Френският изобретател и звезда на ховърборда (летящ скейтборд) Франки Запата

...
Френският изобретател и звезда на ховърборда (летящ скейтборд) Франки Запата
Коментари Харесай

Летящият човек не успя да влезе в историята

Френският откривател и звезда на ховърборда (летящ скейтборд) Франки Запата не съумя да влезе в историята. Той се опита да прелети над Ламанша с ховърборда си, осведомят " Гардиън " и " Ройтерс ".

Запата падна в морето при опит да кацне на платформа на транспортен съд, с цел да презареди в средата на Ламанша. Член на екипа му разяснява, че придвижването на вълните е изисквало " перфективно време " и платформата за кацане се е преместила с " няколко сантиметра " при опита за кацане.

" Ние приказваме за няколко сантиметра. Огромно отчаяние... само че ние несъмнено ще опитаме още веднъж ", разгласи член от поддържащия екип на Запата. Според информацията запалянкото не е потърпевш. Той е носил избавителна жилетка.

Не беше вятърът, не бяха и вълните. Платформата беше на два метра над палубата, всяко придвижване на лодката я размества, разясни представителят.

40-годишният Запата се надяваше да реализира " детската си фантазия " на 110-тата годишнина от триумфа на пионера летец Луи Блерио - основава първия аероплан, с който прелита над Ламанша.

Запата потегли от плажа Sangatte до Кале в 09,05 часа локално време. Местни поданици и медии следиха, до момента в който французинът с неговия Flyboard Air, задвижван от пет дребни турбо мотора, се приготвяше да излети. 10 напрегнати минути по-късно той дойде на кораб за презареждане в средата на Английския канал, където се очакваше да спре за две минути, с цел да смени раницата с керосин, захранваща Flyboard Air.

Платформата за кацане е железна структура на корабче, която е с повърхност единствено един квадратен метър. Запата трябваше да кацне, да хвърли раницата и да вземе другата с задоволително гориво за останалата част от полета до Дувър. Той взе дистанцията от 18 километра и доближи до платформата в средата на Ламанша. Морето не беше бурно, само че вълните са преместили платформата за кацане, което е довело и до неуспеха.

Запата трябваше да прелети дистанцията до Дувър за към 20 минути със скорост до 140 километра в час на височина 15-20 метра.

Френският откривател, който е от Марсилия, направи първия полет с Flyboard преди три години.

През предходната година френското държавно управление даде 1,3 милиона евро на Запата за създаването на ховърборд, откакто задгранични вложители потърсиха изобретателя.

Flyboard Air е задвижван от пет дребни турбо мотора. Може да се движи самостоятелно към 10 минути и да доближи оптималната скорост от близо 190 километра в час.

Френският боен министър Флоранс Парли разяснява, че машината може да бъде изпитана за разнообразни цели, в това число летяща логистична платформа или платформа за офанзива.

Запата сподели изобретението си пред международни водачи и на присъстващите на " Шанз Елизе " на Деня на Бастилията в Париж.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР