо предизвикателство, историческа отговорност ", съобщи министър председателят Едуар Филип.

Парижката прокуратура заяви, че проверяващите аргументите за пожара още не могат да влязат в катедралата от съображения за сигурност. Днес следствието ще продължи с разпити и ще трае до момента в който не се разкрие истината и не се откри повода за пожара. Вчера са били разпитани към 30 очевидци, в това число охранители и служащи на компании, които вземат участие в обновяването на катедралата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пожарът в Нотр Дам (17)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР