Френският пианист Максим Зекини, виртуоз в изпълненията на произведения за

...
Френският пианист Максим Зекини, виртуоз в изпълненията на произведения за
Коментари Харесай

Варна влезе в турнето на пианиста Максим Зекини

Френският пианист Максим Зекини, виртуоз в осъществяванията на творби за лява ръка, включи Варна в турнето си. Той ще изнесе концерт на 6-ти ноември, 11, 30 ч. в Концертното студио на Радио Варна. Входът за събитието е свободен. Събитието се реализира от Френския институт в България, в партньорство с Община Варна, Българското национално радио, Alliance française в Пловдив, Alliance française във Варна, Държавна опера- Русе. Освен морската столица, пианистът ще изнесе концерти в София, Пловдив и Русе. 

Максим Зекини се причислява към Националната консерватория в Лион, след което към Националната консерватория в Париж. Печели Първа премия с единогласие на интернационалния конкурс Варена – езерото Комо в Италия. Лауреат-стипендиант на фондация „ De la Vocation ”, основана през 1959 година от Марсел Блощайн-Бланше, на фондация „ Meyer “ за културно и артистично развиване и на Музикалния патронаж на „ Société Générale “, Максим Зекини е подсилен от фондация „ Bru Zane “ – Център за френска сантиментална музика във Венеция.

Свирил е по-специално в „ Seine Musicale “, зала „ Гаво “, и в спектакъл „ Шатле “ в Париж, в Пекинската опера, в Шанхайската опера, в Московската консерватория „ П.И. Чайковски “, в Киевската филхармония, с оркестъра „ Pasdeloup “, с Националния симфоничен оркестър на Малайзия, с Филхармоничния оркестър на Кейптаун, с Филхармоничния оркестър на Йоханесбург, със Симфоничния оркестър на Куенка, с Филхармоничния оркестър на Нижни Новгород.

От 2012 година той прави международна премиера с дискографията (AdVitam Records / лейбъл PIAS Harmonia Mundi): запис в 10 тома на антология от творби, написани за лява ръка – соло пиано, концерти за пиано и оркестър, камерна музика. Тази творба е необятно приветствана от пресата (FFFF от „ Télérama “, 4 ключа от „ Diapason “, 4 звезди от „ Classica “, „ Le Monde “…).

Максим Зекини е еклектичен музикант, изнасял рецитали с певицата Хулия Мигенес и концерти-четения с актрисата Анук Еме. Той е композитор, създател на доста транскрипции и истинските му творби са оповестени от издателствата „ Durand-Salabert-Universal Music “.

Той свири за пръв път в Карнеги Хол в Ню Йорк през май 2022 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР