Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан упрекна днес

...
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан упрекна днес
Коментари Харесай

Френският външен министър: Русия и Китай използват ваксините си за COVID-19 като средство за влияние

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан укори през днешния ден Русия, че трансформира имунизацията си " Спутник V " в средство за агитация, съобщи Франс прес.

" По метода, по който всичко това се ръководи, става дума по скоро за средство за агитация и за нападателна дипломация, в сравнение с средство за взаимност и здравна помощ ", съобщи Льо Дриан пред френското радио " Франс енфо ". Той уточни като съответен образец Тунис, където Русия е вдигнала огромен звук, че ще даде 30 000 дози, а в това време интернационалният механизъм КОВАКС е дал 100 000 дози и ще достави още 400 000 дози до месец май. До края на годината за Тунис са планувани 4 милиона дози ваксина, което е същинска демонстрация на взаимност и на здравно съдействие, акцентира Льо Дриан.

В по общ проект посланик номер едно на Франция посочи войната за въздействие към имунизациите, в която са се впуснали Пекин и Москва.

" Китай и Русия водят една политика за въздействие посредством имунизациите, преди да имунизират личното си население ", сподели Льо Дриан. Той уточни като образец Сенегал, където Китай разгласи, че е доставил 200 000 дози от своите ваксини, до момента в който КОВАКС е доставил към този момент двойно повече.

Министърът насочи рецензии и против Лондон. Той упрекна Обединеното кралство, че прави шантаж във връзка доставките на имунизацията на АстраЗенека, тъй като има проблем със запасите, предопределени за втора доза за британците, получили към този момент първата си доза.

" Не може да се работи по този начин, малко като шантаж е. Те желаеха да имунизират колкото се може повече хора с първа доза и се оказаха с дефицит за втората. Европа не би трябвало да заплаща за тази политика ", съобщи Льо Дриан. " Обединеното кралство с горделивост споделяше какъв брой доста хора е ваксинирало с първа доза, само че те имат проблеми с наличните количества втора доза. Човек е имунизиран, когато получи и двете дози. Днес има толкоз имунизирани с две дози, колкото и в Обединеното кралство ", съобщи той.

Според последните данни Обединеното кралство е ваксинирало с две дози 5,3 % от популацията си, а Франция - 5 %.

Льо Дриан акцентира също, че би трябвало да се реализира с Обединеното кралство съдействие, с цел да може АстраЗенека да извърши отговорностите си по договорите с Европейски Съюз. Льо Дриан прикани за реализиране на единодушие по този въпроси и акцентира, че ще би било потресаващо, в случай че се стигне до война поради ваксини сред Обединеното кралство и Европа.

Малко след изявлението на Льо Дриан представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия и Китай не употребяват имунизациите си като средство за въздействие на интернационалната сцена. " Абсолютно не сме съгласни с обвиняванията, че Русия и Китай употребяват коронавирусната пандемия и казуса с имунизациите като средство за въздействие ", съобщи Песков.

Същевременно стана ясно, че Ливан ще получи първата си партида от съветски ваксини, импортирани с помощта частния бранш. Става дума за 50 000 дози " Спутник V ". Досега Ливан е получил над 224 000 дози от препарата на " Пфайзер/Бионтех " и близо 100 000 тях са към този момент сложени. Страната стартира да получава и дози от " АстраЗенека ", като първите над 33 000 пристигнаха в сряда.

Относно съветската ваксина през днешния ден пък Германия удостовери, че е подготвена да я употребява, в случай че тя бъде утвърдена от Европейската организация по медикаментите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР