Френският министър Жан-Ив льо Дриан обвини руската частна военна организация

...
Френският министър Жан-Ив льо Дриан обвини руската частна военна организация
Коментари Харесай

Франция обвини руската частна армия Вагнер в плячкосване на Мали

Френският министър Жан-Ив льо Дриан упрекна съветската частна военна организация "Вагнер " в разграбване на ресурсите на Мали, съобщи Франс прес. По-рано от американската войска оцениха броя на членовете на "Вагнер " в Мали на стотици души, а Франция, Канада и още 13 европейски страни осъдиха изпращането на съветски наемници в западноафриканската страна. От ръководещата Мали военна хунта обаче отхвърлят в страната да има бойци на "Вагнер ".

Пред изданието Journal du Dimanche френският външен министър уточни, че бойците от групировката "Вагнер " са "бивши съветски бойци, въоръжени от Русия и ползващи съветска логистична поддръжка ".

"В момента те се възползват от ресурсите на страната против отбрана на хунтата. Те разграбват Мали ", сподели Льо Дриан. "От "Вагнер " употребяват слабостта на избрани страни, с цел да се настанят [...] и да подсилят съветското въздействие в Африка ", добави още френският външен министър. Той добави, че Париж разисква със своите сътрудници опциите за ответна реакция.

Преди седмица Европейският съюз насочи предизвестие към Мали и другите страни в района да не наемат бойци на "Вагнер ". През декември Франция, Канада и още 13 европейски страни осъдиха изпращането на съветски наемници в западноафриканската страна. Както държавното управление на Мали, по този начин и Москва отхвърлиха военните да са членове на частната компания. Те настояват, че става въпрос за съветски "военни инструктори ".

Наемници от "Вагнер " има и в други страни в района като Централноафриканската република (ЦАР). През 2017 година Русия изпрати оръжие, боеприпаси и 175 военни експерти, за които твърди, че имат за задача само да образоват локалната войска, и там.

Обвиненията, отправени от Льо Дриан, идват на фона на покачващото се напрежение сред Франция и военната хунта в Мали. Една от аргументите е решението на хунтата да отсрочи изборите, които трябваше да се проведат през март тази година, за 2026 година

По-рано предходната седмица от хунтата споделиха, че Париж би трябвало да спре да се меси във вътрешните работи на страната и да се въздържа от "колониалните си рефлекси ". В западноафриканската страна има няколко хиляди френски бойци, които бяха изпратени, с цел да подкрепят битката против ислямистките групировки в района. Операцията обаче досега е без триумф. Екстремистките групировки не престават да нанасят постоянни набези както в Мали, по този начин и в, Нигер, Чад и Мавритания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР